Δέκα… πιτόγυρα τον μήνα η επιδότηση Μητσοτάκη

Δέκα… πιτόγυρα τον μήνα η επιδότηση Μητσοτάκη

Το μείζον για την κοινωνία φαίνεται ότι συνιστά το έλασσον για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που προτιμά να φτωχοποιήσει τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών προς χάριν των ολίγων και εκλεκτών φίλων της «Μαξίμου ΑΕ». Παρότι στην εργαλειοθήκη της Κομισιόν –ήδη από το περασμένο φθινόπωρο– περιλαμβάνεται η μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα· παρότι στο ίδιο μπουκέτο προστασίας των ευρωπαϊκών κοινωνιών από τις πληθωριστικές πιέσεις περιλαμβάνεται η διατίμηση στη χονδρική πώληση του ηλεκτρικού ρεύματος· παρότι ακόμη και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει ατύπως συμβουλεύσει την κυβέρνηση να επιβάλει έκτακτη εισφορά στα κέρδη των ολίγων που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα στην Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει διαφημιστικά.

Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί η κατασπατάληση πόρων που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τα ελληνικά νοικοκυριά σε διαφημιστικές δράσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης και όχι μόνο; Στην πράξη στέλνουν αποκεντρωμένα κρατικό χρήμα σε «πετσωμένα» ΜΜΕ για να «θαυμάζουν» το «μεγαλείο» του πρωθυπουργού. Οι πολίτες αντιμετωπίζουν καθημερινά το φάσμα της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας και τα συστημικά ΜΜΕ «διαφημίζουν» το πλέγμα προστασίας κατά της ακρίβειας που συνίσταται σε ψίχουλα, χάντρες και καθρεφτάκια.

Μπορούν τα ψίχουλα που έδωσε η κυβέρνηση να προσδώσουν κάποια ελπίδα; Αστεία πράγματα μιας αστείας κυβέρνησης, που αστειεύεται πάνω από τις φλόγες που καίνε την ελληνική οικονομία και την κοινωνία. Αστειότητες και οι βαρύγδουπες ανακοινώσεις μέσω διαγγέλματος για το «πλέγμα προστασίας» από την ακρίβεια, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να ευτελίζει το αξίωμα του πρωθυπουργού μεταμφιεσμένος σε καταπονημένο, αξύριστο και ατημέλητο ηγέτη που παλεύει να σώσει την κοινωνία. Για το πάρτι αισχροκέρδειας που έχει στηθεί στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας κανένα μέτρο. Για την υπέρμετρη φορολογία στα καύσιμα ουδεμία βούληση για μείωση.

Χάντρες και καθρεφτάκια στους ιθαγενείς

Οσο για τα μέτρα; Αρκεί να δούμε την κοστολόγηση της τρίμηνης (από Απρίλιο έως Ιούνιο) επιδότησης για καύσιμα σε μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες με οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Το συνολικό κόστος είναι της τάξης των 130 εκατ. ευρώ. Αν προσθέσουμε σε αυτά τα 23 εκατ. ευρώ της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης, έχουμε συνολικό κόστος 153 εκατ. ευρώ. Μιλάμε για περίπου 15 ευρώ ανά μήνα ανά οδηγό. Πρόκειται ουσιαστικά για το κόστος τεσσάρων πιτόγυρων (με βάση την τιμή των 4 ευρώ που αναμένεται να φτάσει το εθνικό φαγητό των Ελλήνων από 3 ευρώ σήμερα).

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα ετήσια έσοδα του κράτους από τα καύσιμα (βενζίνες και πετρέλαιο κίνησης) ανέρχονται σε 4 δισ. ευρώ – περίπου στο 1,8 δισ. ευρώ ετησίως ανέρχονται τα έσοδα από τους φόρους που επιβάλλονται στο πετρέλαιο θέρμανσης. Αν αναλογιστούμε ότι το κράτος απορροφά το 60% του κόστους, εύκολα προκύπτει ότι κάθε χρόνο πληρώνουμε περί τα 5,6 δισ. ευρώ για καύσιμα κίνησης. Αρα η κυβέρνηση μας επιστρέφει το 2,7% της δαπάνης για τα καύσιμα, τα οποία έχει προεισπράξει με δεδομένη τη φορολόγηση ακόμη και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και στις επιδοτήσεις για την ηλεκτρική ενέργεια. Τα 531 εκατ. ευρώ των επιδοτήσεων των νοικοκυριών που ανακοινώθηκαν προέρχονται από τα υπερπλεονάσματα που δημιουργήθηκαν από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα σε τρεις ειδικούς λογαριασμούς: των ΑΠΕ, των ΥΚΩ και των δημοπρασιών των ρύπων άνθρακα. Μιλάμε βέβαια για ψίχουλα.

Οι 4,2 εκατ. ηλεκτροδοτούμενες κύριες κατοικίες ενισχύονται με 72 ευρώ (40 ευρώ τον Μάρτιο) και για κατανάλωση μέχρι 300 κιλοβατώρες. Είναι προφανές ότι αυτό το ποσό θα μοιραστεί στους ενοίκους κάθε οικίας. Αρα αν μιλάμε για δύο συζύγους και ένα παιδί, τότε αντιστοιχούν 24 ευρώ ανά άτομο – η ταρίφα ανεβαίνει σε άλλα έξι πιτόγυρα για ένα μήνα. Βέβαια αυτό σημαίνει ότι θα έχεις τα χρήματα για να πληρώσεις τον υπέρογκο λογαριασμό που μπορεί να προσεγγίζει και τα 500 ευρώ ανά μήνα μόνο για το ρεύμα που καταναλώθηκε.

Μαύρες προβλέψεις για τον πληθωρισμό

Οσο για τα δημόσια οικονομικά; Η λέξη τραγωδία δεν αρκεί για να περιγράψει το μέγεθος της καταστροφής από τη ανερμάτιστη πολιτική Μητσοτάκη. Ηδη ξαναγράφεται ο προϋπολογισμός με την πρόβλεψη να μιλάει για ανάπτυξη εντός του 2022 στο 3,5% (από 4,5%) όταν το πραγματικό μέγεθος βρίσκεται κάτω από το 2,5%. Ηδη το έλλειμμα θα ξεπεράσει το 2% στην καλύτερη των περιπτώσεων. Για να μην τρέφουμε αυταπάτες για τα μέτρα, οι πρώτες αποτιμήσεις των πληθωριστικών πιέσεων δίνουν πρόβλεψη για περισσότερο από 8% πληθωρισμό τον Μάρτιο.

Και να ήταν μόνο αυτά, θα ήταν καλά. Η επιμονή Μητσοτάκη να θέλει να απαλλάξει το 0,23% των ιδιοκτητών ακινήτων στην Ελλάδα από την καταβολή ΕΝΦΙΑ τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ έχει προκαλέσει τη μήνιν των δανειστών μας. Το θέμα έφερε στην επιφάνεια το οικονομικό σάιτ euro2day.gr, επικαλούμενο την εξής δήλωση ανώτατου στελέχους των δανειστών: «Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ και φέτος κατά 13%, παρά το γεγονός ότι έχουμε πει πολλές φορές ότι ένα τέτοιο μέτρο που αξίζει συνολικά 350 εκατ. ευρώ αγγίζει λίγους Ελληνες και θα μπορούσε να αντικατασταθεί με τις άμεσες παροχές βοήθειας στα φτωχότερα νοικοκυριά».

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter