Δάνειο 2 δισ. ευρώ αποπλήρωσε στον ΕΜΣ η Ελλάδα

«Η έγκαιρη πληρωμή αποδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι αξιόπιστος εταίρος. Είναι ένα σημάδι ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού κλάδου προχωρά καλά. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την Ελλάδα κατά το υπόλοιπο του προγράμματος», δήλωσε ο επικεφαλής του ΕΜΣ, Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά την εμπρόθεσμη αποπληρωμή δανείου 2 δισ. ευρώ από την ελληνική κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, η αποπληρωμή ήταν μια συμβατική υποχρέωση και ακολουθεί την πώληση assets από μία εκ των τραπεζών που συμμετείχαν στην ανακεφαλαιοποίηση του 2015, η οποία χρηματοδοτήθηκε με δάνεια του ΕΜΣ.

Στο πλαίσιο του γ΄ προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα, ο ESM εκταμίευσε 5,4 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνική τραπεζών, το 2015. Η Ελλάδα χρησιμοποίησε αυτά τα κεφάλαια για να ανακεφαλαιοποιήσει την Εθνική Τράπεζα και την Πειραιώς. Ένας όρος για την έγκριση της ανακεφαλαιοποίησης της ΕτΕ ήταν η πώληση της θυγατρικής Finansbank και η χρήση των εσόδων για την αποπληρωμή μέρους της ανακεφαλαιοποίησης. Όταν η Εθνική το έπραξε, ο ΕΜΣ μπορούσε να ζητήσει την αποπληρωμή του ποσού από την Ελλάδα, με αποτέλεσμα την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΕΜΣ.

Η αποπληρωμή δεν επηρεάζει την σε εξέλιξη εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος της Ελλάδας.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.