Δείτε πώς αλλάζει η Β’ Αθηνών – Ποιες περιφέρειες προβλέπει το νομοσχέδιο που έρχεται στη Βουλή

Δείτε πώς αλλάζει η Β’ Αθηνών – Ποιες περιφέρειες προβλέπει το νομοσχέδιο που έρχεται στη Βουλή

Προς τη Βουλή για κατάθεση θα οδεύσει σύντομα το σχέδιο νόμου για την κατάτμηση της Β΄Αθήνας και της Εκλογικής Περιφέρειας Αττικής (το λεγόμενο υπόλοιπο Αττικής). 

Κι αυτό παρά το «ναυάγιο» (ή σωστότερα το «ατελέσφορο») της συνάντησης του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλετη με τους εκπροσώπους των πέντε κομμάτων (ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι, ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι ΄Ελληνες), τα οποία αποδέχτηκαν την πρόσκλησή του για διαβούλευση επί του ζητήματος της κατάτμησης.

Αν και σε καλό κλίμα, η συζήτηση που διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα, το μεσημέρι της Πέμπτης (17.5.2018), εξελίχθηκε σε ένα διάλογο «κωφών» , υπό την έννοια ότι η πρόταση του ενός απέκλειε την πρόταση του άλλου, ακόμα κι αν η καθεμία εμπεριείχε τμήματα της πρότασης του άλλου… Για να «περάσει» κοινοβουλευτικά το «σπάσιμο» των εκλογικών περιφερειών απαιτούνται 200 ψήφοι. Αν και φαίνεται ανέφικτη η εξασφάλιση συναινέσεων, μένει ανοιχτό το πολιτικό παιχνίδι με το βλέμμα στην επόμενη (μετεκλογική) ημέρα, όποτε κι αν έρθει.

Πάντως, με βάση το σχέδιο Σκουρλέτη «σπάει» η Β΄Αθηνών, η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, ενώ μένει ανέγγιχτη η Α’ Αθηνών.

Η πρόταση για την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών που προωθείται, κατά προτεραιότητα, ορίζει ότι η Β’ Αθηνών (44 έδρες) διαχωρίζεται σε τρεις εκλογικές περιφέρειες/τομείς. «Σπάει» σε :

περιφέρεια Βορείου τομέα (δήμοι Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Ν. Ιωνίας, Παπάγου-Χολαργού, Πεντέλης, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Φιλοθέης-Ψυχικού, Χαλανδρίου) με 15 έδρες,

περιφέρεια Δυτικού Τομέα (δήμοι Αγ. Βαρβάρας, Αγ. Αναργύρων-Καματερού, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου) με 11 έδρες και

περιφέρεια Νοτίου Τομέα (Δήμοι Αγ. Δημητρίου, Αλίμου, Βύρωνα, Γλυφάδας, Δάφνης-Υμηττού, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Ν. Σμύρνης, Π. Φαλήρου) με 18 έδρες.

Οι Δήμοι της μέχρι σήμερα Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών, πλην του Δήμου Αθηναίων που διατηρείται ως εκλογική περιφέρεια Α’ Αθηνών, δεν σχηματίζουν διακριτή εκλογική περιφέρεια, αλλά προστίθενται, οι μεν Δήμοι Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας και Γαλατσίου στον Βόρειο Τομέα, οι δε λοιποί (Δήμοι Βύρωνα, Δάφνης-Υμηττού, Ζωγράφου, Ηλιούπολης και Καισαριανής) προστίθενται στην εκλογική περιφέρεια του Νότιου Τομέα Αθηνών.

Το «υπόλοιπο» Αττικής (15 έδρες) διαχωρίζεται σε δύο εκλογικές περιφέρειες:

Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής (δήμοι Αχαρνών, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Διονύσου, Κρωπίας, Λαυρεωτικής, Μαραθώνα, Μαρκοπούλου-Μεσογαίας, Παιανίας, Παλλήνης, Ραφήνας-Πικερμίου, Σαρωνικού, Σπάτων-Αρτέμιδος, Ωρωπού), με 10 έδρες και

Περιφέρεια Δυτικής Αττικής (δήμοι Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Μεγαρέων, Φυλής) με 4 έδρες

Η μία έδρα που «περισσεύει» θα μεταφερθεί σε άλλη εκλογική περιφέρεια.

Η κυβέρνηση προβάλλει την κατάτμηση της αχανούς περιφέρειας ως ένα στοιχείο εξυγίανσης του πολιτικού συστήματος. Κατά τη ρητορική της, ευνοείται η στενότερη σχέση μεταξύ βουλευτών και πολιτών, ενώ μπαίνουν φραγμοί στη ροή πολιτικού χρήματος και παραμερίζονται, σε ένα βαθμό, οι …βαρωνίες και τα λεγόμενα παλιά τζάκια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, αναφορικά με τη δυνατότητα να στηριχθεί αυτή η πρόταση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Εσωτερικών, μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων, σημείωσε:

«Σε ό,τι έχει ωριμάσει, σε ό,τι λειτουργεί εξυγιαντικά για το πολιτικό σύστημα, μπορούμε να το κάνουμε όλοι μαζί. Όλα τα υπόλοιπα είναι υπεκφυγές, είναι “προφάσεις εν αμαρτίαις”. Νομίζω πως πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα πρώτα από όλα στους ψηφοφόρους: Δεν μπορούμε κανένα κόμμα και όλοι μαζί, να είμαστε όμηροι οποιωνδήποτε πολιτικών βαρωνιών. Τα πράγματα είναι σαφή, η πρόταση είναι σαφής, θα έρθει στην Βουλή και ο καθένας, τελικά, θα πάρει τις ευθύνες του και θα τοποθετηθεί απέναντι στον ελληνικό λαό».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter