Δεκάδες εκτελέσεις αμάχων και αιχμαλώτων από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες αποκαλύπτει το BBC

Δεκάδες εκτελέσεις αμάχων και αιχμαλώτων από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες αποκαλύπτει το BBC

 

Αιχμαλώτους και αμάχους εκτελούσαν στο Αφγανιστάν οι Βρετανικές Μυστικές Υπηρεσίας, σύμφωνα με έγγραφα, που φέρνει στη δημοσιότητα το BBC.

Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτεται από το βρετανικό μέσο και ειδικότερα η ερευνητική ομάδα του, BBC Panorama, μία μόνο μοίρα φέρεται να εκτέλεσε τουλάχιστον 54 άτομα κατά τη διάρκεια εξάμηνης επιχείρησης στο Αφγανιστάν.

Μάλιστα, ο επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων φέρεται να γνώριζε, αλλά να μην ενημέρωσε τη Βασιλική Στρατιωτική Αστυνομία, ακόμα και όταν αυτή προχώρησε στη διεξαγωγή σχετικής έρευνας.

Η έρευνα του BBC επικεντρώθηκε σε μια εξάμηνη αποστολή μιας μοίρας, που έφτασε στο Αφγανιστάν τον Νοέμβριο του 2010. Η μοίρα επιχειρούσε κυρίως στην επαρχία Χελμάντ, ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη του Αφγανιστάν, όπου οι ενέδρες των Ταλιμπάν και οι βόμβες στην άκρη του δρόμου ήταν συχνές και οι απώλειες του στρατού μεγάλες. Διεξήγαγε επιχειρήσεις με τίτλο «σκοτώστε ή αιχμαλωτίστε» με στόχο τη σύλληψη διοικητών των Ταλιμπάν και τη διακοπή δικτύων κατασκευής βομβών.

Πηγές ωστόσο που μίλησαν στο BBC, έκαναν λόγο για βιαστική και πιεστική επιλογή των στόχων. «Δεν μεταφραζόταν απαραίτητα σε ας τους σκοτώσουμε όλους, αλλά σίγουρα υπήρχε πίεση για να επιταχύνουμε το παιχνίδι, το οποίο ουσιαστικά σήμαινε ότι οι αποφάσεις παίρνονταν γρήγορα» δήλωσε μια από τις πηγές, που επικαλείται το BBC.

Κατά τη διάρκεια των επιδρομών, η μοίρα καλούσε τους ανθρώπους να βγουν από το κτίριο, τους έψαχνε και τους δέσμευε με χειροπέδες ή καλώδια.

Έπειτα καλούσε έναν από τους αιχμαλώτους να βοηθήσει στην έρευνα. Ο εν λόγω αιχμάλωτος συχνά κατέληγε να δολοφονείται επειδή τάχα έβγαλε όπλο και απείλησε τους πράκτορες των ειδικών δυνάμεων.

Η συχνότητα με την οποία απαντά κανείς το συγκεκριμένο σενάριο στις αναφορές της μοίρας προβλημάτισε ανώτατους αξιωματικούς των Βρετανικών Μυστικών Υπηρεσιών, όπως και το γεγονός ότι οι εκτελέσεις ήταν πάντα περισσότερες από τα ανακτηθέντα όπλα.

Τον Απρίλιο του 2011, οι ανησυχίες ήταν πια τόσο μεγάλες, ώστε ένας ανώτερος αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων έγραψε στον διευθυντή των ειδικών δυνάμεων, προειδοποιώντας τον ότι υπάρχουν στοιχεία για «σκόπιμη δολοφονία ατόμων που έχουν συλληφθεί» και για «κατασκευή στοιχείων ώστε να υποδηλώνουν νόμιμη δολοφονία σε αυτοάμυνα».

Δύο ημέρες αργότερα, ο βοηθός επιτελάρχη των ειδικών δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποίησε τον διευθυντή ότι ίσως εφαρμόζεται μια πολιτική «θανάτωσης ανδρών που βρίσκονται σε ηλικία μάχης, ακόμη και όταν δεν συνιστούσαν απειλή».

Αν οι υποψίες ήταν αληθινές, έγραψε, η μοίρα της SAS είχε «ξεστρατίσει σε μια αδικαιολόγητη ηθική και νομική συμπεριφορά» τόνιζε ο ίδιος.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter