Credit Suisse: Διαρροή χιλιάδων λογαριασμών αποκάλυψε εγκληματίες πάσης φύσης στο πελατολόγιο

Credit Suisse: Διαρροή χιλιάδων λογαριασμών αποκάλυψε εγκληματίες πάσης φύσης στο πελατολόγιο

Στη δημοσιοποίηση μιας τεράστιας διαρροής δεδομένων από την ελβετική τράπεζα Credit Suisse, προχώρησαν συντονισμένα σήμερα μια σειρά από διεθνή ΜΜΕ και το Δίκτυο Έρευνας Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος (OCCRP). Όπως αποκαλύπτεται, πίσω από τον κρυμμένο πλούτο των…ευυπόληπτων πελατών της τράπεζας, κρύβονται άνθρωποι που εμπλέκονται σε βασανιστήρια, διακίνηση ναρκωτικών, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, διαφθορά και σε άλλα σοβαρά εγκλήματα.

Ο τεράστιος θησαυρός των τραπεζικών δεδομένων διέρρευσε από ανώνυμο πληροφοριοδότη στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Περιλαμβάνει λεπτομέρειες 18.000 λογαριασμών που συνδέονται με 30.000 πελάτες της Credit Suisse σε όλο τον κόσμο, με τον αθροιστικό πλούτο τους να ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα.

Η Credit Suisse αποδεικνύεται ανίκανη να αντιμετωπίσει το ξέπλυμα παράνομου χρήματος εκ μέρους αμφίβολων πελατών της και να σταματήσει τη ροή παράνομων κεφαλαίων., καθώς επανειλημμένα, είτε άνοιξε είτε διατηρούσε τραπεζικούς λογαριασμούς, για σειρά πελατών υψηλού κινδύνου σε όλο τον κόσμο.

Από εμπόριο ανθρώπων μέχρι παραγγελίες  δολοφονιών

Στους εγκληματίες που ξέπλυναν χρήματα μέσω της ελβετικής τράπεζας περιλαμβάνονται ένας εμπλεκόμενος σε εμπόριο ανθρώπων από τις Φιλιππίνες, ένα αφεντικό του χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ που φυλακίστηκε για δωροδοκία, ένας δισεκατομμυριούχος που διέταξε τη δολοφονία της φίλης του μιας Λιβανέζας ποπ σταρ, στελέχη που λεηλάτησαν την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας, καθώς και διεφθαρμένοι πολιτικοί από την Αίγυπτο μέχρι την Ουκρανία.

Αλλά και ένας αρχηγός κατασκόπων της Υεμένης που εμπλέκεται σε βασανιστήρια, και οι γιοι ενός ισχυρού άνδρα του Αζερμπαϊτζάν που κυβερνά μια ορεινή περιοχή ως δικό του ιδιωτικό φέουδο.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, σε αυτή τη φάση της έρευνας, δεν φέρεται να έχει προκύψει κάποιο όνομα εμπλεκόμενου σε μη σύννομές πράξεις.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα η Credit Suisse δήλωσε ότι οι αυστηροί νόμοι περί τραπεζικού απορρήτου της Ελβετίας την εμποδίζουν να σχολιάσει υποθέσεις που σχετίζονται με μεμονωμένους πελάτες. «Η Credit Suisse απορρίπτει σθεναρά τους ισχυρισμούς και τα συμπεράσματα σχετικά με τις υποτιθέμενες επιχειρηματικές πρακτικές της τράπεζας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της, υποστηρίζοντας ότι τα θέματα που αποκαλύφθηκαν από τους δημοσιογράφους βασίζονται σε «επιλεκτικές πληροφορίες».

Η τράπεζα είπε επίσης ότι σε ορισμένες περιπτώσεις κάποιες υποθέσεις χρονολογούνται σε εποχές που «οι νόμοι, οι πρακτικές και οι προσδοκίες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ήταν πολύ διαφορετικές από εκεί που βρίσκονται σήμερα».

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter