Δεμένα και αύριο τα πλοία

Δεμένα και αύριο τα πλοία

Δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας για δεύτερη ημέρα, θα παραμείνουν από αύριο στις 6 το πρωί της Τρίτης 04/09 τα πλοία, λόγω της νέας 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που κήρυξε η ΠΝΟ, ζητώντας την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, με αύξηση 5% στα πληρώματα των πλοίων της ακτοπλοΐας.

Η διοίκηση της ΠΝΟ σε σημερινή της ανακοίνωση ζητεί την κατανόηση και την πλήρη συμπαράσταση τόσο του επιβατικού κοινού όσο και όλων των Ελλήνων εργαζομένων, αναφέροντας ότι «επί 8 συνεχή χρόνια οι ναυτεργάτες όχι μόνο δεν πήραν αύξηση 1 ευρώ, αλλά χάρη στη σκληρή δουλειά τους, οι οποίοι χωρίς να πληρώνονται επί μήνες πολλές φορές, με μειωμένες και ελλιπείς συνθέσεις, με πολλαπλάσιες ώρες απασχόλησης από ότι προβλέπει ο νόμος, κατάφεραν και κράτησαν όρθιες τις ακτοπλοϊκές εταιρείες προκειμένου να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι συγκοινωνίες».

Η ένωση των ακτοπλόων επανήλθε σήμερα με νέα πρόταση για αύξηση 2% από την 1η Σεπτεμβρίου για δύο χρόνια, κάτι που ωστόσο δεν έγινε δεκτό από τη διοίκηση της ΠΝΟ.

Η πρόταση των ακτοπλόων (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας ΣΕΕΝ) προβλέπει την υπογραφή ΣΣΕ μέχρι 31/12/2019 και παροχή αυξήσεων 2% από 1/9/2018 στους μισθούς των ναυτικών.

Πάντως ο ΣΕΕΝ σε επιστολή του προς την ΠΝΟ έχει αναφέρει ότι η απεργία αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα σε πολλές νησιωτικές περιοχές, όπως εγκλωβισμό τουριστών στα νησιά και στην αδυναμία να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με τις προγραμματισμένες αεροπορικές πτήσεις, ακυρώσεις κρατήσεων σε πλοία και ξενοδοχεία αλλά και προβλήματα στην ομαλή τροφοδοσία των νησιών και στη μεταφορά εμπορευμάτων.

Σήμερα Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρει ο σύνδεσμος των ακτοπλόων, ήταν προγραμματισμένο να διακινηθούν με τα επιβατικά πλοία 180.000 επιβάτες, 50.000 ΙΧ οχήματα και 3.000 φορτηγά.

Ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας Γιάννης Χαλάς μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε: «Δεν φταίμε εμείς. Η ένωση των ακτοπλόων θα έπρεπε να έχει σκεφτεί το αίτημα μας για 5% αύξηση από τον Μάιο που είχε τεθεί και να βρει μία λύση που να ικανοποιούσε τον κόσμο της ναυτεργασίας που δίνει την ψυχή του για να δουλεύουν τα βαπόρια καλά».

«Η απεργία που ξεκίνησε σήμερα το πρωί και εξελίσσεται με μεγάλη επιτυχία σε όλα τα λιμάνια της χώρας μας, επιβεβαιώνει τη βούληση των Ναυτεργατών να αγωνιστούν και να κλιμακώσουν τον αγώνα για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, που όχι μόνο παραμένουν καθηλωμένοι όλη τη μνημονιακή περίοδο, αλλά έχουν διολισθήσει σε δραματικά χαμηλά επίπεδα λόγω των μειώσεων και των περικοπών τόσο από τις ναυτιλιακές εταιρίες όσο και από τα φοροληστρικά μέτρα όλων ως τώρα των κυβερνήσεων» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού ΠΕΝΕΝ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter