Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος προ των ευθυνών της για τον κορονοϊό

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος προ των ευθυνών της για τον κορονοϊό

Πληθαίνουν οι φωνές που καλούν την ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδας να συμβάλει στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι οι αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, κατά τη σύγκλησή της, αργά το μεσημέρι της Δευτέρας (16.3.2020), υπό τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο και με διευρυμένη σύνθεση –μετέχουν και οι Μητροπολίτες της Αττικής. 

 Το πρώτο βήμα , όπως όλα δείχνουν, είναι η λειτουργία κεκλεισμένων των θυρών με την συμμετοχή ιερέα, χωρίς την παρουσία πιστών, οι οποίοι θα μπορούν να την παρακολουθούν από μακρυά, μέσω τηλεοπτικής, ραδιοφωνικής και διαδικτυακής μετάδοσης. 

Ήδη, την ανάγκη παρέμβασης των ιεραρχών ώστε οι ναοί να διαφοροποιήσουν τη συνήθη λατρευτική τελετουργία, ανέδειξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- είχε την Κυριακή (15.3.2020) τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο. Από καιρό βέβαια, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στελέχη της Κουμουνδούρου καθώς και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΚΚΕ, Κίνημα Αλλαγής, ΜέΡΑ25) έχουν επίμονα καλέσει την Εκκλησία αλλά και το κράτος να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των πολιτών, αναφορικά με τους ναούς και για το ζήτημα της θείας μετάληψης.

Επιστολές με εκκλήσεις προς την ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος σχετικά με μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού έχουν φτάσει στο γραφείο της Αρχιεπισκοπής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρωί της Δευτέρας απέστειλε στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο επιστολή ο Δήμαρχος Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας Γιάννης Σταθάς, πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ. 

Όπως ο ίδιος γράφει σε υστερόγραφό του, άντλησε το θάρρος να απευθύνει αυτή την επιστολή από τα 35 χρόνια «που μας συνδέουν ως πνευματικού μας στο ιερό Μοναστήρι του Οσίου Λουκά του Στειριώτη». 

Ο δήμαρχος Διστόμου, απευθυνόμενος προς τον αρχιεπίσκοπο, σημειώνει ότι «δεν μπορεί η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία να μην συμμετέχει στον πανανθρώπινο αγώνα που γίνεται για να σώσουμε τους συνάνθρωπούς μας, που έχει ως αξίες της την Αλληλεγγύη και την Αγάπη προς τον συνάνθρωπο». Και καταλήγει: «Σίγουρα η Πίστη μας δεν δοκιμάζεται με την παρουσία μας στους ναούς, αλλά όπως λέτε και εσείς “την Πίστη την έχουμε μέσα μας”. Πιστεύω ότι σήμερα θα πάρετε την σωστή απόφαση, ώστε η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία να συμμετέχει στην πανανθρώπινη αυτή προσπάθεια».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter