ΔΕΗ: Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου και διαδικασίες που απαγορεύονται στην ελληνική χρηματαγορά

ΔΕΗ: Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου και διαδικασίες που απαγορεύονται στην ελληνική χρηματαγορά

Η «μπάλα» πλέον βρίσκεται στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για ένα διερευνούμενο σκάνδαλο το οποίο συγκρίνεται ευθέως με την χαλιναγώγηση της μετοχής της follie follie και ήδη έχει οδηγήσει στη φυλακή ως προφυλακιστέους τους εμπνευστές της… Ο λόγος βέβαια για την αύξηση κεφαλαίου ύψους 750 εκ ευρώ της ΔΕΗ που μηχανευόταν στο παρασκήνιο και με μία διαδικασία που απαγορεύεται στην ελληνική χρηματαγορά… Από την άλλη η κίνηση στην αγορά παραγώγων της  μετοχής της ΔΕΗ δείχνει ότι ακόμη και οι περιλάλητοι «σορτάκηδες» είχαν προνομιακή πληροφόρηση και έπαιξαν τα «ρέστα» τους για να… ασελγήσουν εις βάρος της μετοχής και να «ρουφήξουν» τα χρήματα των μικροεπενδυτών… Βέβαια και η «ανεξήγητη» πολυήμερη πτώση της τιμής της μετοχής παρότι είχε ανακοινωθεί η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ για 2,1 δις ευρώ αποδεικνύει εν τοις πράγμασι ότι κάποιοι είχαν προνομιακή πληροφόρηση «ξεφορτώνονταν» μετοχές πριν την ανακοίνωση. Η ευθύνη βέβαια βαραίνει ευθέως τη διοίκηση της ΔΕΗ και εμμέσως τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη που άφησε να γίνεται χρηματιστηριακός τζόγος εις βάρος των εθνικών συμφερόντων.

Το «άριστο» πουλί πιάστηκε από τη μύτη

Μπορεί μία διοίκηση και εν προκειμένω ένας διορισμένος από το Μαξίμου πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, δηλαδή ο Γ. Στάσσης  να μην γνωρίζει ότι το wall crossing είναι μία απαγορευμένη στο ελληνικό δίκαιο διαδικασία; Μπορεί να διοικείς στην Ελλάδα με όρους λειτουργίας της αμερικανικής χρηματαγοράς; Το έπραξε αυτό ο διορισμένος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γ. Στάσσης και τώρα αποτελεί μονόδρομο η διερεύνηση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, του αδικήματος που μπορεί να οδηγήσει σε κακουργηματική δίωξη λόγω της ρητά απαγορευμένης στο ελληνικό δίκαιο «κατάχρηση της αγοράς». Πρόκειται για το νόμο 3340/2005 ο οποίος απαγορεύει ρητά οποιαδήποτε διαρροή πληροφορίας, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί προνομιακά εις βάρος του επενδυτικού κοινού στις αγορές χρήματος . Σε αντίθεση λοιπόν με τους αμερικανικούς κανόνες η Ελλάδα (και μάλλον ολόκληρη η Ευρώπη) δεν επιτρέπει το wall crossing (τη διαδικασία που ανοίγει μια εισηγμένη στο Χρηματιστήριο υπογράφοντας με επενδυτές σύμβαση εμπιστευτικότητας ώστε να δώσει διαβαθμισμένα στοιχεία, διερευνώντας την πρόθεση θεσμικών να εισέλθουν σε μία αύξηση κεφαλαίου).

Η διοίκηση της ΔΕΗ όχι μόνο το έπραξε (παρότι απαγορεύεται η οποιαδήποτε προνομιακή πληροφόρηση στο ελληνικό δίκαιο) αλλά και το παραδέχθηκε με την ανακοίνωση της…

Τώρα πλέον καθότι υπάρχει αχή της παρανομίας η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς οφείλει (η αδράνεια επιφέρει την ποινικά κολάσιμη πράξη της παράβασης καθήκοντος που άλλωστε βαρύνει και όσα μέλη του ΔΣ αποφάσισαν τη διενέργεια wall crossing) από τη διοίκηση της ΔΕΗ:

-Σε πόσους θεσμικούς εμπιστεύτηκε την πληροφορία

-Τις συμβάσεις εμπιστευτικότητας που έχουν υπογραφεί

Μέσα από αυτή τη διαδικασία η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς οφείλει να διαπιστώσει, διερευνώντας μία προς μία τις συναλλαγές, αν οι θεσμικοί εκμεταλλεύτηκαν τις πληροφορίες. Επίσης μέσω αυτής της διαδικασίας, της διερεύνησης όλων των συναλλαγών ακόμη και στην αγορά παραγώγων δηλαδή, θα πρέπει να διαπιστωθεί και να τεκμηριωθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το ύψος του ποσού ώστε να γνωρίζουμε αν θα πρέπει να ασκηθούν κακουργηματικές διώξεις για το αδίκημα της κατάχρησης αγοράς (είναι το ίδιο αδίκημα που έχει στείλει προφυλακισμένους για το σκάνδαλο follie follie των Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο).

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter