ΔΕΗ: Τα 4 μεγάλα ψέματα της ΝΔ, κομμάτι κομμάτι η πώληση

ΔΕΗ: Τα 4 μεγάλα ψέματα της ΝΔ, κομμάτι κομμάτι η πώληση

Οι συνεχείς προγραμματικές αναφορές της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη για την πώληση της ΔΕΗ συνοδεύονται από τις συνεχείς αναφορές του αρμόδιου υπουργού Κωστή Χατζηδάκη για την κατάρρευση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού την τελευταία τετραετία. 

Η τακτική της απαξίωσης ενός υπό πώληση κρατικού περιουσιακού στοιχείου δεν είναι πρωτόγνωρη για τον κ. Χατζηδάκη. Ακριβώς το ίδιο είχε κάνει πριν από μερικά χρόνια και με τον εθνικό αερομεταφορέα, την Ολυμπιακή.

Η προώθηση του σχεδίου της Νέας Δημοκρατίας συνοδεύεται από εκτεταμένη «επιχειρηματολογία» που αφορά τις μεταβολές της κατάστασης της ΔΕΗ την περίοδο 2015-2019. Πρόκειται για σειρά ψευδών ισχυρισμών που διαστρέφουν πλήρως την πραγματικότητα: 01

Η χρηματιστηριακή τιμή της ΔΕΗ έπεσε κατά 90% από το 2015 μέχρι τις εκλογές του Ιουλίου.

Απάντηση: Απολύτως ψευδές. Στις 23/1/2015 η χρηματιστηριακή αξία (market capitalization) της ΔΕΗ, στην οποία τότε ανήκε και ο ΑΔΜΗΕ, ήταν €1,3 δισ. με τον δείκτη εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης στις 2.539 μονάδες. Την εβδομάδα πριν από τις εκλογές –για να συγκρίνουμε ομοειδή πράγματα– οι μετοχές των ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ αθροιστικά είχαν χρηματιστηριακή αξία 1,1 δισ., με τον δείκτη εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης στις 2.152 μονάδες (η ενοποίηση των αξιών ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ γίνεται επειδή στο πλαίσιο του σχεδιασμού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να μην ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ, ο ΑΔΜΗΕ αποσχίστηκε από τη μαμά-ΔΕΗ). Αρα υπήρχε μείωση 15,38% στη χρηματιστηριακή αξία, ενώ η μείωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης ήταν 15,24%, ποσοστό σχεδόν ταυτόσημο και στις δύο περιπτώσεις.

Το ερώτημα που τίθεται βεβαίως για τη ΝΔ είναι γιατί έκανε συνεχώς επιθέσεις κατά της ΔΕΗ «πριμοδοτώντας» ουσιαστικά την υποτιμητική κερδοσκοπία στην οποία επιων. δίδονταν γνωστά hedge funds (τα οποία είχε αποκαλύψει ονομαστικά το Documento).

02 Η ΔΕΗ είναι έτοιμη να καταρρεύσει οικονομικά, τα χρέη της πολλαπλασιάστηκαν και το ταμείο είναι άδειο.

Απάντηση: Η κυβέρνηση Σαμαρά παρέδωσε τη ΔΕΗ με χρέη 5 δισ. ευρώ το 2015, τα οποία έληγαν (ήταν πληρωτέα) μέχρι το 2019. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αποπληρώθηκε το 20% του χρέους (δηλαδή 1 δισ. ευρώ μετρητά!) ενώ το υπόλοιπο χρέος αναδιαρθρώθηκε για την επόμενη δεκαετία (στο μεγαλύτερο μέρος του).

Βεβαίως η ΔΕΗ αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας. Ομως η βασική αιτία για την κατάσταση αυτή είναι ότι η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου είχε φορτώσει στον λογαριασμό του ρεύματος το γνωστό χαράτσι (ΕΕΤΗΔΕ), αλλά και την αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας έως 60% την περίοδο 2010-2015 και τη μείωση του εισοδήματος των νοικοκυριών την περίοδο των δύο πρώτων μνημονίΑυτά έκαναν αδύνατη την ομαλή αποπληρωμή των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος στερώντας τεράστια ρευστότητα από τη ΔΕΗ.

03 Η κυβέρνηση Σαμαρά παρέδωσε το 2014 τη ΔΕΗ με κέρδη 90 εκατ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση Τσίπρα παραδίδει τη ΔΕΗ με ζημίες 900 εκατ. ευρώ (2018).

Απάντηση: Τα νούμερα που επικαλείται η ΝΔ είναι σκοπίμως παραπλανητικά. Περιλαμβάνουν εφάπαξ (one off) μη επαναλαμβανόμενες επιβαρύνσεις και παραβλέπουν την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τον όμιλο της ΔΕΗ. Ποια είναι η αλήθεια;

Το 2014 η ΔΕΗ (όμιλος, συμπεριλαμβανομένου του ΑΔΜΗΕ ) είχε κέρδη 91 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 70 εκατ. προέρχονταν από τον ΑΔΜΗΕ (τότε 100% θυγατρική της ΔΕΗ). Αρα χωρίς τον ΑΔΜΗΕ τα κέρδη ήταν 21 εκατ. ευρώ.

Το 2018 χωρίς τις εφάπαξ (one off) δαπάνες οι ζημίες θα ήταν 356 εκατ. Αυτό κατατέθηκε επίσημα στη γενική συνέλευση της ΔΕΗ. Τα «περίφημα» 900 εκατ. που ισχυρίζεται η ΝΔ περιλαμβάνουν την (λογιστική) απομείωση της αξίας ύψους 243 εκατ. ευρώ των υπό αποεπένδυση σταθμών Μελίτης και Μεγαλόπολης, καθώς και εφάπαξ επιπτώσεις από προβλέψεις αποζημιώσεων προσωπικού (164 εκατ. ευρώ), τόκων υπερημερίας (109 εκατ. ευρώ) που αμφισβητούνται δικαστικά κ.λπ.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ ήταν κερδοφόρος το 2016 (169 εκατ. έναντι ζημιών το 2015), το 2017 (88,7 εκατ. ευρώ), μέχρι και το α’ εξάμηνο του 2018. Οι ζημίες εμφανίστηκαν το β’ εξάμηνο του 2018 και συνεχίστηκαν το α’ τρίμηνο του 2019 εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των τιμών των δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα, της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου, της αύξησης της ζημίας λόγω ΝΟΜΕ (δημοπρασίες φορτίων ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν επιβληθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο), της αύξησης των εισαγωγών ρεύματος και της μείωσης της υδροηλεκτρικής παραγωγής λόγω κακής υδραυλικής χρονιάς. Δηλαδή από εξωγενείς παράγοντες και όχι από διαχειριστικά λάθη και αποφάσεις. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η διοίκηση της ΔΕΗ επέλεξαν να μην μετακυλίσουν τις επιπτώσεις αυτές στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.

04 Την περίοδο 2015-2019 παρά την αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος η ΔΕΗ ήταν ζημιογόνος.

Απάντηση: Συνέβη ακριβώς το ανάποδο. Από το 2011 έως το 2014 υπήρξε αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 118,4080,45= 37,95 ευρώ το μεγαβάτ (MW) ή κατά 47,1%. Ενώ η αύξηση από το 2010 μέχρι το 2015 φτάνει το 60%. Από την αύξηση των €37,95/MW τα €13,6/MW εισπράττονταν από τη ΔΕΗ και τα €24,35/MW καταβάλλονταν στους παραγωγούς ΑΠΕ.

Το 2018 η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ ήταν €84,4/MW, μειωμένη κατά €8,7/MW ή 9,34% σε σχέση με το 2014. Αυτή είναι η μέση τιμή και αφορά το σύνολο των πελατών της ΔΕΗ. Για τους συνεπείς πελάτες η μείωση ήταν 15% ενώ για τους μη συνεπείς δεν υπήρξε μείωση.

Τα στελέχη της νέας κυβέρνησης τηρούν σιγή ιχθύος αναφορικά με τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στο άμεσο μέλλον.

Την τακτική της απαξίωσης ενός υπό πώληση κρατικού περιουσιακού στοιχείου είχε ακολουθήσει ο Κωστής Χατζηδάκης πριν από μερικά χρόνια και με την Ολυμπιακή

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter