ΔΕΗ: Καραμπινάτη διασπάθιση δημόσιου χρήματος

ΔΕΗ: Καραμπινάτη διασπάθιση δημόσιου χρήματος

Εδώ και δέκα ημέρες παρακολουθούμε όσα διαδραματίζονται στη ΔΕΗ με προφανείς ευθύνες της διοίκησής της και του «επιτελικού κράτους» γενικότερα. Βλέπουμε όσα πράττει με την απαγορευμένη στην Ελλάδα πρακτική «wall crossing».

Η Δικαιοσύνη και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διερευνούν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εξαπατήθηκαν οι μικροεπενδυτές αγοράζοντας ψηλά τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου για να ακολουθήσει μια ανεξήγητη εννιαήμερη πτώση.

Η εξήγηση δεν ήταν μεταφυσική. Οπως τεκμαίρεται, κάποιοι γνώριζαν και φρόντισαν να σπεκουλάρουν μέσω είτε της πώλησης μετοχών είτε της αγοράς παραγώγων (συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και δικαιώματα προαίρεσης). Μέσα στην εβδομάδα αποκαλύφθηκε ότι η πρόταση του ΔΣ της ΔΕΗ προς την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων είναι η αύξηση να γίνει με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων.

Είναι στο χέρι της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, του ΤΑΙΠΕΔ και του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (οι τρεις μέτοχοι της ΔΕΗ που αντιπροσωπεύουν το ελληνικό κράτος και διατηρούν το 55,05% των μετοχών της ΔΕΗ) να μην περάσει η πρόταση για κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης. Ωστόσο η αγορά έχει προεξοφλήσει τι θα πράξουν.

Η αθέατη πλευρά του ξεπουλήματος

Ολα αυτά όπως φαίνεται ήταν μια καλή ευκαιρία για «αρπαχτή» για όσους είχαν τις διαβαθμισμένες πληροφορίες και τις χρησιμοποίησαν καταχρώμενοι την αγορά και χειραγωγώντας τη μετοχή. Ωστόσο αλλού είναι το πραγματικό σκάνδαλο, που οδηγεί ευθέως σε διασπάθιση δημόσιου χρήματος με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του διορισμένου από αυτήν προέδρου της ΔΕΗ Γιώργου Στάσση.

Για να καταλάβουμε τι πράττει η διοίκηση αφήνουμε στην άκρη το εθνικό συμφέρον, αφήνουμε στην άκρη το πόσο ζημιώθηκε το ελληνικό κράτος από προηγούμενες ιδιωτικοποιήσεις αλλά και την πανευρωπαϊκή τάση κρατικοποίησης των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και αναλύουμε με όρους νεοφιλελευθερισμού! Ακόμη κι έτσι διαπιστώνουμε ότι οι μέτοχοι (του κράτους συμπεριλαμβανομένου) χάνουν τεράστια ποσά. Είναι η αθέατη πλευρά ενός ξεπουλήματος του 17% των μετοχών της ΔΕΗ σε εξευτελιστική τιμή και έξω από κάθε ορθή εταιρική διακυβέρνηση.

Είναι τόσο παράλογη η τωρινή κίνηση για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με τη χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής να κινείται τόσο χαμηλά, που τα ερωτήματα τα οποία αναφύονται είναι «γιατί τώρα;» και «ποιος δεν θα κερδίσει από αυτή την ιδιωτικοποίηση;». Η απάντηση στο δεύτερο ερώτημα είναι άμεση: το ελληνικό δημόσιο, το οποίο και πάλι ξεπουλά χαμηλά τα ασημικά του.

Τα δεδομένα της διασπάθισης

Όμως αυτό ονομάζεται διασπάθιση δημόσιου χρήματος. Για να καταλάβουμε τι γίνεται ας λάβουμε υπόψη τα εξής δεδομένα: -Η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ αυτήν τη στιγμή είναι λίγο κάτω από 2 δισ. ευρώ.

-Το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, θυγατρικής της ΔΕΗ, πωλήθηκε από την κυβέρνηση μόλις πριν από 23 ημέρες αντί 2,1 δισ. ευρώ. Αρα η θυγατρική κοστίζει αυτήν τη στιγμή διπλάσια από τη μητρική εταιρεία, κάτι που αν μη τι άλλο θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής της μετοχής σε βάθος χρόνου. -Η ΔΕΗ, σύμφωνα πάντα με τις ανακοινώσεις της διοίκησής της, θα χρωστά στο τέλος του 2021 περί το 1 δισ. ευρώ.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ο καθαρός δανεισμός (υποχρεώσεις μείον διαθέσιμα) είναι μικρότερος των 3 δισ. ευρώ. Ωστόσο λόγω συμφωνίας με την «αμαρτωλή» Macquarie, η οποία θα πληρώσει (εντός του 2021 ή στις αρχές του 2022) 1,3 δισ. ευρώ και θα αναλάβει επιπρόσθετα χρέος 800 εκατ. ευρώ για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, η ΔΕΗ, και ακριβώς επειδή εμφανίζει ενοποιημένους ισολογισμούς με τις θυγατρικές της, θέτει τις βάσεις για εκτόξευση της τιμής της μετοχής. Αλλωστε οι προβλέψεις μιλούν για κερδοφορία EBITDA (κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων) της τάξης των 900 εκατ. ευρώ το 2021.

Αυτοί είναι οι λόγοι που η ΔΕΗ όχι μόνο δανείζεται με χαμηλό επιτόκιο αλλά και στα μέσα Ιουλίου το επταετές πράσινο ομόλογό της υπερκαλύφθηκε κατά εξίμισι φορές αφού κατατέθηκαν προσφορές άνω των 2,3 δισ. ευρώ. Η ΔΕΗ άντλησε 500 εκατ. ευρώ (ο στόχος ήταν 350 εκατ. ευρώ), με το τελικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 3,375%, σημαντικά χαμηλότερα από την αρχική τιμολόγηση (3,75%)!

Ολα αυτά προτού η ΔΕΗ πουλήσει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Δεδομένης της συμφωνίας με τη Macquarie, είναι σαφές ότι το 2022 η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ θα εκτοξευόταν. Οι επαΐοντες του χρηματιστηρίου κάνουν εκτιμήσεις για εκτόξευση ακόμη και στα 27 ευρώ ανά μετοχή το καλοκαίρι του 2022. Θα έπρεπε λοιπόν η διορισμένη διοίκηση Στάσση να κεφαλαιοποιήσει τα κέρδη από τη συμφωνία με τη Macquarie και την αύξηση της κερδοφορίας μαζί με την καθαρή θέση της ΔΕΗ, ώστε από τις αρχές του 2022 να καταγραφεί αύξηση της τιμής της μετοχής και έτσι να κερδίσουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι, δηλαδή και το ελληνικό δημόσιο.

Η επιλογή του παρόντος για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου χωρίς δικαίωμα προτίμησης δεν εξηγείται με όρους εταιρικής διακυβέρνησης, συνιστά ξεπούλημα κρατικής περιουσίας (και άρα διασπάθιση δημόσιου χρήματος) και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από την επίκληση του μακροπρόθεσμου επενδυτικού πλάνου της ΔΕΗ (αφού αν έκανε την αύξηση μετά το επόμενο καλοκαίρι, τα χρήματα που θα εισέρεαν στο ταμείο της από τη διάθεση νέων μετοχών θα ήταν πολλαπλάσια).

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter