Δέκα στοχευμένες διατροφικές συμβουλές για δρομείς και τριαθλητές

Δέκα στοχευμένες διατροφικές συμβουλές για δρομείς και τριαθλητές

Οι διατροφικές ανάγκες των αθλητών αντοχής είναι πολύ συγκεκριμένες, αλλά όχι περίπλοκες. Αυτό που πρέπει να έχει κανείς στο μυαλό του, είναι ότι χρειάζεται ενέργεια.

Ειδικά όσοι προπονούνται για τρίαθλο, αλλά και εκείνοι που τρέχουν μεγάλες αποστάσεις, οφείλουν μαζί με την προπόνησή τους να προσέχουν και τη διατροφή τους, με κύριο στόχο την προστασία του οργανισμού τους.

Ο Κέβιν Κάρελ, επικεφαλής του διατροφικού τμήματος στο Αγγλικό Ινστιτούτο Αθλητισμού και διατροφολόγος, δημοσίευσε πρόσφατα μια λίστα με διατροφικές συμβουλές για όσους προπονούνται συστηματικά και οι οποίες δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα της Xterra.

Ακολουθούν 10 τροφές που ο μέσος δρομέας πρέπει να έχει απαραίτητα μέσα στην καθημερινή διατροφή του.

1. Πρωτεΐνες
Πάντα να έχετε στο μυαλό σας πως οι πρωτεΐνες επιδιορθώνουν τους μύες έπειτα από την υπερπροσπάθεια της προπόνησης και σας επιτρέπουν να προσαρμόζεστε και να ανακάμπτετε από την προπόνηση. Στόχος είναι να παίρνετε περίπου 0,3 γραμμάρια ανά κιλό που ζυγίζετε. Για έναν αθλητή 70 κιλών, το ιδανικό είναι περίπου 20 γραμμάρια.

2. Το «τρίο της καλής φόρμας»
Πρωτεΐνες, λαχανικά και υδατάνθρακες: αυτή είναι η τέλεια σύνθεση για ένα πιάτο. Τα φρούτα και τα λαχανικά εμπεριέχουν βιταμίνες και ανόργανα άλατα. Οι υδατάνθρακες σας δίνουν ενέργεια. Προσπαθήστε να τρώτε ποιοτικούς, μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως οι γλυκοπατάτες ή η βρώμη.

3. Καλά λιπαρά
Τα καλά λίπη (λιπαρά) βελτιώνουν τη λειτουργία του οργανισμού και συνθέτουν κυτταρικά τοιχώματα. Προσθέστε καρύδια στα δημητριακά σας ενώ φάτε ψάρια όπως ο σολομός ή το σκουμπρί, μερικές φορές την εβδομάδα. Θα μπορούσατε επίσης να κόψετε ένα αβοκάντο στα δύο και να φτιάξετε σάντουιτς με τις δυο φέτες του, βάζοντας ένα βραστό αυγό στη μέση. Είναι και νόστιμο και θρεπτικό.

4. Φρούτα
Όταν μιλάμε για φρούτα, μιλάμε για φρέσκα και όχι αποξηραμένα ή κατεψυγμένα. Τόσο απλά.

5. Ανάμεικτα ροφήματα
Το μπλέντερ είναι ένα πολύ καλό μέσο για να πάρετε ένα συμπυκνωμένο γεύμα από φρούτα και λαχανικά. Ένα πρωινό smoothie ειδικά είναι ό,τι πρέπει στον τομέα της ανάκαμψης. Απλά βάλτε στο ίδιο μπλέντερ γάλα, μπανάνα και μούρα και έχετε ένα τέλειο μείγμα ανάκαμψης.

6. Παντζάρι
Σε συνέχεια του προηγούμενου σημείου, προσθέστε και λίγο παντζάρι στο smoothie σας. Οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει θετική επίδραση επίδοσης στους αθλητές αναψυχής.

7. Μικρά γεύματα
Είναι προτιμότερο να τρώτε μικρότερα αλλά πιο συχνά γεύματα, αν κάνετε σκληρή προπόνηση. Αν τρώτε κανονικά γεύματα, τότε το μέγεθός τους ισοδυναμεί με ένα μικρότερο αν προπονείστε σκληρά.

8. Μη επεξεργασμένο κρέας
Γενικά, το επεξεργασμένο κρέας, όπως οι φέτες ζαμπόν είναι μια κακή, διατροφική συνήθεια και καλό είναι να την αποφεύγετε. Επισκεφθείτε τον χασάπη σας και αγοράστε ποιοτικό κρέας: είναι καλύτερο για την υγεία σας και για την απόδοσή σας. Ψήστε το και διατηρήστε το στο ψυγείο για τα τοστ σας.

9. Βιταμίνη D
Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου και συνδέεται με την υγεία των οστών. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η βιταμίνη D είναι καθοριστική για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και μια αρμονική μυϊκή λειτουργία. Η βιταμίνη D εξασφαλίζεται μέσω του ήλιου, οπότε κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορείτε να παίρνετε συμπληρώματα βιταμίνης D.

10. Νερό
Τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων παραμένουν αναλλοίωτα αν μαγειρεύουμε με νερό. Με άλλα λόγια, αν χρησιμοποιείτε το νερό για να κάνετε σάλτσες, θα εξακολουθείτε να λαμβάνετε θρεπτικές ουσίες σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ’ οτι αν μαγειρεύετε με λάδι. Προσθέστε μια κουταλιά λάδι όταν πια το φαγητό σας έχει ετοιμαστεί.

Πηγή: Runnfun.gr

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter