Δελτία ληγμένα και ξεχασμένα!

Δελτία ληγμένα και ξεχασμένα!

Το σοβαρό λάθος των ανθρώπων του ΠΑΟΚ που ξέχασαν να θεωρήσουν τα δελτία υγείας δώδεκα ποδοσφαιριστών του, τα οποία έληξαν στις 30 Ιουνίου, δεν είναι το μόνο.

Ανάλογα λάθη μιας ΠΑΕ στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο έχουν ξανασυμβεί. Οι «γκάφες» είναι αρκετές με αποκορύφωμα βέβαια όταν οι παράγοντες του Αρη ξέχασαν στο πούλμαν της ομάδας τα δελτία των ποδοσφαιριστών, κάτι που οδήγησε στην τιμωρία της ομάδας κι εντέλει στον υποβιβασμό της στη Β΄ Εθνική.

Το Documento σας θυμίζει ορισμένες από τις πιο σοβαρές γκάφες του παρελθόντος.

Μάρτιος 1984: Η ΑΕΚ διεκδικεί με αξιώσεις την έξοδό της στο Κύπελλο UEFA και αντιμετωπίζει στο Χαριλάου τον δεύτερο της βαθμολογίας Αρη. Ο «δικέφαλος» κερδίζει 2-1, αλλά δεν προλαβαίνει να χαρεί τη νίκη του αφού μετά το ματς διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν θεωρημένα τα δελτία υγείας των ποδοσφαιριστών του. Τότε ο κανονισμός προέβλεπε μηδενισμό καθώς επίσης και την αφαίρεση ενός βαθμού. Ο Αρης κατέθεσε ένσταση, αλλά η ΑΕΚ αθωώθηκε γιατί οι δικαστές βρήκαν «παραθυράκι» και θεώρησαν ότι η διατύπωση του κανονισμού ήταν ασαφής. Παράλληλα οι της Ενωσης υποστήριξαν ότι οι άνθρωποι του Αρη δεν επέτρεψαν την πρόσβαση στο γήπεδο στον γιατρό που επρόκειτο να υπογράψει τα δελτία. Μετά το συγκεκριμένο περιστατικό νομοθετήθηκε και η παράβαση των μη θεωρημένων δελτίων.

Ιανουάριος 1997: Ηταν 26 του μήνα και ο Αθηναϊκός υποδεχόταν στον Βύρωνα για το πρωτάθλημα τον προβληματικό τότε Αρη που καιγόταν για βαθμούς προκειμένου να παραμείνει στην κατηγορία. Ομως αυτό που συνέβη έμεινε στην ιστορία. Οι παράγοντες που συνόδευαν την αποστολή του Αρη ξέχασαν τα δελτία των ποδοσφαιριστών στο πούλμαν που τους μετέφερε στο γήπεδο. Το πούλμαν άφησε την αποστολή στο γήπεδο του Βύρωνα και έφυγε για την Ελευσίνα όπου είχε άλλο προγραμματισμένο ραντεβού.

Ο διαιτητής Μπίκας άφησε ένα χρονικό περιθώριο για να βρεθούν τα δελτία, με την αστυνομία να καταφέρνει να βρει το πούλμαν που έφερε ύστερα από αρκετή ώρα τα δελτία στο γήπεδο. Ομως ο διαιτητής είχε κλείσει ήδη το φύλλο αγώνα στο οποίο ανέφερε ότι ο αρχηγός της αποστολής της ΠΑΕ Αρης Νικόλαος Κολιός του είπε ότι τα δελτία «απωλέσθησαν ή εκλάπησαν ή εχάθηκαν».

Ο Αρης μηδενίστηκε για το συγκεκριμένο παιχνίδι, ενώ του αφαιρέθηκαν και τρεις βαθμοί, με τους ιθύνοντες των «κιτρίνων» να κατηγορούν τον διαιτητή και την ΕΠΟ. Η τιμωρία αυτή έφερε σε ακόμη πιο δύσκολη θέση τους «κίτρινους» που τελικά υποβιβάστηκαν.

Φεβρουάριος 2008: Ο Ολυμπιακός παίζει με την Καλαμαριά στο Καυτανζόγλειο και θέλει μόνο νίκη για να μπορέσει να φτάσει στον τίτλο που διεκδικούσε και η ΑΕΚ. Η Καλαμαριά κερδίζει 1-0, αλλά ο Ολυμπιακός κάνει ένσταση για αντικανονική συμμετοχή του Αυστριακού Ρόμαν Βάλνερ, ο οποίος μπήκε αλλαγή στο ματς με αποτέλεσμα να έχει αγωνιστεί την ίδια σεζόν σε τρεις διαφορετικές ομάδες, κάτι που απαγορευόταν από τον ΚΑΠ. Οι Πειραιώτες δικαιώθηκαν, ενώ οι ευθύνες βάρυναν φυσικά και την ΕΠΟ που (κακώς) είχε εκδώσει δελτίο στον ποδοσφαιριστή.

Φεβρουάριος 2013: Μια σοβαρή αμέλεια του ιατρικού τιμ του Πανιωνίου έβαλε σε περιπέτειες τον ποδοσφαιριστή της ομάδας Στάθη Ρόκα στερώντας του τη δυνατότητα να αγωνιστεί στη συνέχεια του πρωταθλήματος. Ο μέσος των «κυανέρυθρων» αντιμετώπιζε μεγάλο πρόβλημα με τη μέση του και κατόπιν της αγωγής που του έδωσε η ιατρική ομάδα του συλλόγου έκανε ένεση κορτιζόνης, η οποία συγκαταλέγεται στις απαγορευμένες ουσίες. Στον αγώνα με τη Βέροια κληρώθηκε να περάσει από έλεγχο ντόπινγκ, ωστόσο κανείς από το ιατρικό επιτελείο του Πανιωνίου δεν δήλωσε εκ των προτέρων ότι ο παίκτης έκανε ενέσεις κορτιζόνης με αποτέλεσμα το δείγμα να βγει θετικό. Ο παίκτης όχι μόνο παραδέχτηκε τη χρήση κορτιζόνης, αλλά ζήτησε να μη γίνει έλεγχος και του δεύτερου δείγματος, όπως έχει δικαίωμα, αφού το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο. Την αμέλεια της μη δήλωσης της κορτιζόνης παραδέχτηκαν και τα μέλη του ιατρικού τιμ του Πανιωνίου, αλλά πλέον ήταν ήδη αργά και ο παίκτης τιμωρήθηκε με αποκλεισμό.

Απρίλιος 2015: Η ΑΕΛ είναι η μόνη ομάδα που… κατάφερε, γιατί περί κατορθώματος πρόκειται, να παίξει δύο αγώνες κεκλεισμένων των θυρών ενώ είχε τιμωρηθεί για μία αγωνιστική. Η ΑΕΛ στις 23 Μαρτίου τιμωρήθηκε από τον αθλητικό δικαστή με ποινή μιας αγωνιστικής κεκλεισμένων των θυρών για επεισόδια οπαδών της σε αγώνα με τον Ολυμπιακό Βόλου. Η Φούτμπολ Λιγκ λοιπόν όρισε το παιχνίδι της 28ης Μαρτίου με τη Ζάκυνθο να διεξαχθεί χωρίς κόσμο (ύστερα από αίτημα της ΑΕΛ που φοβόταν επεισόδια από τους οπαδούς της). Ετσι η τιμωρία της παρέμεινε και αναγκάστηκε να παίξει στο τέλος της σεζόν έναν από τους αγώνες μπαράζ κεκλεισμένων των θυρών.

Ιανουάριος 2016: Σειρά της ΕΠΟ να υποπέσει και αυτή σε μια ιστορική γκάφα. Στο φιλικό της εθνικής μας ομάδας με την Τουρκία (0-0) στις 17 Νοεμβρίου 2015 ο Μίκαελ Σκίμπε χρησιμοποίησε τον Απόστολο Γιάννου, ο οποίος είχε περάσει στη θέση του Κώστα Μήτρογλου στο 70΄. Ο 26άχρονος Ελληνοαυστραλός επιθετικός της Γκουανγκζού, ο οποίος αποφάσισε να αγωνίζεται με την εθνική Αυστραλίας, είχε δώσει δύο αναμετρήσεις με την εθνική νέων αυτής, κάτι που σημαίνει πως δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής με τη «γαλανόλευκη». Η FIFA με ανακοίνωση που εξέδωσε ενημέρωσε ότι η φιλική αναμέτρηση κατακυρώθηκε στην Τουρκία με 3-0, ενώ η ΕΠΟ τιμωρήθηκε με πρόστιμο 4.000 ελβετικών φράγκων από την πειθαρχική επιτροπή της.

Απρίλιος 2018: Μια ακόμη γκάφα, αυτήν τη φορά από τη Δόξα Δράμας στο ματς με τον Αρη στο Χαριλάου. Συγκεκριμένα οι Δραμινοί είχαν έξι ξένους στον αγωνιστικό χώρο στο ματς με τους «κίτρινους» για έξι λεπτά, ενώ ο κανονισμός προβλέπει μέχρι πέντε. Η γκάφα αυτή σύμφωνα με τον πειθαρχικό κώδικα τιμωρείται με βαρύ πρόστιμο, μηδενισμό στο συγκεκριμένο ματς (που έτσι κι αλλιώς έχασε 1-0) αλλά και αφαίρεση τριών βαθμών. Ο Αρης δεν έκανε ένσταση αφού είχε νικήσει, αλλά οι άνθρωποι της Δόξας Δράμας με γραπτή δήλωση έδωσαν ρεσιτάλ ειλικρίνειας. Παραδέχτηκαν το λάθος τους τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Στην αναμέτρηση με τον Αρη στο “Κλεάνθης Βικελίδης” από το 71ο λεπτό μέχρι και το 77ο του αγώνα η ομάδα μας αγωνίστηκε με έξι κοινοτικούς – αλλοδαπούς ποδοσφαιριστές αντί πέντε όπως επιβάλλουν οι κανονισμοί της ΕΠΟ. Επειδή η ευθύνη προϋποθέτει ήθος και στην εποχή μας είναι μεγάλη και δύσκολη υπόθεση να ζει κανείς υπεύθυνα, ως ΠΑΕ αναλαμβάνουμε την ευθύνη των πράξεών μας».

Φεβρουάριος 2019: Η Σπάρτη ήρθε ισόπαλη 1-1 με τον Εργοτέλη στο Παγκρήτιο Στάδιο σε αναμέτρηση για τη 18η αγωνιστική της Φούτμπολ Λιγκ, όμως τελικά έχασε όχι μόνο τον πόντο της ισοπαλίας αλλά και τρεις ακόμη που της αφαιρέθηκαν από τον αθλητικό δικαστή. Ο λόγος ήταν ότι στα τελευταία λεπτά του αγώνα η Σπάρτη αγωνίστηκε με έξι Ελληνες ποδοσφαιριστές στην ενδεκάδα της, ενώ ήταν υποχρεωμένη (επειδή δεν εξασφάλισε αδειοδότηση) να έχει ανά πάσα στιγμή στο γήπεδο τουλάχιστον επτά. Ξεκίνησε το παιχνίδι με οκτώ Ελληνες στην ενδεκάδα, αλλά με τις αλλαγές που έγιναν το τελείωσε με έξι. Το ματς κατακυρώθηκε με 3-0 στον Εργοτέλη και από τη Σπάρτη αφαιρέθηκαν επίσης τρεις βαθμοί.

Μάρτιος 2020: Για την 23η αγωνιστική της Φούτμπολ Λιγκ Καλαμάτα και Βέροια ήρθαν ισόπαλες (11), αλλά η φιλοξενούμενη Βέροια έχασε τον αγώνα στα χαρτιά γιατί ο Μαραγκός είχε συμπληρώσει επτά κίτρινες και δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής στον συγκεκριμένο αγώνα. Ετσι οι γηπεδούχοι που κατέθεσαν ένσταση κέρδισαν το ματς στα χαρτιά μένοντας ζωντανοί στη μάχη της παραμονής, ενώ η Βέροια βγήκε νοκ άουτ από τη μάχη της ανόδου.

Ιούλιος 2020: Για την 9η αγωνιστική των πλέι οφ η ΑΕΚ υποδέχτηκε τον ΠΑΟΚ (0-0) και κατά τον έλεγχο των καρτών υγείας της φιλοξενούμενης ομάδας διαπιστώθηκε ότι σε δώδεκα ποδοσφαιριστές είχε λήξει η ισχύς της κάρτας υγείας τους. Οι παίκτες αυτοί ήταν οι Ινγκασον, Βαρέλα, Γιαννούλης, Μαουρίσιο, Τζόλης, Ακπομ, Ζίβκοβιτς, Μάτος, Μιχάι, Βιεϊρίνια, Λημνιός, Στοχ. Ο ΠΑΟΚ δεν τιμωρήθηκε γιατί η Ενωση δεν κατέθεσε ένσταση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter