COP26: Τέλος στην αποδάσωση έως το 2023

COP26: Τέλος στην αποδάσωση έως το 2023

Περισσότεροι από 100 επικεφαλής κυβερνήσεων συμφώνησαν να σηκώσουν το φρένο στην αποψίλωση των δασών έως το 2030 ενώ 30 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα αφαιρέσουν από τα χαρτοφυλάκια τους αυτή τη πρακτική έως το 2025.

Η παραπάνω εξέλιξη θεωρείται ότι είναι ένα από τα σημαντικότερα βήματα που επιτεύχθηκαν μέχρι τώρα στη διάσκεψη για το κλίμα COP26 στη Γλασκόβη της Σκωτίας.

Οι ηγέτες που συμφώνησαν στην διακοπή της νόμιμης ή παράνομης αποψίλωσης εκπροσωπούν χώρες που φιλοξενούν πάνω από το 85% των δασών του πλανήτη.

Ωστόσο, μένει να φανεί ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοστεί η συμφωνία αυτή αφού δεν θα υπάρχει εποπτικός μηχανισμός. Επίσης, δεν καθορίζονται οι τρόποι με τους οποίους θα εξετάζεται η πρόοδος επί της συμφωνίας και ποιες θα είναι οι ποινές εάν και εφόσον τα κράτη αποτύχουν να εφαρμόσουν την συμφωνία. Πιθανολογείται ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες για το πως θα εφαρμοστεί η συμφωνία.

Η παραπάνω απόφαση αναμφισβήτητα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην διαχείριση της κλιματικής κρίσης και στην εκπλήρωση του στόχου για περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας κατά 1.5 βαθμούς Κελσίου. Εντούτοις, εάν δεν δημιουργηθούν οι σχετικοί εποπτικοί μηχανισμοί που θα είναι αμοιβαία αποδεκτοί και δεσμευτικοί τότε η εφαρμογή της συμφωνίας μόνο ευοίωνη δεν φαντάζει.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter