«Δεν αρκεί μια συγγνώμη», απαντούν οι χώρες της Καραϊβικής στην Βρετανία για τη δουλεία

«Δεν αρκεί μια συγγνώμη», απαντούν οι χώρες της Καραϊβικής στην Βρετανία για τη δουλεία

Tα βρετανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που επωφελήθηκαν από την δουλεία, όπως ο τραπεζικός οργανισμός Lloyd’s του Λονδίνου, θα πρέπει να κάνουν περισσότερα από το να αρκούνται σε μια συγγνώμη για τον ρόλο τους στο δουλεμπόριο στον Ατλαντικό και να εξιλεωθούν με τον σωστό τρόπο για τις αμαρτίες τους, ανακοίνωσαν οι χώρες της Καραϊβικής.

Η εταιρεία παροχής ασφαλιστικών προϊόντων Lloyd’s of London ζήτησε χθες συγγνώμη για τον “επαίσχυντο” ρόλο της στο δουλεμπόριο στον Ατλαντικό, κατά τον 18ο αιώνα, και δεσμεύτηκε να χρηματοδοτήσει τις ευκαιρίες για μαύρους και για άτομα από μειονοτικές ομάδες.

Ωστόσο, οι χώρες μέλη της CARICOM (της Καραϊβικής Κοινότητας) ανακοίνωσαν ότι τα βρετανικά ιδρύματα θα πρέπει να κάνουν πολλά περισσότερα από το απλώς να απολογούνται και να τους επιστρέψουν τμήμα του πλούτου τους με την χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων στο επίκεντρο του δουλεμπορίου.

“Δεν αρκεί να ζητήσεις συγγνώμη”, δήλωσε ο Χίλαρι Μπεκλς, ο πρόεδρος της Επιτροπής Επανορθώσεων της CARICOM, η οποία συστάθηκε από τις χώρες της Καραϊβικής για να επιδιώξει επανορθώσεις από τις πρώην αποικιακές δυνάμεις όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Πορτογαλία.

“Δεν ζητούμε ελεημοσύνη μοιράζοντας επιταγές σε ανθρώπους σε κάθε γωνιά του δρόμου. Το ζήτημα των χρημάτων είναι δευτερεύον, αλλά στην περίπτωση αυτή η ηθική εκπλήρωση του καθήκοντος κάποιου απαιτεί από αυτόν, σε μια οικονομία της αγοράς, να συνεισφέρει στον τομέα της ανάπτυξης”, είπε ο Μπεκλς, ένας ιστορικός από τα Μπαρμπέιντος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πρόγονοι πολλών βρετανικών και ευρωπαϊκών τραπεζών καθώς και μιας σειράς οργανισμών στο Σίτυ του Λονδίνου, “ήπιαν από την πηγή της δουλείας στην Καραϊβική”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter