Δανείζονται μέσω… συντάξεων

Δανείζονται μέσω… συντάξεων

Τις εποχές του success story της αλήστου μνήμης κυβέρνησης Σαμαρά θυμίζει η κατάσταση στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, αφού ο ίδιος τότε και σήμερα υπουργός Γιάννης Βρούτσης φροντίζει να επιφέρει επιπλέον προβλήματα στην ήδη προβληματική λειτουργία του ΕΦΚΑ.

Τότε ο Γ. Βρούτσης, στις αρχές του 2015, είχε αφήσει εκκρεμείς 357.544 παροχές, από τις οποίες οι 163.922 αφορούσαν απλήρωτες κύριες συντάξεις. Ετσι, αφού δεν «μάτωνε» το συνταξιοδοτικό σύστημα με την εισδοχή νέων συνταξιούχων, εμφανιζόταν επιτυχημένη η πορεία των οικονομικών του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης…

Παρ’ όλα αυτά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δίστασε προχθές να συμμετάσχει στη φιέστα Βρούτση για την ψηφιακή σύνταξη. Μάλιστα ο πρωθυπουργός ανενδοίαστα ανέφερε ότι μέσω αυτού του ηλεκτρονικού συστήματος απονομής συντάξεων, που έχει λάβει την κωδική ονομασία «Ατλας», θα λυθεί το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων. Πρόκειται για πρόβλημα που, όπως αναλύεται, μεγιστοποιήθηκε και μάλιστα σκοπίμως μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Κυρ. Μητσοτάκη και την ανάθεση καθηκόντων υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στον Γ. Βρούτση.

Σήμερα οι εκκρεμείς συντάξεις ξεπερνούν πάλι τις 300.000, ενώ ο Γ. Βρούτσης είχε παραλάβει ως πολιτικός προϊστάμενος τον ΕΦΚΑ με 125.000 εκκρεμείς αιτήσεις κύριας σύνταξης. Πρόκειται, όπως καταγγέλλεται σχετικά, για έναν άτυπο δανεισμό που προσεγγίζει τα 2 δισ. ευρώ.

Ας δούμε όμως την πραγματικότητα των εκκρεμών συντάξεων: σύμφωνα με τον Γ. Βρούτση και τα επίσημα στοιχεία των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ που ο ίδιος έχει παραθέσει, μέχρι τον Οκτώβριο του 2019 οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις ανέρχονταν σε 189.951, ενώ άλλες 87.591 ήταν οι επικουρικές. Σε αυτές πρέπει να προστεθούν και περί τα 36.064 εφάπαξ που δεν έχουν χορηγηθεί και 2.688 συντάξεις χηρείας (πίνακας). Η μέχρι τώρα κατάσταση ανεβάζει το συγκεκριμένο νούμερο σε πάνω από 315.000 εκκρεμείς συνταξιοδοτικές παροχές, αλλά ωστόσο δεν έχουμε επίσημα στοιχεία, οπότε θα παραμείνουμε στις επίσημες ανακοινώσεις του Γ. Βρούτση.

Με βάση αυτά που προκύπτουν από τον πίνακα και τα στοιχεία από το σύστημα «Ηλιος», το οποίο καταγράφει τις συντάξεις, το κόστος των εκκρεμών συντάξεων έχει ως εξής:

• Για τον ΕΦΚΑ (189.851 κύριες συντάξεις) η μηνιαία δαπάνη είναι 189.851 συντάξεις x 725,74 ευρώ (μέση σύνταξη) = 137,7 εκατ. ευρώ. Αν αυτό το πολλαπλασιάσουμε επί 12, τότε ετησίως έχουμε μη καταβολή κύριων συντάξεων ύψους 1,6 δισ. ευρώ.

• Για το ΕΤΕΑΕΠ (87.591 επικουρικές) η μηνιαία δαπάνη είναι 87.591 επικουρικές συντάξεις x 194,16 ευρώ (μέση επικουρική) = 17 εκατ. ευρώ. Αν αυτό το πολλαπλασιάσουμε επί 12, τότε ετησίως έχουμε μη καταβολή επικουρικών συντάξεων ύψους 204 εκατ. ευρώ. Ολα τα ανωτέρω μάς δίνουν ένα άθροισμα 1,8 δισ. ευρώ στα οποία πρέπει να συνυπολογιστούν επιπροσθέτως οι περισσότερες από 50.000 εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδοτικών παροχών που προστέθηκαν από τον περασμένο Οκτώβριο και τα εφάπαξ που δεν έχουν καταβληθεί.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter