Δάνειο 2 δισ. ευρώ αποπλήρωσε στον ΕΜΣ η Ελλάδα

Δάνειο 2 δισ. ευρώ αποπλήρωσε στον ΕΜΣ η Ελλάδα

«Η έγκαιρη πληρωμή αποδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι αξιόπιστος εταίρος. Είναι ένα σημάδι ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού κλάδου προχωρά καλά. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την Ελλάδα κατά το υπόλοιπο του προγράμματος», δήλωσε ο επικεφαλής του ΕΜΣ, Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά την εμπρόθεσμη αποπληρωμή δανείου 2 δισ. ευρώ από την ελληνική κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, η αποπληρωμή ήταν μια συμβατική υποχρέωση και ακολουθεί την πώληση assets από μία εκ των τραπεζών που συμμετείχαν στην ανακεφαλαιοποίηση του 2015, η οποία χρηματοδοτήθηκε με δάνεια του ΕΜΣ.

Στο πλαίσιο του γ΄ προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα, ο ESM εκταμίευσε 5,4 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνική τραπεζών, το 2015. Η Ελλάδα χρησιμοποίησε αυτά τα κεφάλαια για να ανακεφαλαιοποιήσει την Εθνική Τράπεζα και την Πειραιώς. Ένας όρος για την έγκριση της ανακεφαλαιοποίησης της ΕτΕ ήταν η πώληση της θυγατρικής Finansbank και η χρήση των εσόδων για την αποπληρωμή μέρους της ανακεφαλαιοποίησης. Όταν η Εθνική το έπραξε, ο ΕΜΣ μπορούσε να ζητήσει την αποπληρωμή του ποσού από την Ελλάδα, με αποτέλεσμα την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΕΜΣ.

Η αποπληρωμή δεν επηρεάζει την σε εξέλιξη εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος της Ελλάδας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter