Δε χαμπαριάζει η Άγκυρα – «Θα στείλουμε και τέταρτο πλοίο στην Ανατολική Μεσόγειο»

Δε χαμπαριάζει η Άγκυρα – «Θα στείλουμε και τέταρτο πλοίο στην Ανατολική Μεσόγειο»

Το βιολί της συνεχίζει η Τουρκία και μάλιστα εξαπολύοντας νέες προκλητικές δηλώσεις παρά τις κυρώσεις που της επέβαλλαν οι Ευρωπαίοι για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από τη Βόρεια Μακεδονία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη δήλωσε πως η Τουρκία θα αυξήσει τις δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο και θα στείλει και τέταρτο πλοίο στην περιοχή.

«Εάν εσείς (η ΕΕ) λάβετε τέτοιες αποφάσεις εναντίον της Τουρκίας, θα αυξήσουμε τις δραστηριότητες (στην Ανατολική Μεσόγειο). Έχουμε τρία πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο και θα στείλουμε και τέταρτο το συντομότερο. Θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την Τουρκία εφαρμόζοντας τέτοιες μεθόδους. Εμείς αποφασίζουμε για το τι θα κάνουμε στη δική μας υφαλοκρηπίδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Αnadolu.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να παραβιάσει τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού.

«Όσο δεν εγγυώνται τα δικαιώματα του λαού της Κύπρου, θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τις δραστηριότητές μας εκεί», υπογράμμισε. 

Επισήμανε δε ότι η ελληνοκυρπιακή κυβέρνηση θα πρέπει να συζητήσει τα θέματα αυτά με τους τουρκοκύπριους για μια «δίκαιη» κοινή χρήση, προσθέτοντας ότι η Τουρκία «δεν επιτρέπει σε κανέναν να παραβιάσει τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού».

Οι νέες προκλητικές αυτές δηλώσεις του Μεβλούτ τσαβούσογλου ήρθαν μια μέρα αφότου το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ εξέδωσε κυρώσεις στην Άγκυρα για τις παράνομες δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με αφορμή τις χθεσινές αποφάσεις της ΕΕ ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν ότι οι αποφάσεις της κατά της Τουρκίας δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν.

«Δεν χρειάζεται να τις πάρουμε στα σοβαρά, επειδή υπήρξαν στιγμές που στο παρελθόν έκοψαν τον Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας (IPA). Αυτά είναι απλά πράγματα. Δεν μας επηρεάζουν» είπε και πρόσθεσε:

«Οι διαπραγματεύσεις για την πολιτική αεροπορία βρίσκονταν ήδη σε στασιμότητα με τις πρωτοβουλίες της ελληνοκυπριακής πλευράς. Η Ε.Ε. που ανέκαθεν ασκεί κριτική στις παρεμβάσεις στο έργο της Κεντρικής Τράπεζας τώρα δίνει εντολές στην δική της τράπεζα. Λαμβάνουν τέτοιου είδους ανούσιες αποφάσεις με μια σαχλή αντίληψη συμπαράστασης κάτω από την πίεση που ασκεί η ε/κ πλευρά και η Ελλάδα. Γνωρίζουν ότι οι αποφάσεις που λαμβάνουν δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν».

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών η ΕΕ πήρε αυτές τις αποφάσεις κατά της Τουρκίας μόνο και μόνο για να «κατευνάσει» την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter