Δεν δέχεται κουβέντα για την πατέντα η Pfizer – Ο αμερικανικός κολοσσός απαντά μέσω του Documento

Δεν δέχεται κουβέντα για την πατέντα η Pfizer – Ο αμερικανικός κολοσσός απαντά μέσω του Documento

Σε σύγχρονα «χαρακώματα» οδηγείται η Ευρώπη και ολόκληρος ο πλανήτης με διακύβευμα δόσεις του πολύτιμου εμβολίου κατά του κορονοϊού στο οποίο εναποθέτουν τις ελπίδες τους κυβερνήσεις, οικονομίες και άνθρωποι. Κάθε ένας για διαφορετικούς λόγους…

Δίχως αμφιβολία, με τη συμπλήρωση ενός ημερολογιακού έτους πανδημίας και αναρίθμητων περιοριστικών μέτρων που έχουν μετατρέψει τις κοινωνίες σε ένα πραγματικό καζάνι που βράζει με την κοινωνική έκρηξη να… κρούει τη θύρα της ευρωπαϊκής «οικογένειας», οι κυβερνήσεις εναποθέτουν την πολιτική τους σωτηρία και επιβίωση στα πολύτιμα φιαλίδια των φαρμακευτικών εταιρειών προκειμένου να αντιστρέψουν την κατάσταση… αν αντιστρέφεται.

Ίσως ο πιο γνωστός από τους «κολοσσούς» που δίνουν τη μάχη για την παρασκευή εμβολίων, είναι η Pfizer η οποία προσφάτως μπήκε στο «στόχαστρο» της Κομισιόν επειδή, όπως υποστηρίζουν, καθυστέρησαν σημαντικά αφίξεις δόσεων. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν το συμμερίζεται πλήρως ο αμερικανικός «κολοσσός» στον οποίο το Documento αναζήτησε απαντήσεις, προκειμένου να ρίξει περισσότερο «φως» στην ιδιότυπη «μάχη» γύρω από το εμβόλιο κατά της Covid19.

Επί της ουσίας, το γραφείο Τύπου της Pfizer, απαντώντας στο Documento, επιστρέφει εμμέσως το… μπαλάκι που πρώτη πέταξε η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν η οποία σίγουρα νιώθει ιδιαιτέρως έντονα πάνω της τη «σκιά» της κριτικής με φόντο τους εμβολιασμούς. Η εταιρεία δεν παραγνώρισε πως υπήρξε κάποια καθυστέρηση στη διανομή αλλά όπως επισημαίνει: «Οι ποσότητες των δόσεων που παραδίδονται το πρώτο τρίμηνο είναι με βάση τις δεσμεύσεις μας και τον προγραμματισμό», κάτι που εγείρει σημαντικά ερωτήματα για την «επίθεση» της Ευρώπης στην οποία πρωτοστάτησε η Γερμανίδα Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Χαρακτηριστικά, η απάντηση της αμερικανικής εταιρείας είναι η εξής: «Σε ότι αφορά το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech δεν έχουν σημειωθεί σημαντικές καθυστερήσεις και αποκλίσεις από τον προγραμματισμό παραδόσεων. Οι ποσότητες των δόσεων που παραδίδονται το πρώτο τρίμηνο είναι με βάση τις δεσμεύσεις μας και τον προγραμματισμό, ενώ θα είναι σημαντικά περισσότερες το δεύτερο τρίμηνο.

Έχουμε προχωρήσει σε αναβάθμιση της παραγωγικής διαδικασίας ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε παγκοσμίως το 2021, στα 2 δισεκατομμύρια δόσεις, από 1,3 δισεκατομμύρια που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Για τον ίδιο σκοπό, προσθέτουμε και επιπλέον προμηθευτές και αναπτύσσουμε συμβάσεις με μονάδες παραγωγής, προκειμένου να αυξηθεί η συνολική παραγωγική ικανότητα».

Οι συμφωνίες

Ωστόσο, «αινιγματική» μπορεί να χαρακτηριστεί η απάντηση της Pfizer στο ερώτημα του Documento για το εάν υπήρξαν απευθείας συμφωνίες χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την εταιρεία. Συγκεκριμένα, μετά από δημοσιεύματα στον Τύπο, για το αν είναι αληθές πως κάθε χώρα μπορεί να διαπραγματευτεί απευθείας για τα… «μαγικά μπουκαλάκια», ακόμα και εντός της ΕΕ, η αμερικανική εταιρεία σχολίασε:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση σε πρώτη φάση είχε συμφωνήσει με την Pfizer για την παράδοση 300 εκατομμυρίων δόσεων, ενώ γίνονται επί του παρόντος συζητήσεις για αγορά επιπλέον 300 εκατ. δόσεων. Στο πλαίσιο αυτό, όποια ευρωπαϊκή χώρα επιθυμεί να συμμετάσχει, έχει την δυνατότητα, με το ποσοστό που της αναλογεί, να προμηθευτεί δόσεις που καλύπτουν τα δύο τρίτα του πληθυσμού της», αναφέρει ενώ σε διευκρινιστική ερώτηση η εταιρεία αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

«Η ροή των παραδόσεων του εμβολίου των Pfizer/BioNTech δεν παρουσιάζει σημαντική καθυστέρηση. Ο αριθμός των δόσεων που έχουν προγραμματιστεί για το 1ο τρίμηνο θα παραδοθούν κανονικά. Ενώ το 2ο τρίμηνο ο αριθμός αυτός θα είναι σημαντικά αυξημένος σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό», προσθέτει.

Η «πατέντα»

Προσφάτως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έθεσε στο Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτημα αγοράς της πατέντας του εμβολίου, που βρήκε ευήκοα ώτα και χαιρετίστηκε. Από την πλευρά της, η αμερικανική εταιρεία απαντά πως: «η προστασία της πατέντας είναι ιδιαίτερα σημαντική, τόσο για την εξέλιξη της έρευνας και ανάπτυξης, όσο και για την ασφάλεια των ασθενών».

Χαρακτηριστικά, σημειώνει: «Η Pfizer έχει υπογράψει συμφωνίες με πολλές χώρες του κόσμου – και με την Ευρωπαϊκή Ένωση – για την παράδοση εμβολίων, ενώ έχουμε δεσμευτεί να παραδώσουμε έως 40 εκατομμύρια εμβόλια, μέσω του προγράμματος COVAX, σε χώρες πολύ χαμηλού εισοδήματος.

Όμως η έρευνα συνεχίζεται. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στον τομέα των μεταλλάξεων, επιβεβαιώνουμε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων μας με συνεχείς ελέγχους, ερευνούμε πιθανές αλλαγές για ευκολότερη χρήση.

Οι συνθήκες αλλάζουν διαρκώς. Για να ανταποκριθούμε γρήγορα στις ανάγκες που προκύπτουν, χρειάζεται να επενδύουμε συνεχώς, αναλαμβάνοντας και το αντίστοιχο ρίσκο. Σε όλο αυτό τον κύκλο η προστασία της πατέντας είναι ιδιαίτερα σημαντική, τόσο για την εξέλιξη της έρευνας και ανάπτυξης, όσο και για την ασφάλεια των ασθενών.

Παράλληλα βέβαια, με πρωτοβουλίες όπως η εθελοντική αδειοδότηση, μοιραζόμαστε τη γνώση και την τεχνογνωσία μας με κράτη, με συνεργάτες, αλλά και με τη φαρμακευτική βιομηχανία, ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτή την παγκόσμια πανδημία».

«Απολύτως ασφαλές»

Παρά τον κυκεώνα παραπληροφόρησης και τις αναρίθμητες απόπειρες αποπροσανατολισμού, με αντιεμβολιαστική χροιά, που γεννούν ένα κύμα σκεπτικισμού γύρω από την ασφάλεια των εμβολίων, η αμερικανική εταιρεία υποστηρίζει πως τα φιαλίδιά της είναι απολύτως ασφαλή και πως όσα περιστατικά έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και έχουν συνδεθεί με «παρενέργειες» είναι ανεδαφικά. Στην ερώτηση του Documento, για το τι απαντούν σε εκείνους που φοβούνται πως έχουν γίνει «εκπτώσεις» στη διαδικασία για να εξαχθεί το εμβόλιο σε χρόνο ρεκόρ, σχολιάζει: «Δεν έγινε καμία έκπτωση όσον αφορά την ασφάλεια του εμβολίου.

Η ταχύτητα με την οποία αναπτύχθηκε το εμβόλιο οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες. Κατ’ αρχάς στο ότι πολλά βήματα σε αυτή τη διαδικασία πραγματοποιήθηκαν παράλληλα και όχι διαδοχικά. Αυτό σημαίνει ότι χρειάστηκε να επενδύσουμε μεγαλύτερα κεφάλαια, αναλαμβάνοντας βέβαια και μεγαλύτερο ρίσκο.

Επιπλέον, η προσπάθεια αυτή δεν ξεκίνησε από το μηδέν. Η τεχνολογία που είχε εξελιχθεί από την BioNTech στο προ-κλινικό στάδιο, βοήθησε πολύ ώστε να σχεδιαστεί ταχύτερα το υποψήφιο εμβόλιο. Ένας ακόμη παράγοντας ήταν η γρήγορη ένταξη εθελοντών στις μελέτες, ενώ και οι κυλιόμενες αξιολογήσεις από τις ρυθμιστικές αρχές συνέβαλαν σημαντικά στη συντόμευση του απαιτούμενου χρόνου.

Επομένως, το εμβόλιο αναπτύχθηκε πράγματι σε χρόνο ρεκόρ, χωρίς ωστόσο να υπάρξει η παραμικρή παρέκκλιση από τις διαδικασίες, τα πρότυπα και τις προδιαγραφές που εφαρμόζουμε μέχρι σήμερα ως εταιρεία σε όλες τις κλινικές μελέτες για εμβόλια».

«Καμία συσχέτιση» με μυστηριώδεις θανάτους

Όσον αφορά μυστηριώδεις θανάτους στη Νορβηγία, οι οποίοι εμμέσως συσχετίστηκαν με τον εμβολιασμό, η εταιρεία είναι απόλυτη: «Σε καμία περίπτωση, δεν έχει καταγραφεί παρενέργεια του εμβολίου, που να οδηγεί σε απώλεια ζωής, με βάση τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας και επικαιροποιούμε διαρκώς. Μέχρι τώρα έχουν ήδη εμβολιαστεί εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, επιβεβαιώνοντας το προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας.

Η ασφάλεια του εμβολίου της Pfizer – BioNTech κατά του COVID-19 τεκμηριώνεται από τα ισχυρά δεδομένα των κλινικών ερευνών φάσης ΙΙΙ, με τη συμμετοχή πάνω από 40 χιλιάδων εθελοντών. Με βάση τα στοιχεία αυτά, έλαβε την έγκριση των σημαντικότερων ρυθμιστικών αρχών στον κόσμο, εκπληρώνοντας τις υψηλότερες προδιαγραφές αποτελεσματικότητας και ασφάλειας.

Για την περίπτωση που αναφέρετε έχουν τοποθετηθεί επίσημα τόσο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων όσο και οι Αρχές της Νορβηγίας ότι δεν προκύπτει καμία συσχέτιση με τον εμβολιασμό».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter