ΔΕΔΑ: Καταγγελίες – φωτιά για τα «γαλάζια» golden boys

ΔΕΔΑ: Καταγγελίες – φωτιά για τα «γαλάζια» golden boys

Πολλά ερωτήματα εγείρουν οι καταγγελίες της Swiss Approval Technische Bewertung κατά της «γαλάζιας» διοίκησης της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) σχετικά με διαγωνισμό στον οποίο συμμετείχε, όπως και η στάση που κράτησε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνης Γεωργιάδης, καθώς από τον Απρίλιο του 2021 φέρεται να είχε λάβει μια σοβαρή καταγγελία για πιθανή «εξαπάτηση» της αγοράς.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες που δημοσιεύει το Documento, η ΔΕΔΑ φέρεται να αγνόησε αποφάσεις της Δικαιοσύνης και συγκεκριμένα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που δικαίωναν τη Swiss Approval προκειμένου να ευνοηθεί η εταιρεία Ergocert, τηρώντας εμφανώς μεροληπτική στάση.

Σε ό,τι αφορά τον Αδ. Γεωργιάδη, εδώ και μήνες φέρεται να είχε ενημερωθεί με επιστολή-καταγγελία για πιθανή «εξαπάτηση» της αγοράς και των οργανισμών εποπτείας από την Ergocert και τον όμιλο Σαμαράς και Συνεργάτες. Πρόκειται για επιστολή που είχε κοινοποιηθεί εκτός από το γραφείο του υπουργού Ανάπτυξης, στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, τη ΔΕΠΑ, τη ΔΕΔΑ αλλά και σε ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

Η ΔΕΔΑ ωστόσο στην απάντησή της προς το Documento υποστηρίζει ότι δεν έχει υπάρξει τίποτε επιλήψιμο, σύμφωνα με ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές. Σε κάθε περίπτωση, οι καταγγελίες της Swiss Approval θα πρέπει να ερευνηθούν από τις αρμόδιες αρχές ώστε να μην υπάρχει καμιά σκιά πάνω από διαγωνισμούς με κρατικό χρήμα.

Ο διαγωνισμός του 1,2 εκατομμυρίου

Τον Φεβρουάριο του 2021 η ΔΕΔΑ προκήρυξε ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό για το έργο «Επιθεώρηση και πιστοποίηση Εργου και υλικών» και συγκεκριμένα για την πράξη ανάπτυξης δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Επρόκειτο για έργο προϋπολογισμού ύψους 1,2 εκατ. ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ για το οποίο κατέθεσαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά συμμετοχής και την τεχνική τους προσφορά η Ergocert Hellas AE και η Swiss Approval Technische Bewertung.

Ενα μήνα μετά η Επιτροπή Αποσφράγισης και Αξιολόγησης του διαγωνισμού που είχε συσταθεί στη ΔΕΔΑ αξιολόγησε τις προσφορές και βαθμολόγησε τις δύο εταιρείες.

Η Ergocert Hellas AE έλαβε 118 βαθμούς και η Swiss Approval Technische Bewertung περί τους 112. Η εισήγηση της επιτροπής εγκρίθηκε στη συνέχεια από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΔΑ Μάριο Τσάκα.

Σχέσεις με το περιβάλλον Μητσοτάκη

Πρώην στέλεχος της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ο Μ. Τσάκας διετέλεσε επιστημονικός σύμβουλος του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη και ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ το 2008-09, επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή. Την περίοδο 201418 διετέλεσε γενικός γραμματέας στον Δήμο Γλυφάδας, όπου δήμαρχος είναι ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Γιώργος Παπανικολάου. Διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ τοποθετήθηκε επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, τον Οκτώβριο του 2019. Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από το «γαλάζιο» στρατόπεδο, ο Μ. Τσάκας φέρεται να ήταν πρόταση του υπουργού Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη για τη ΔΕΔΑ, την οποία το περιβάλλον Μητσοτάκη υιοθέτησε.

Ο πρόεδρος της ΔΕΔΑ Βασίλης Κοτρώνης είναι επίσης πρόσωπο που προέρχεται από τη ΝΔ. Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, φέρεται σύμφωνα με δημοσίευμα του skai.gr να προέρχεται από το περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα ο Β. Κοτρώνης φέρεται να συνδέεται με τον Θανάση Νέζη, εξ απορρήτων συνεργάτη του Κυρ. Μητσοτάκη.

Οι αποφάσεις της ΑΕΠΠ και η γνωμοδότηση του ΣτΕ

Λίγες εβδομάδες μετά την απόφαση Τσάκα η Swiss Approval κατέθεσε προδικαστική προσφυγή ενώπιον της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση Τσάκα προβάλλοντας μια σειρά από λόγους. Στην ΑΕΠΠ απέστειλε τις απόψεις της και η ΔΕΔΑ. Η αίτηση ακύρωσης έγινε δεκτή από την ΑΕΠΠ, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η απόφαση Τσάκα.

Στη συνέχεια η Ergocert προσέφυγε στο ΣτΕ καταθέτοντας αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης της ΑΕΠΠ. Η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ συνεδρίασε στις 20 Σεπτεμβρίου του 2021 και απέρριψε την αίτηση. Μεταξύ άλλων το ΣτΕ έκρινε «ότι δεν μπορεί να πιθανολογηθεί σοβαρά παρανομία της κρίσεως της ΑΕΠΠ», ενώ «η κρίση της φαίνεται να στηρίζεται σε ορθή κατ’ αρχήν ερμηνεία της διακηρύξεως και να φέρει περαιτέρω νόμιμη ανταποκρινόμενη στα στοιχεία του φακέλου αιτιολογία».

Λίγες μέρες μετά και συγκεκριμένα στις 5 Οκτωβρίου η Swiss απέστειλε επιστολή στη διοίκηση της ΔΕΔΑ. Με αυτή ζητούσε να κατακυρωθεί στην εταιρεία ο διαγωνισμός 13/2021 με βάση και την απόφαση του ΣτΕ. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν έγινε. Αντίθετα, λίγες μέρες μετά η ΔΕΔΑ απέστειλε στις δύο εταιρείες νέα πρόσκληση για την υποβολή προσφοράς για την ανάθεση σύμβασης διάρκειας 1,5 μήνα στο ίδιο αντικείμενο με αυτό του διαγωνισμού 13/2021, όπως καταγγέλλεται, παρά το γεγονός ότι ήταν σε ισχύ δικαστική απόφαση.

Τελικά, στις αρχές Νοεμβρίου του 2021 συνεδρίασε στα γραφεία της ΔΕΔΑ η Επιτροπή Αποσφράγισης και Αξιολόγησης του Διαγωνισμού. Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν, όπως προκύπτει από το επίσημο πρακτικό, «αφενός η συμμόρφωση με τις με αριθ. 1236 και 1237 αποφάσεις της ΑΕΠΠ και αφετέρου η επανεξέταση των δικαιολογητικών συμμετοχής των υποψηφίων στο διαγωνισμό». Η επιτροπή αξιολόγησε τα δικαιολογητικά συμμετοχής των εταιρειών. Αυτά που είχαν αξιολογηθεί και μερικούς μήνες πριν από την αρμόδια επιτροπή της ΔΕΔΑ στο πλαίσιο υλοποίησης του διαγωνισμού 13/2021.

Η εισήγησή της ήταν να αποκλειστούν και οι δύο εταιρείες και να ματαιωθεί ο διαγωνισμός. Η Ergocert λόγω «πλημμελούς και αόριστης πλήρωσης συγκεκριμένων κριτηρίων» και «πλημμελειών στο στάδιο της αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών», ενώ η Swiss λόγω «πλημμελούς και αόριστης συμπλήρωσης του Ευρωπαϊκού Ενιαίου Εγγράφου Προμήθειας (ΕΕΣ)». Πρόκειται για δικαιολογητικό το οποίο κατά την πρώτη αξιολόγηση είχε εγκριθεί από την επιτροπή της ΔΕΔΑ. Ωστόσο στην «επαναξιολόγηση» των ίδιων δικαιολογητικών μερικούς μήνες μετά κρίθηκε ότι δεν είχε συμπληρωθεί σωστά. Τελικά το ΔΣ της ΔΕΔΑ έκανε δεκτή την εισήγηση της επιτροπής. Ο διαγωνισμός ματαιώθηκε, ενώ η Swiss προσέφυγε εκ νέου στην ΑΕΠΠ.

Επιστολή-φωτιά για εξαπάτηση της αγοράς

Την ίδια ώρα, εκτός από τη ματαίωση του διαγωνισμού, εγείρεται και ένα άλλο ζήτημα που έχει να κάνει με καταγγελλόμενη σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ της Ergocert και του επιχειρηματικού ομίλου Σαμαράς και Συνεργάτες και πιθανή εξαπάτηση της αγοράς και των οργανισμών εποπτείας.

Πιο αναλυτικά, στις 5 Απριλίου 2021 στα γραφεία του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) στην Καλλιθέα έφτασε μια ιδιαίτερα σημαντική επιστολή.

Το ΕΣΥΔ είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ιδρύθηκε το 2017 «με σκοπό την υλοποίηση, εφαρμογή και διαχείριση του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης». Οπως επισημαίνεται στη σχετική ιστοσελίδα, το ΕΣΥΔ «διαθέτει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και εποπτεύεται από τον υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων». Στην προκειμένη περίπτωση από τον Αδ. Γεωργιάδη.

H επιστολή αφορούσε «αίτημα ελέγχου και νομίμων ενεργειών για ενδεχόμενη εξαπάτηση της αγοράς και των οργανισμών εποπτείας» από τον όμιλο Δημήτρης Σαμαράς και Συνεργάτες και την Ergocert. Συγκεκριμένα, γινόταν αναφορά σε επιστολή άλλης εταιρείας, της Moody Hellas, προς την ΕΔΑ Αττικής σχετικά με διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί στον νομό Αττικής. Σύμφωνα με αυτήν, ο Δημήτρης Σαμαράς,ο οποίος είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Σαμαράς και Συνεργάτες, φέρεται να έχει «βεβαιώσει ενόρκως» ότι η εταιρεία Ergocert «ανήκε σε μέλος της οικογένειάς του» και ότι ο «ίδιος λαμβάνει τις αποφάσεις της οικονομικής διαχείρισης, διοίκησης και μετοχικής σύνθεσης».

Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με την επιστολή, εγείρει ζητήματα «παραβίασης των προτύπων ανεξαρτησίας και της μη σύγκρουσης συμφερόντων» της αγοράς. Δηλαδή από τη μία ο όμιλος Σαμαράς και Συνεργάτες εμφανίζεται να παρέχει συμβουλευτικό έργο σε πελάτες της ελληνικής αγοράς και από την άλλη η Ergocert να πιστοποιούσε τα συγκεκριμένα έργα.

«Επεξηγηματικά και συνοπτικά δηλαδή, μετά την ως άνω επιστολή και με βάση το περιεχόμενό της, το οποίο πρέπει να ελεγχθεί αρμοδίως, ο όμιλος Συμβουλευτικής Υποστήριξης “Σαμαράς και Συνεργάτες” με νόμιμο εκπρόσωπο τον Δημήτριο Σαμαρά φέρεται να παρείχε συμβουλευτικό έργο σε πελάτες της ελληνικής αγοράς, του ιδιωτικού ή του δημοσίου τομέα και η εταιρεία Ergocert, συμφερόντων ουσιωδώς κατά την ανωτέρω επιστολή του Δημήτρη Σαμαρά, επίσης να πιστοποιούσε τα εν λόγω έργα, εκδίδοντας πιστοποιητικά για λογαριασμό των πελατών του στη συμβουλευτική δραστηριότητα για την πλειοψηφία των οποίων, για χρονικό διάστημα που επίσης οφείλει ερευνηθεί, απευθύνονταν στην ΕΒΕΤΑΜ είτε σε άλλους ανεξάρτητους φορείς πιστοποίησης για την απόκτησή τους» επισημαίνονταν μεταξύ άλλων στην επιστολή.

Στην ίδια επιστολή ζητούνταν επίσης να ληφθούν μέτρα για την «προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος» καθώς επίσης και να εκτιμηθεί από το ΕΣΥΔ, την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και τις διαχειριστικές αρχές του ΕΣΠΑ τυχόν ζημία του δημοσίου.

Η επιστολή κοινοποιούνταν μεταξύ άλλων στον υπουργό Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη, στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, τη ΔΕΠΑ Υποδομών, την ΕΔΑ Αττικής και ΕΔΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας αλλά και στη ΔΕΔΑ, όπως επίσης και σε ευρωπαϊκούς οργανισμούς. Σημειώνεται ότι στην ιστοσελίδα του ομίλου Σαμαράς και Συνεργάτες η Ergocert εμφανίζεται σε δελτίο Τύπου του Ιανουαρίου του 2020 ως εταιρεία που βρίσκεται σε συνεργασία με τον όμιλο Σαμαράς & Συνεργάτες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter