Δανία: Οριακή επικράτηση της κεντροαριστεράς – Αναζητά συμμάχους η Φρέντρικσεν

Δανία: Οριακή επικράτηση της κεντροαριστεράς – Αναζητά συμμάχους η Φρέντρικσεν

Η σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντεριξεν, η οποία επικράτησε με μικρή διαφορά στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν, ανέφερε ότι θα αρχίσει να διερευνά τις πιθανότητες σχηματισμού ενός συνασπισμού.

Η πρωθυπουργός είχε προβάλει στην προεκλογική εκστρατεία της την ανάγκη ενός ευρέως συνασπισμού πέρα από την παραδοσιακή διαίρεση αριστεράς-δεξιάς, υποστηρίζοντας πως χρειάζεται ενότητα σε μια εποχή διεθνούς αβεβαιότητας.

Οι συνομιλίες αναμένεται να είναι μακροσκελείς καθώς οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας έχουν τις επιφυλάξεις τους για έναν τέτοιο συνασπισμό, καθιστώντας το αποτέλεσμα αβέβαιο.

«Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος, και θα απαιτηθούν συμβιβασμοί», είπε, στη διάρκεια μιας συζήτησης με άλλους κομματικούς ηγέτες και πρόσθεσε πως ο σχηματισμός μιας νέας κυβέρνησης «θα είναι πολύ, πολύ μεγάλος μπελάς».

«Πιστεύω ολόψυχα πως με την κλιματική κρίση, τον πληθωρισμό, τον πόλεμο στην Ευρώπη… και μια ενδεχόμενη ύφεση στην ευρωπαϊκή οικονομία, πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τις σκληρές εκφράσεις της προεκλογικής εκστρατείας και να έρθουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε.

Πρωτιά με 90 έδρες

Το αριστερό μπλοκ, το οποίο περιλαμβάνει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Φρέντερικσεν, εξασφάλισε 90 έδρες, τη μικρότερη δυνατή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, που έχει 179 έδρες, ενώ το δεξιό μπλοκ κέρδισε 73 έδρες και ένα νεοπαγές κεντρώο κόμμα, 16.

Ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Άαρχους, Ρούνε Στούμπαγκερ, δήλωσε πως θα είναι δύσκολο να βρεθεί κοινό έδαφος με τα δεξιά κόμματα.

Η Φρέντερικσεν θα μπορούσε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον πρώην πρωθυπουργό Λαρς Λόκε Ράσμουσεν και το νεοσυσταθέν κεντρώο κόμμα του, τους Μετριοπαθείς, που προεκλογικά είχαν επίσης ταχθεί υπέρ ενός συνασπισμού συμβατικών κομμάτων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter