Δεκατέσσερις γενικοί εισαγγελείς στις ΗΠΑ πιέζουν το Facebook για την εμβολιαστική παραπληροφόρηση

Δεκατέσσερις γενικοί εισαγγελείς στις ΗΠΑ πιέζουν το Facebook για την εμβολιαστική παραπληροφόρηση

Οι γενικοί εισαγγελείς 14 πολιτειών των ΗΠΑ έστειλαν επιστολή στον διευθύνοντα σύμβουλο του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ζητώντας να μάθουν αν οι κορυφαίοι «διασπορείς» της παραπληροφόρησης για τα εμβόλια στην πλατφόρμα έλαβαν ειδική μεταχείριση από την εταιρεία.

Η ερώτηση προέκυψε μετά την αποκάλυψη της καταγγέλλουσας Φράνσες Χάουγκεν, που  χρησιμοποίησε εσωτερικά έγγραφα, ότι η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης έχει δημιουργήσει ένα σύστημα που εξαιρεί τους χρήστες υψηλού προφίλ από μερικούς ή όλους τους κανόνες της.

Στην επιστολή, η οποία στάλθηκε την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου, οι 14 Δημοκρατικοί γενικοί εισαγγελείς δήλωσαν ότι «ανησυχούν εξαιρετικά» για τις πρόσφατες αναφορές ότι το Facebook διατηρεί λίστες μελών που έχουν λάβει ειδική μεταχείριση και θέλουν να μάθουν αν η «Δωδεκάδα της παραπληροφόρησης» ήταν σε αυτές τις λίστες.

Το Κέντρο για την Αντιμετώπιση του Ψηφιακού Μίσους περιγράφει τη «Δωδεκάδα της παραπληροφόρησης» ως 12 αντι-εμβολιαστές που είναι υπεύθυνοι για σχεδόν τα δύο τρίτα του περιεχομένου κατά των εμβολίων που κυκλοφορούν στις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων.

Η παραπληροφόρηση για τον COVID-19 έχει πολλαπλασιαστεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, το Twitter και το YouTube. Ερευνητές και πολιτικοί έχουν κατηγορήσει εδώ και καιρό το Facebook ότι δεν ασχολείται όσο απαιτείται με την επιτήρηση επιβλαβούς περιεχομένου στις πλατφόρμες του.

Τον Ιούλιο, ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι πλατφόρμες κοινωνικών μέσων όπως το Facebook «σκοτώνουν ανθρώπους» επειδή επέτρεψαν την ανάρτηση παραπληροφόρησης σχετικά με τα εμβόλια του κορονοϊού στην πλατφόρμα του.

Η Χάουγκεν, πρώην διευθύντρια προϊόντος στην ομάδα πολιτικής παραπληροφόρησης του Facebook, άφησε την εταιρεία, αποσπώντας δεκάδες χιλιάδες εμπιστευτικά έγγραφα και ζήτησε διαφάνεια σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το Facebook παρασύρει τους χρήστες να συνεχίζουν να βρίσκονται στην ιστοσελίδα του κάνοντας scrolling (κύλιση), δημιουργώντας έτσι άφθονες ευκαιρίες για να τους προσεγγίσουν οι διαφημιζόμενες εταιρείες.

Η επιστολή εστάλη από τους γενικούς εισαγγελείς του Κονέκτικατ, Καλιφόρνια, Ντελάγουερ, Ιλινόις, Αϊόβα, Μέιν, Μασαχουσέτη, Μίσιγκαν, Μινεσότα, Μέριλαντ, Πενσυλβάνια, Ρόουντ Άιλαντ, Βερμόντ και Βιρτζίνια.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter