Δάσος Περτουλίου: SOS για τις κατεστραμμένες πανεπιστημιακές υποδομές και την εκπαίδευση των φοιτητών

Δάσος Περτουλίου: SOS για τις κατεστραμμένες πανεπιστημιακές υποδομές και την εκπαίδευση των φοιτητών

Το Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου Τρικάλων του ΑΠΘ, ένα στολίδι της περιοχής και ταυτόχρονα πεδίο για έρευνα και άσκηση των φοιτητών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης έχει εγκαταλειφθεί στη μοίρα του μετά τις καταστροφές που υπέστη από την κακοκαιρία Daniel.

Σχεδόν έναν χρόνο μετά δεν έχει υπάρξει καμία εργασία αποκατάστασης στο οδικό δίκτυο και στις υποδομές και είναι απλησίαστο για φοιτητές και οι καθηγητές του τμήματος Δασολογίας.

Με ομόφωνη απόφαση της η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ εκφράζει την έντονη ανησυχία, και δυσαρέσκειά της για την οκτάμηνη καθυστέρηση έναρξης αποκατάστασης των ζημιών και καταλογίζει ευθύνες τόσο στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του ΑΠΘ, όσο και στην κυβέρνηση, η οποία κατάργησε το Νομικό Πρόσωπο που διαχειρίζονταν τα Πανεπιστημιακά Δάση του ΑΠΘ.

Η ανακοίνωση του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΠΘ:

«Η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατά την υπ΄ αριθμ. 26/12-6-2024 συνεδρία της ΟΜΟΦΩΝΑ αποφάσισε:

Να εκφράσει δημόσια την έντονη ανησυχία, και δυσαρέσκειά της για την οκτάμηνη καθυστέρηση έναρξης αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν στο Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου Τρικάλων από την καταιγίδα Daniel το Σεπτέμβριο του 2023. Η μη αποκατάσταση των εκτεταμένων ζημιών στο οδικό δίκτυο, στις κτιριακές υποδομές, αλλά κυρίως στο δίκτυο υδροδότησης, έχει ως συνέπεια την παντελή έλλειψη υδροδότησης των κτιριακών υποδομών του Α.Π.Θ., την αδυναμία παροχής υπηρεσιών σίτισης και την αδυναμία φιλοξενίας των φοιτητών/τριών και των διδασκόντων/ουσων σε συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Συνεπώς, καθίσταται αδύνατη η πρακτική άσκηση των φοιτητών/τριων του 3ου και 4ου έτους σπουδών στο Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου Τρικάλων, για πρώτη φορά, και για τέτοιους λόγους, στον σχεδόν ένα αιώνα λειτουργίας και προσφοράς του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Να εκφράσει δημόσια την λύπη και αγανάκτησή της για την εκ του αποτελέσματος διαπιστούμενη δυσλειτουργία και καθυστέρηση των εμπλεκόμενων υπηρεσιών του Α.Π.Θ. για την άμεση αποκατάσταση των ανωτέρω ζημιών, ώστε να καταστούν λειτουργικές οι εγκαταστάσεις του Α.Π.Θ. στο Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου Τρικάλων. Η δυσλειτουργία αυτή αποτελεί ξεκάθαρα αποτέλεσμα της κατάργησης του ΝΠΔΔ ‘Ταμείο Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών (ΤΔΔΠΔ)’ και της συγχώνευσης/απορρόφησής του από το Α.Π.Θ., που λειτούργησε καθοριστικά ώστε να μην επιλυθούν εγκαίρως τα προβλήματα και με λιγότερες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του άρθρου 296 του Ν. 4957/2022 πραγματοποιήθηκε η συγχώνευση/απορρόφηση του ΤΔΔΠΔ από το Α.Π.Θ., το οποίο και έχει υπεισέλθει σε όλα τα ενοχικά και εμπράγματα δικαιώματα του συγχωνευθέντος πλέον ΝΠΔΔ, και συνεπώς φέρει αποκλειστικά την ευθύνη της διοίκησης, διαχείρισης και λειτουργίας των δύο Πανεπιστημιακών Δασών του Α.Π.Θ.

Να διατυπώσει δημόσια και μετ’ επιτάσεως το αίτημά της να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την άμεση επίλυση των όποιων θεμάτων έχουν ανακύψει και καθυστερούν την αποκατάσταση των ζημιών, ώστε να καταστεί απολύτως εφικτή η διεξαγωγή της πρακτικής άσκησης των φοιτητών/τριων του 3ου και 4ου έτους σπουδών του Τμήματος το καλοκαίρι του 2025 στο Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου Τρικάλων, μετά από διασφάλιση όλων των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας. Η πρακτική άσκηση στο Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου Τρικάλων αποτελεί θεμελιώδες και αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαίδευσης των φοιτητών/τριων του Τμήματος, όπως αυτό προβλέπεται και στο Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος.

Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΠΘ».

Διαβάστε επίσης:

Ενδοοικογενειακή βία: 40χρονος παρέσυρε με αυτοκίνητο τη σύζυγό του, που οδηγούσε μηχανάκι

Al Jazeera: Επιβεβαιώνεται από τη Frontex το βίντεο με την κακοποίηση προσφύγων στην Κω

Στο «σκαμνί» υψηλόβαθμος διπλωμάτης του ΥΠΕΞ για παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter