«Δεν ακούει – δε βλέπει» καταγγελίες για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων η κυβέρνηση Μητσοτάκη

«Δεν ακούει – δε βλέπει» καταγγελίες για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Ρεσιτάλ συγκάλυψης και αποσιώπησης της πραγματικότητας έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και στο πεδίο του προσφυγικού τη Δευτέρα, καθώς κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το documentonews.gr τον ρώτησε για την έρευνα-κόλαφος των μεγάλων διεθνών ΜΜΕ (Le Monde, Guardian, Der Spiegel και ARD1) για τις εγκληματικές επαναπροωθήσεις που πραγματοποιούν μετανάστες κατ’ εντολήν των αστυνομικών αρχών στον Έβρο, με τον Γιάννη Οικονόμου να απαξιώνει και αυτή τη δημοσιογραφική έρευνα, και να διαψεύδει ακόμα και την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων για τον κίνδυνο διακοπής ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Την περασμένη εβδομάδα, ήρθε στο φως μία νέα δημοσιογραφική έρευνα από μεγάλα, διεθνή, ειδησεογραφικά Μέσα που αποκαλύπτει τις μαρτυρίες ανθρώπων οι οποίοι ισχυρίζονται ότι αναγκάστηκαν από την ελληνική αστυνομία στα σύνορα του Έβρου να προχωρήσουν σε επαναπροωθήσεις (pushback) μεταναστών και προσφύγων από τα σύνορα της χώρας προς την Τουρκία. Στην οχτάμηνη έρευνα που διεξήγαγαν οι εταίροι της ερευνητικής ΜΚΟ Lighthouse Reports (Le Monde, The Guardian, Der Spiegel, ARD1) προέκυψε ότι η ελληνική αστυνομία χρησιμοποιούσε μετανάστες -που συλλάμβανε στην προσπάθειά τους να περάσουν τον ποταμό- ως «επαναπροωθητές» άλλων μεταναστών, κάνοντας δηλαδή για λογαριασμό τους τη βρώμικη δουλειά. Στις μαρτυρίες τους, αποκαλούν τους εαυτούς τους «σκλάβους», αφού, όντας κρατούμενοι, έβγαιναν από τα κελιά τους και αναγκάζονταν να «δουλεύουν» δυο με τρεις ώρες τη μέρα.

Για το θέμα ερωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από το documentonews.gr τη Δευτέρα, καθώς έμμεση αναφορά στις «παράνομες και βίαιες επαναπροωθήσεις» έκανε ακόμα και η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, τονίζοντας -όχι τυχαία- πως «η χρηματοδότηση συνδέεται με την ορθή εφαρμογή των θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ».

«Την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύτηκε η έρευνα με την υπογραφή της Le Monde, της Guardian, του DerSpeigel και του ARD σύμφωνα με την οποία η ελληνική αστυνομία χρησιμοποιούσε μετανάστες -που συλλάμβανε στην προσπάθειά τους να περάσουν τον έβρο- για να κάνουν επαναπροωθήσεις άλλων μεταναστών. Θεωρείτε τα στοιχεία της έρευνας αξιόπιστα; Έχετε δεχθεί προειδοποιήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείας και από την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων για διακοπή των ευρωπαϊκών κονδυλίων εξαιτίας των επαναπροωθήσεων;» ήταν η ερώτηση του documentonews.gr στον Γιάννη Οικονόμου, που επιδόθηκε στην προσφιλή τακτική της υποβάθμισης των γεγονότων και της μετατροπής του μαύρου σε άσπρο και για το ζήτημα αυτό.

«Έχω πει πολλές φορές ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα διακοπής των ευρωπαϊκών κονδυλιών. Αυτό είναι μια κατασκευή που δεν καταλαβαίνω γιατί την κάνουν, όσοι επιμένουν προς την κατεύθυνση αυτή. Και κυρίως αυτό που δεν υπάρχει είναι κάποια καταγγελία που να κινητοποιήσει τις ελληνικές Αρχές να διερευνήσει αυτά τα πράγματα. Οποιαδήποτε καταγγελία υπάρχει στις ελληνικές Αρχές, στην Αρχή Διαφάνειας ή στην ελληνική Δικαιοσύνη διερευνάται» υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, παρότι στις μέχρι στιγμής έρευνες των αρχών έχουν διαπιστωθεί «σκιές» που καταγγέλθηκαν ακόμα και από τον διεθνή Τύπο.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί πως μόλις τις προηγούμενες ημέρες, η Ίλβα Γιόχανσον είχε πριν λίγες μέρες συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο και τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη «για να συζητήσουμε τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, τη μετανάστευση και τα θεμελιώδη δικαιώματα», όπως είχε ενημερώσει η ίδια μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο twitter. «Η χρηματοδότηση συνδέεται με την ορθή εφαρμογή των θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ» τόνισε μεταξύ άλλων στις αναρτήσεις της, εννοώντας πως αν μια χώρα πραγματοποιεί παράνομα pushbacks, τότε είναι πιθανό να κοπούν ευρω-κονδύλια.

Διαβάστε περισσότερα:

Η Κομισιόν απειλεί την Ελλάδα με περικοπή κονδυλίων λόγω επαναπροωθήσεων

Στη συνέχεια, ο Γ. Οικονόμου επανέλαβε για μία ακόμα φορά τους νοσηρούς υπαινιγμούς για «τουρκική προπαγάνδα», με τους οποίους έχει αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και προηγούμενα δημοσιεύματα διεθνών μέσων ενημέρωσης, αλλά και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, υπήρξαν αντίστοιχες  καταγγελίες που διερευνήθηκαν από την Ανεξάρτητη Εθνική Αρχή Διαφάνειας και δεν βρέθηκε κάτι που να επιβεβαιώνει τις καταγγελίες αυτές. Αντίθετα, βρέθηκαν πολλά πράγματα -μιλώ για εκείνες τις υποθέσεις- που έδειχναν ότι οφείλονταν σε προπαγάνδα της Τουρκίας προς την κατεύθυνση αυτή» συνέχισε, με την κατάληξή του να μέμφεται επί της ουσίας τα ευρήματα της έρευνας των τεσσάρων διεθνώς έγκριτων μέσων ενημέρωσης, αναφορικά με τα «σοβαρά τεκμήρια και στοιχεία» που περιλαμβάνουν.

«Η θέση της χώρας μας είναι σαφής. Η Ελλάδα φυλάει τα σύνορά της, όπως έχει υποχρέωση. Σώζει ζωές στο Αιγαίο και στον Έβρο. Έχουμε και πολύ πρόσφατα παραδείγματα προς την κατεύθυνση αυτή. Και όποια καταγγελία γίνεται με σοβαρά τεκμήρια και στοιχεία, διερευνάται από τα αρμόδια Όργανα της Πολιτείας και τα αποτελέσματά της δημοσιοποιούνται» κατέληξε ο εκπρόσωπος του Μεγάρου Μαξίμου.

Δείτε το βίντεο της ερώτησης του documentonews.gr και της απάντησης του κυβερνητικού εκπροσώπου:

Διαβάστε περισσότερα για την αποκάλυψη ότι η ελληνική αστυνομία χρησιμοποιούσε μετανάστες ως «επαναπροωθητές» άλλων μεταναστών: 

Αποκάλυψη-σοκ: «Σκλάβοι» μετανάστες αναγκάζονται από την ελληνική αστυνομία να κάνουν pushback στον Έβρο

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter