Δανία-κορονοϊός: Τα μέτρα της κυβέρνησης για τον ιδιωτικό τομέα

Δανία-κορονοϊός: Τα μέτρα της κυβέρνησης για τον ιδιωτικό τομέα

Tο πρωί της Τρίτης στη Δανία ανακοινώθηκαν, κατόπιν συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης, εργοδοτών και εργαζομένων, τα ακόλουθα μέτρα αναφορικά με τη μισθοδοσία των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα, για τις εταιρείες που σκόπευαν να προβούν σε απολύσεις υπαλλήλων λόγω του lock down.

Τα μέτρα είναι τα εξής:

α) Τα μέτρα αφορούν εταιρείες που σκόπευαν να απολύσουν από το 30% των υπαλλήλων τους και πάνω ή 50 υπαλλήλους και πάνω.

β) Η κυβέρνηση επιδοτεί το 75% του μισθού των υπαλλήλων. Το υπόλοιπο 25% καταβάλλεται κανονικά από τους εργοδότες.

γ) Το πλαφόν της κρατικής επιδότησης μισθού ωστόσο, δεν μπορεί σε κάθε περίπτωση να υπερβαίνει το ποσό των 23.000 κορωνών (περίπου 3.100 ευρώ) το μήνα για κάθε μισθωτό υπάλληλο και το ποσό των 26.000 κορωνών (περίπου 3.500 ευρώ) για κάθε ωρομίσθιο υπάλληλο (στη δεύτερη περίπτωση το ποσοστό κρατικής επιδότησης αγγίζει το 90% του μισθού).

δ) Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι, από τις συνολικές μέρες άδειας που δικαιούνται το χρόνο, είτε χάνουν 5 μέρες κανονικής άδειας μετ’ αποδοχών, είτε διατηρούν όλες τις μέρες άδειας αλλά 5 εξ αυτών θα είναι άνευ αποδοχών.

ε) Κατά τη διάρκεια αυτού του διακανονισμού, απαγορεύεται στις εταιρείες να προβούν σε απολύσεις.

στ) Υπολογίζεται ότι το μέτρο, και τα σχετικά κρατικά κονδύλια ύψους περίπου 2,6 δις κορώνες (περίπου 350 εκατ. ευρω), αφορά σε πρωτη φάση περίπου 70.000 υπαλλήλους, χωρίς όμως να έχει τεθεί προς το παρόν κάποιο σχετικό πλαφόν.

ζ) Η συμφωνία αυτή θα ισχύει αναδρομικά από τις 9 Μαρτίου μέχρι τις 9 Ιουνίου.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter