ΔΕΗ: Οι ρευματοκλοπές ξεπερνούν τα 250 εκατομμύρια ευρώ!

ΔΕΗ: Οι ρευματοκλοπές ξεπερνούν τα 250 εκατομμύρια ευρώ!

Ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ ετησίως το κόστος των ρευματοκλοπών, επισημαίνει η ΔΕΗ, σε σημερινή ανακοίνωση, με την οποία ζητά τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Η ΔΕΗ τονίζει ότι η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που δεν τιμολογείται λόγω των ρευματοκλοπών έχει υπολογιστεί από τη ΡΑΕ σε ποσοστό 3,2% επί της συνολικά εγχεόμενης ενέργειας στο δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας, δηλαδή υπερτριπλάσιο από άλλες προηγμένες χώρες, όπου δεν ξεπερνά το 1%.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Επιχείρησης, για το σύνολο της χώρας (μαζί με τα νησιά) η ενέργεια που εισήχθη στο δίκτυο ήταν το 2016 47.665.372 μεγαβατώρες, που σημαίνει ότι οι ρευματοκλοπές έφθασαν σε 1.525.292 MWh. Συνεπώς οι απώλειες είναι 120-125 εκατ. ευρώ για τη ΔΕΗ και άλλα 86,8 εκατ. από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ, 21 εκατ.), ΕΤΜΕΑΡ (32 εκατ.), δίκτυο μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ, 7,3 εκατ.), δίκτυο διανομής (ΔΕΔΔΗΕ, 26,5 εκατ). Δηλαδή συνολικά 206,8 έως 211,8 εκατ.

«Δεδομένου ότι τα ποσά των ΥΚΩ αποτελούν κατά 98% περίπου έσοδο της ΔΕΗ, και τα ποσά του ΕΤΜΕΑΡ είναι μέρος των εσόδων του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, το έλλειμμα του οποίου καλύπτεται κατά 85 έως 90% από τη ΔΕΗ, προκύπτει ότι τα διαφεύγοντα έσοδα της ΔΕΗ από τις ρευματοκλοπές είναι της τάξης των 170 εκατ. ευρώ», τονίζει η Επιχείρηση. «Πέραν αυτών υπάρχουν και διαφυγόντα έσοδα του Δημοσίου (περίπτωση φοροδιαφυγής), λόγω μη είσπραξης ΦΠΑ και ΕΦΚ της τάξης των 35 εκατ. ευρώ τουλάχιστον, και ένα επί πλέον ποσό λόγω της μη επιβολής φόρου εισοδήματος επί των κερδών της μη τιμολογηθείσας ενέργειας».

Πάντως, η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι το πραγματικό κόστος των ρευματοκλοπών είναι σημαντικά μεγαλύτερο από τα 250 εκατ. ευρώ που προκύπτουν από τους επίσημους υπολογισμούς.

(Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter