Δαδιά: Τεράστια οικολογική καταστροφή μετά από μία εβδομάδα πύρινου εφιάλτη (Photos)

Δαδιά: Τεράστια οικολογική καταστροφή μετά από μία εβδομάδα πύρινου εφιάλτη (Photos)

Μία εβδομάδα μετά το ξέσπασμα της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς, οι αρχές κατάφεραν να την ελέγξουν χωρίς να υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο.

Η φωτιά προκάλεσε μεγάλη οικολογική καταστροφή κάνοντας στάχτη πάνω από 34.000 στρέμματα και περίπου το 12% της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000.

«Τις προηγούμενες ημέρες ερχόμενος στη Δαδιά έβλεπες καπνούς και εστίες φωτιάς διάσπαρτες παντού. Σήμερα η εικόνα που αντικρίζουμε μας δίνει τη δυνατότητα να αισιοδοξούμε, πάντα συγκρατημένα. Είναι μία καλύτερη ημέρα σε σχέση με τις προηγούμενες. Το χθεσινό μέτωπο βόρεια-βορειοδυτικά της Λευκίμης σχεδόν έχει εξαφανιστεί, έχουν γίνει οι ζώνες πυρασφάλειας, τα εναέρια μέσα πραγματοποιούν στοχευμένες ρίψεις νερού, ενώ οι επίγειες δυνάμεις κατάσβεσης εντοπίζουν και σβήνουν τις εν δυνάμει νέες εστίες», δηλώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς.

Ωστόσο με την περιοχή να εμφανίζει δείκτη επικινδυνότητας 4 και τον βόρειο άνεμο έντασης 4 μποφόρ να κάνει ήδη αισθητή την παρουσία του, ο κ. Πέτροβιτς διευκρινίζει ότι και αυτό το 24ωρο είναι κρίσιμο καθώς παρά την επαγρύπνηση του συνόλου των δυνάμεων πυρόσβεσης, ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων.

Ο αέρας και το αστάθμητο της επιρροής του στη συμπεριφορά της πυρκαγιάς είναι ο παράγοντας που προβληματίζει και τις δασικές υπηρεσίες, οι οποίες συνεχίζουν να εργάζονται στις διαπλατύνσεις υφιστάμενων αντιπυρικών ζωνών σε συνεργασία με τους συνεταιρισμούς και τα μηχανήματα βαρέως τύπου Στρατού και Περιφέρειας.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 75 οχήματα, 13 πεζοπόρα τμήματα, μηχανήματα έργου του Στρατού και της Περιφέρειας με τη συνδρομή από αέρος δύο πυροσβεστικών αεροσκαφών και επτά πυροσβεστικών ελικοπτέρων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter