Comicdom Con Athens: Ορατότητα μέσω των κόμικς

Comicdom Con Athens: Ορατότητα μέσω των κόμικς

Εικονογραφημένες αφηγήσεις μεταναστών και προσφύγων ζωντανεύουν έναν κόσμο αόρατο.

Το φετινό φεστιβάλ Comicdom Con Athens γιορτάζει τα 80 χρόνια από την πρώτη εµφάνιση της Wonder Woman, της εµβληµατικής αµαζόνας της DC Comics. Το αφιέρωµα «Ο θρύλος της Wonder Woman» πραγµατοποιείται σε συνεργασία µε το Cartoon Art Museum του Σαν Φρανσίσκο – η έκθεση µε κόµικς, αντικείµενα και πρωτότυπες εικονογραφήσεις πολλών από τους πλέον εξέχοντες καλλιτέχνες της θρυλικής ηρωίδας και τα workshops θα υλοποιηθούν στην Ελληνοαµερικανική Ενωση και την Γκαλερί Χατζηκυριάκος Γκίκας.

Μακριά από τα φώτα του American dream

Η έκθεση «Οι ιστορίες µας µας έφεραν εδώ» παρουσιάζει –σε επιµέλεια Λίλας Μανιώτη και Λήδας Τσενέ– συµµετοχές έντεκα µεταναστών και προσφύγων από το Τσαντ, τη Γουατεµάλα, την Τζαµάικα, το Καζακστάν, τη Λιθουανία, το Μεξικό, τη Μιανµάρ, το Πακιστάν, τις Φιλιππίνες, το Βιετνάµ και την Υεµένη που ζουν σήµερα στις ΗΠΑ. Μέσα από τις ιστορίες τους αναδεικνύουν ζητήµατα φυλής, θρησκείας, κοινωνικής τάξης, εκπαιδευτικής ανισότητας, συστηµατικής εκτόπισης και διακρίσεων, ψυχικής υγείας, αναπηρίας και ακτιβισµού.

Τι Ρόζμαν-Κλαρκ

Πρόκειται για µια συλλογή που αφηγείται µε πρωτότυπο τρόπο το διαχρονικό βίωµα της προσφυγιάς και της µετανάστευσης και ζωντανεύει διαφορετικούς κόσµους που παραµένουν αόρατοι για την επίσηµη κρατική αφήγηση. Μιλήσαµε µε την Τι Ρόζµαν-Κλαρκ –µια από τις επιµελήτριες της ανθολογίας «Our stories carried us here: A graphic novel anthology» (εκδόσεις Green Card Voices)– αναφορικά µε τις σκέψεις και τα µηνύµατα που επιδιώκουν να µεταδώσουν στο κοινό. «Σε αυτήν τη συλλογή παρουσιάζουµε πολύ διαφορετικές ιστορίες µεταναστών και προσφύγων, όπως ένας επιστήµονας του Στάνφορντ, ένας κωφός φοιτητής, ένας αυτόχθονας ακτιβιστής, ένας Αφροαµερικανός επιχειρηµατίας και ένας µαθητής χωρίς έγγραφα. Ολοι τους αφηγούνται ταξίδια από τις πατρίδες τους και βιώµατα από τη νέα τους ζωή στις ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της µετακίνησης και εγκατάστασης σε ένα νέο κοινωνικό περιβάλλον αντιµετωπίζουν άγνωστους κόσµους, ανοιχτές πιθανότητες και προκλήσεις αλλά και ριζωµένες προκαταλήψεις και στερεότυπα. Οι ιστορίες µένουν µακριά από την αφήγηση “απ’ τα αλώνια στα σαλόνια” και πηγάζουν από έναν τόπο αυθεντικής και πρωτογενούς αφήγησης σε πρώτο πρόσωπο. Αυτή η συλλογή ασχολείται µε πραγµατικά προβλήµατα, πολύπλοκα και δύσκολα ζητήµατα που συχνά µένουν στην αφάνεια. Το µήνυµα είναι: ελπίδα, ενσυναίσθηση και ανάγκη για κοινωνική δικαιοσύνη» αναφέρει η Τι Ρόζµαν-Κλαρκ.

Αναµνήσεις, όνειρα και ρατσισµός

Εντεκα αφηγητές από διάφορες χώρες καταφεύγουν στις ΗΠΑ ως πρόσφυγες και µετανάστες. «Πρόκειται για περίπλοκες ανθρώπινες ιστορίες που αποτυπώνουν τους αγώνες και τους θριάµβους ενός ατόµου για τον εγκλιµατισµό και την προσαρµογή σε µια νέα γλώσσα, κουλτούρα και κοσµοθεωρία, καθώς και την αντιµετώπιση καταστάσεων όπως ο ρατσισµός και οι µικροεπιθέσεις. Κάθε αφηγητής συνδυάστηκε µε έναν εικονογράφο από αντίστοιχο γλωσσικό και πολιτισµικό υπόβαθρο. Κάθε εικονογραφηµένη ιστορία µεταφέρει τις οδυνηρές και τρυφερές αναµνήσεις των αφηγητών, αναδεικνύοντας την οµορφιά της πατρίδας τους και του πολιτισµού µε τον οποίο εξακολουθούν να ταυτίζονται. Πιστεύουµε ότι οι άνθρωποι θα συνδεθούν και θα έρθουν σε επαφή µε ιδέες που διεγείρουν τη σκέψη».

Οι αφηγήσεις συνδυάζονται µε πρωτότυπες εικονογραφήσεις. Πόσο σηµαντικό είναι να αναδεικνύονται αυτές οι ιστορίες όταν ο πόλεµος, ο ρατσισµός και η ξενοφοβία συνεχίζουν να κυριαρχούν και να διαµορφώνουν κυρίαρχες πολιτικές και αδιαπέραστο πλαίσιο; «Οι µύθοι και τα στερεότυπα για τη µετανάστευση και τους πρόσφυγες εξακολουθούν να είναι κοινά και οι δυτικές χώρες δεν έχουν βρει ακόµη αποτελεσµατικούς τρόπους για να καταπολεµήσουν τέτοια φαινόµενα. Μοιράζοντας τις ιστορίες, εκφράζοντας τις οικονοµικές και κοινωνικές δυσκολίες αλλά και την προσφορά των µεταναστών και των προσφύγων ανοίγουµε έναν ουσιαστικό διάλογο. Τα σχολεία και οι βιβλιοθήκες δεν διαθέτουν σύγχρονα και ελκυστικά εργαλεία, όπως αφήγηση σε βίντεο, κόµικς και βιβλία, για να κινητοποιήσουν συναισθήµατα και να µιλήσουν για τη µετανάστευση. Προβάλλοντας αυτές τις ιστορίες καλλιεργούµε την ενσυναίσθηση και χτίζουµε την κατανόηση για διαφορετικές αφηγήσεις και εµπειρίες. Με αυτή την έννοια λοιπόν αυτή η συλλογή επιχειρεί να καταπολεµήσει τον ρατσισµό και την ξενοφοβία εξανθρωπίζοντας την ταυτότητα του πρόσφυγα και του µετανάστη».

Η έκθεση παρουσιάζεται στην Ελλάδα και στο Comicdom Con Athens· ποιες είναι οι σκέψεις της Τι Ρόζµαν-Κλαρκ σε σχέση µε τη συµµετοχή σε αυτήν τη µεγάλη γιορτή; «Στις Ηνωµένες Πολιτείες ζουν πάνω από 45 εκατοµµύρια µετανάστες και πρόσφυγες, περίπου το 14% του συνολικού πληθυσµού των ΗΠΑ (και λίγο χαµηλότερο από το υψηλό ρεκόρ του 14,8% το 1890). Είµαστε ενθουσιασµένοι που θα µοιραστούµε µε το ελληνικό κοινό ιστορίες µεταναστών και προσφύγων που ζουν αυτήν τη στιγµή στις ΗΠΑ. Αγαπάµε τα κόµικς και τα εικονογραφηµένα µυθιστορήµατα γιατί επιτρέπουν σ’ αυτές τις ιστορίες να ρέουν µε αυθεντικά συναισθήµατα. Εποµένως είµαστε ενθουσιασµένοι που η δουλειά µας αποτελεί µέρος του Comicdom Con Athens».

INF0

Comicdom Con Athens. 15-17/4 στην Ελληνοαμερικανική Eνωση και την πλατεία Κλαυθμώνος. Πληροφορίες για το φεστιβάλ στο www.comicdom-con.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter