Δέκα περίεργα Χριστουγεννιάτικα έθιμα σε όλο τον κόσμο

Δέκα περίεργα Χριστουγεννιάτικα έθιμα σε όλο τον κόσμο

Κάθε μέρος και ένα διαφορετικό έθιμο και τα Χριστούγεννα είναι μια εποχή που η παράδοση στους περισσότερους τόπους επιτάσσει χριστουγεννιάτικα δέντρα, γαλοπούλα, κάλαντα και τον Άι Βασίλη με τα δώρα (τουλάχιστον τα παιδιά).

Υπάρχουν όμως και έθιμα που ούτε πάει ο νους μας πως υπάρχουν.

Δείτε λοιπόν 10 περίεργα έθιμα σε όλο τον πλανήτη.

1. Αυστρία – Κράμπους, ο δαίμονας των Χριστουγέννων

Σε πολλές αυστριακές πόλεις, οι άνδρες ντύνονται ως Κράμπους. Σύμφωνα με την μυθολογία των Άλπεων, είναι ένας διάβολος, ένα πλάσμα σαν τέρας, πραγματικός φόβος και τρόμος για τα κακά παιδιά, κάθε που έρχονται οι γιορτές. Ένα τέρας που εμφανίζεται για να τιμωρήσει όσους ήταν άτακτοι. Βέβαια, η τρομακτική εμφάνισή τους και μόνο είναι μια καλή τιμωρία. Το έθιμο του Κράμπους έχει τις ρίζες του στην γερμανική παράδοση. Σήμερα οι νέοι άντρες ντύνονται Krampus και γυρίζουν στους δρόμους, τρομοκρατώντας παιδιά και νέες γυναίκες, την πρώτη εβδομάδα του Δεκέμβρη, με κορύφωση το βράδυ της 5ης Δεκεμβρίου (παραμονή του Αγίου Νικολάου).

2. Καταλονία – Χριστουγεννιάτικος κορμός

Ένα από τα πιο περίεργα έθιμα είναι αυτό στην Καταλονία που έχει τις ρίζες του σε έναν παλιό μύθο της πόλης. Ξεκινώντας από τις 8 Δεκεμβρίου, η οικογένεια αρχίζει να φροντίζει ένα κούτσουρο το οποίο κάθε βράδυ το διαμορφώνουν. Η παράδοση υπαγορεύει ότι τα παιδιά πρέπει να φροντίζουν το κούτσουρο, να του αφήνουν φαγητό και να το κρατούν ζεστό. Την ημέρα των Χριστουγέννων το κούτσουρο θα ανταποδώσει την καλοσύνη αυτή φέρνοντας… δώρα.

3.Σουηδία – Κατσίκα από άχυρο

Στη σουηδική πόλη Gävle, οι κάτοικοι στήνουν μια γιγαντιαία εκδοχή μιας παραδοσιακής σουηδικής κατσίκας Yule φτιαγμένη από άχυρο.

4. Νορβηγία – Κρύψτε τις σκούπες

Η νορβηγική παράδοση υπαγορεύει ότι η Παραμονή των Χριστουγέννων συμπίπτει με την άφιξη των κακών πνευμάτων, και για να αντισταθμιστεί αυτό, τα νοικοκυριά πρέπει να… κρύψουν τις σκούπες τους.

5. Μεξικό – Η νύχτα με τα ραπανάκια

Κάθε 23 Δεκεμβρίου, η πόλη Οαχάκα στο Μεξικό, παρουσιάζει μία εντυπωσιακή έκθεση από γλυπτά λαχανικά με τα ραπανάκια να κλέβουν την παράσταση. Στην έκθεση αποτυπώνονται παραδοσιακές στιγμές και το φεστιβάλ διαρκεί τρεις μέρες. 

6.  Κολομβία – Ημέρα των Μικρών Κεριών

Στις 7 Δεκεμβρίου, οι Κολομβιανοί γιορτάζουν την Día de las Velitas ή αλλιώς την Ημέρα των Μικρών Κεριών. Για να σηματοδοτήσουν την έναρξη των Χριστουγέννων και να τιμήσουν την Παναγία και την Άμωμη Σύλληψη, οι άνθρωποι βάζουν κεριά στα παράθυρά τους και στις αυλές τους.

7. Ουγγαρία – Szaloncukor

Ένας τύπος γλυκού φτιαγμένος με πολλά μυρωδικά και επικαλυμμένο με σοκολάτα. Το szaloncukor συνδέεται παραδοσιακά με τα Χριστούγεννα στην Ουγγαρία.

Συχνά κρέμεται στα χριστουγεννιάτικα δέντρα ως διακόσμηση και δίνεται στα παιδιά.

8. Φιλιππίνες – Φεστιβάλ γιγαντιαίων φαναριών

Το ετήσιο Φεστιβάλ Φαναριών φιλοξενείτε στην πόλη Σαν Φερνάντο και πραγματοποιείται τον Δεκέμβριο, το Σάββατο πριν την παραμονή των Χριστουγέννων. Σε διαγωνισμό που πραγματοποιείται διαλέγουν το καλύτερο γιγάντιο φανάρι.

9. Ιαπωνία – Χριστούγεννα KFC

Εκτιμάται ότι 3,6 εκατομμύρια ιαπωνικές οικογένειες θα φάνε KFC κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Λίγο μετά το άνοιγμα του πρώτου εστιατορίου το 1970, ο διευθυντής Takeshi Okawara αποφάσισε να πουλήσει «εορταστικά κουτάκια» κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.

Από τότε είναι η συνήθεια που έγινε λατρεία.

10. Γερμανία: Τα παπούτσια έξω

Τα παιδιά αφήνουν έξω από το σπίτι τα παπούτσια τους γεμάτα με καρότα και σανό, ώστε να τα φάει το άλογο του Αγίου Νικολάου. Το πρωί, αν τα παιδιά ήταν καλά, θα βρουν τα παπούτσια τους γεμάτα γλυκά. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter