Δείτε το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που θα τοποθετηθεί στο κέντρο της Αθήνας (Photos)

Δείτε το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που θα τοποθετηθεί στο κέντρο της Αθήνας (Photos)

Ο Δήμος Αθηναίων προχωρά τις εργασίες στη συμβολή των οδών Βασιλίσσης Όλγας και Αμαλίας, στο κέντρο της Αθήνας (κοντά στο Ζάππειο) όπου θα τοποθετηθεί ο έφιππος ανδριάντας του «νεαρού» Μεγάλου Αλεξάνδρου. 

Το έργο του γλύπτη Γιάννης Παππά αποκτήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού του 1993 και στη συνέχεια δωρίστηκε στον Δήμο Αθηναίων.

Με ύψος 3,5 μέτρα το έφιππο άγαλμα του νεαρού Αλέξανδρου θα είναι άλλο ένα από τα έργα του σημαντικού γλύπτη που κοσμούν τον δημόσιο χώρο όπως ο ανδριάντας του Βενιζέλου στο Πάρκο Ελευθερίας, οι ανδριάντες Βενιζέλου και Τρικούπη στον περίβολο της Βουλής, του Οδυσσέα Ελύτη στην πλατεία Δεξαμενής, του Μακρυγιάννη στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, του Ευάγγελου Αβέρωφ – Τοσίτσα στο Μέτσοβο, του Ίωνα Δραγούμη στην Πλατεία Μακεδονομάχων Θεσσαλονίκης, του Παντελή Πρεβελάκη στο Ρέθυμνο και άλλα.

Το άγαλμα εδώ και περίπου τρεις δεκαετίες βρίσκεται στο σπίτι και εργαστήριο του γλύπτη Γιάννη Παππά, στην περιοχή του Ζωγράφου.

Το οίκημα όπου ο γλύπτης ζούσε και δημιουργούσε στην Αθήνα, ανήκει στο Μουσείο Μπενάκη, έχει ανακαινιστεί από αυτό και φιλοξενεί τα έργα του από τα σχέδια έως και την ολοκλήρωσή τους. Ο χώρος είναι επισκέψιμος με ελεύθερη είσοδο και σε αυτό λειτουργούν και διαδραστικά προγράμματα για σχολεία και σχολές.

Ο Γιάννης Παππάς (13 Μαρτίου 1913 – 2005) ήταν Έλληνας γλύπτης, ένας από τους πιο σημαντικούς νεοέλληνες γλύπτες που έδρασαν στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα στην Ελλάδα, μεταφέροντας και αξιοποιώντας τις διδαχές της μεταροντενικής γαλλικής σχολής στην ελληνική πραγματικότητα.

Ο Γιάννης Παππάς γεννήθηκε στις 13 Μαρτίου του 1913 στην Κωνσταντινούπολη, γιος του χειρουργού Αλέξανδρου Παππά και της Ελένης Φ. Φωτιάδη. Το Σεπτέμβριο του 1922, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, η οικογένειά του εγκαθίσταται στην Αθήνα. Το 1929 ολοκληρώνει τις γυμνασιακές σπουδές του στο Γ’ Γυμνάσιο Αθηνών.

Το 1930 εγγράφεται στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (École Supérieure des Beaux-Arts) του Παρισιού. Από το 1930 ως το 1932 σπουδάζει στο εργαστήριο του καθηγητή Ζαν Μπουσέ (Jean Boucher). Το 1937 βραβεύεται με χρυσό μετάλλιο στη Διεθνή Έκθεση των Παρισίων. Το 1939 εκθέτει στο Παρίσι το πρόπλασμα του ανδριάντα του Αδαμαντίου Κοραή.

Επιστρέφει στην Ελλάδα προκειμένου να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία. Την 28η Οκτωβρίου 1940 επιστρατεύεται και υπηρετεί στη ζώνη των πρόσω ως απλός οπλίτης. Τον Απρίλιο του 1941 επιστρέφει από το μέτωπο. Τα χρόνια της Κατοχής εργάζεται στο εργαστήριό του στην αθηναϊκή συνοικία Ζωγράφου.

Το Δεκέμβριο του 1944 κατατάσσεται στο Βασιλικό Ναυτικό και υπηρετεί στην Ανωτέρα Ναυτική Διοίκηση Αλεξανδρείας ως ναύτης. Παραμένει στην Αλεξάνδρεια ως το 1951 και μελετά τα μνημεία της αιγυπτιακής τέχνης στο Κάιρο και την Άνω Αίγυπτο. Το 1952 επιστρέφει στην Αθήνα, όπου το 1953 εκλέγεται καθηγητής των Εργαστηρίων Γλυπτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.).

Το 1972 εκλέγεται αντεπιστέλλον μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών, ενώ το 1980 εκλέχθηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Έχει βραβευθεί με τον Ταξιάρχη dell’ Ordine del Merito Nazionale της Ιταλίας.

Ο Γιάννης Παππάς πέθανε στην Αθήνα στις 18 Ιανουαρίου 2005 σε ηλικία 92 ετών και ετάφη στο Α΄ Κοιμητήριο Αθηνών.










Το βάθρο του αγάλματος έχει ήδη τοποθετηθεί στη συμβολή των οδών Βασιλίσσης Όλγας και Αμαλίας




Φωτογραφίες: Eurokinissi

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter