Δανία: Διαζύγιο, μια δύσκολη υπόθεση

Δανία: Διαζύγιο, μια δύσκολη υπόθεση

Άπαξ και ένα ανδρόγυνο αποφασίσει να χωρίσει, θα πρέπει να περιμένει τρεις μήνες και να παρακολουθήσει μαθήματα συμβουλευτικής, βάσει του νέου νόμου

Μέχρι σήμερα, αν ένα παντρεμένο ζευγάρι Δανών επιθυμούσε να πάρει χωριστούς δρόμους, αρκούσε να συμπληρώσει μια φόρμα ονλάιν. Τόσο απλά. Βλέποντας τα ποσοστά διαζυγίων της χώρας να έχουν εκτοξευτεί τα τελευταία χρόνια – έχουν αγγίξει το 56% των γάμων – οι δανέζικες αρχές αποφάσισαν να αναλάβουν δράση.

Με νόμο που ήρθε σε ισχύ τον περασμένο Απρίλιο, η ραγδαία λύση του γάμου δεν είναι πλέον εφικτή. Τα ζευγάρια θα πρέπει να περάσουν μια τρίμηνη περίοδο στη διάρκεια της οποίας θα παρακολουθούν ονλάιν ή μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής σεμινάρια συμβουλευτικής, τα οποία ρίχνουν το βάρος στη διαχείριση της κρίσης στην περίπτωση ύπαρξης ανήλικων παιδιών, σύμφωνα με άρθρο του BBC.

«Προφανώς δεν θα επιδιορθώσει έναν διαλυμένο γάμο. Αλλά σε βοηθάει να ξεκαθαρίσεις κάποια σημαντικά πράγματα σε μια περίοδο που ίσως δεν σκέφτεσαι πολύ καθαρά», δήλωσε στο BBC ο Γιάλμαρ, ένας σαραντάρης Δανός που συμμετείχε στη δοκιμαστική περίοδο του σεμιναρίου τέσσερα χρόνια πριν.

Η πρωτοβουλία των αρχών, χαίρει θετικής υποδοχής τόσο από τον πολιτικό κόσμο – με εξαίρεση το μικρό κόμμα της Φιλελεύθερης Συμμαχίας, το οποίο την κρίνει ως υπερβολικά παρεμβατική – όσο και από τους Δανούς πολίτες, οι οποίοι είναι ήδη εξοικειωμένοι με παρόμοια σεμινάρια σχέσεων και γονεϊκότητας.

Σε επίπεδο περιφερειών, ανάλογες «λύσεις» ακολουθούνται εδώ και καιρό σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του οικονομικού, πέραν του συναισθηματικού κόστους του διαζυγίου, με την έννοια των αυξημένων αναγκών στέγασης που προκύπτουν, μεταξύ άλλων, στην περίπτωση χωρισμού.

Οι περιφερειακές αρχές επιμένουν ότι τα εν λόγω σεμινάρια είναι αποτελεσματικά. Στην περιφέρεια Ρένκομπιν-Σκερν, από τις πρώτες που προσέφεραν υπηρεσίες συμβουλευτικής, ήδη από το 2011, τα ποσοστά έχουν πέσει κατά 17%.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter