Δανή η νεότερη ευρωβουλευτής – Μπερλουσκόνι ο γηραιότερος!

Δανή η νεότερη ευρωβουλευτής – Μπερλουσκόνι ο γηραιότερος!

Συστάθηκε επίσημα σε σώμα το 9ο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) από τις πρώτες άμεσες ευρωπαϊκές εκλογές του 1979, στις 11 το πρωί ώρα Ελλάδος, με τον απερχόμενο Πρόεδρο, Antonio Tajani, να κηρύσσει την έναρξη της 9ης νομοθετικής περιόδου στο Στρασβούργο.

Οι νέοι ευρωβουλευτές προέρχονται από 190 κόμματα και 28 κράτη-μέλη. Αξιοσημείωτο είναι ότι από το σύνολο των ευρωβουλευτών, το 61% είναι νεοεκλεγέντες, εκλέγονται δηλαδή για πρώτη φορά, καθώς και ότι το 40% είναι γυναίκες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΚ, στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στα 28 κράτη-μέλη το διάστημα 23 – 26 Μαΐου συμμετείχε το 51% του εκλογικού σώματος για την εκλογή των αντιπροσώπων τους, είχαμε δηλαδή 49% αποχή κατά μέσο όρο. Επιπλέον, τόσο το ποσοστό των ευρωβουλευτών που εκλέγονται για πρώτη φορά (61%) όσο και των γυναικών (40%, από 37% το 2014) είναι τα υψηλότερα που έχουν καταγραφεί.

Μάλιστα, το νεότερο μέλος του Κοινοβουλίου είναι η Kira Marie Peter-Hansen από τη Δανία, μόλις 21 ετών, ενώ το γηραιότερο δεν είναι παρά ο… παλαιός μας γνώριμος, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, σε ηλικία 82 ετών!

Στο νέο Κοινοβούλιο υπάρχουν επτά πολιτικές ομάδες – μία λιγότερη σε σύγκριση με το προηγούμενο. Όσοι ευρωβουλευτές δεν έχουν ενταχθεί σε πολιτική ομάδα έχουν καταγραφεί ως ανεξάρτητοι, αλλά μπορούν να αποφασίσουν να ενταχθούν σε ομάδα όποτε και αν το κρίνουν επιθυμητό. Από το 2009, σύμφωνα με τον Κανονισμό του Κοινοβουλίου, μια πολιτική ομάδα πρέπει να αποτελείται από τουλάχιστον 25 μέλη, τα οποία έχουν εκλεγεί σε τουλάχιστον επτά κράτη-μέλη.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία για την εκλογή του Προέδρου του ΕΚ θα ξεκινήσει αύριο το πρωί στις 10.00 ώρα Ελλάδος. Οι υποψηφιότητες θα πρέπει να υποβληθούν από τις πολιτικές ομάδες ή από το 1/20ό των μελών μέχρι τις 23.00 ώρα Ελλάδος απόψε. Οκτώ κληρωτοί έφοροι έχουν οριστεί για την επιτήρηση της ψηφοφορίας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter