«Δεν έφταιγαν οι ίδιοι, τόσοι ήτανε»

«Δεν έφταιγαν οι ίδιοι, τόσοι ήτανε»

Την οδό της σιωπής επέλεξαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Ανδρουλάκης μετά την επίθεση που δέχθηκε ο Κώστας Βαξεβάνης. Ο εθνικός ωτακουστής και το θύμα του δεν καταδίκασαν ούτε για τα μάτια του κόσμου την τραμπούκικη επίθεση που δέχθηκε ο δημοσιογράφος, ενώ βρισκόταν μαζί με την οικογένειά του σε εστιατόριο στον Αμάρυνθο της Εύβοιας. «Δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε», είχε γράψει ο Μανόλης Αναγνωστάκης. Κι αυτό ισχύει και για τον πρωθυπουργό και για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Και η αφωνία μήνυμα είναι. Πολλές φορές είναι πιο ηχηρή από τις λέξεις. Στο ερώτημα, λοιπόν, με τη δημοσιογραφία ή με τους τραμπούκους, Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Ανδρουλάκης απάντησαν ότι είναι… με τους τραμπούκους. Αυτό είναι το μήνυμα που έδωσαν και οι δύο μετά την επίθεση στον Κώστα Βαξεβάνη, ξαναλέω, μπροστά στην οικογένειά του.

Κάτι τέτοιες στιγμές είναι που αναρωτιέσαι πόσο πιο χαμηλά μπορεί να πέσει το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα. Κι από το 2019 έχουμε αναρωτηθεί πολλές φορές.


«Οι θρασύδειλοι τραμπούκοι δεν τρομοκρατούν κανέναν. Συνεχίζουμε με σχέδιο, επιμονή και αποφασιστικότητα τη μάχη κατά της ανομίας», ανέφερε το 2020 η Νέα Δημοκρατία όταν μέλη της αναρχικής συλλογικότητας Ρουβίκωνας πέταξαν τρικάκια και έγραψαν συνθήματα στην πολυκατοικία του Άρη Πορτοσάλτε, αλλά όταν γίνεται πραγματική επίθεση σε έναν άλλον δημοσιογράφο που δεν παίζει το παιχνίδι τους… σιωπή. Σαν να λέει και στους επόμενους να πάρουν σειρά, δεν τρέχει κάστανο.

Οι Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα (RSF) κάλεσαν τα δημοκρατικά κόμματα να πάρουν θέση, το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) ζήτησε τη σύλληψη του τραμπούκου και οι Μητσοτάκης και Ανδρουλάκης κάνουν την παλαβή. Αλλά όπως είπαμε, αυτοί είναι…


Μοναδική φωτεινή εξαίρεση και πρέπει να το αναγνωρίσουμε δημόσια αυτό – ανεξάρτητα από όλα τα άλλα – είναι η καταδίκη του Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος μάλιστα είχε την τιμητική του στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας όταν έγινε η επίθεση.

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές η φωτιά στον Έβρο έκαιγε για 10η μέρα, η Σοφία Βούλτεψη, αυτός ο τεράστιος πολιτικός ογκόλιθος, χαρακτήρισε ως «προπαγάνδα των αριθμών» τα στοιχεία του Meteo που έδωσε στη δημοσιότητα το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών σχετικά με τις φωτιές. Γιατί είναι γνωστό σε όλους, άλλωστε, ότι όλοι οι επιστήμονες εκεί είναι ΣΥΡΙΖΑίοι.


«Είναι υποχρέωση της Επιστήμης γενικότερα και των Εθνικών Ερευνητικών Κέντρων ειδικότερα, να ενημερώνουν την Κοινωνία και την Πολιτεία για τα αποτελέσματα των επιστημονικών δραστηριοτήτων τους αλλά και για τις φυσικές συνθήκες που επηρεάζουν την ζωή των πολιτών», απάντησε χθες το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Εγώ, πάντως, αν ήμουν στη θέση τους θα της απαντούσα με δύο λέξεις ή μάλλον τρεις…


Τρεις μέρες πριν ο Θεόδωρος Σκυλακάκης απαξίωσε την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα. Ποιος; Ο Σκυλακάκης. Ούτε ανέκδοτο να ήταν…

Τέλος τα δελτία ειδήσεων από την ΕΡΤ3, με τους εργαζόμενους να εκφράζουν την ανησυχία τους για το μέλλον. Άντε σιγά σιγά και στα άλλα δύο δημόσια κανάλια και μετά πάρτε σειρά ένα ένα τα ιδιωτικά. Από πού θα ενημερωνόμαστε; Από το κανάλι της κυβέρνησης. Θα το φτιάξει ο Μητσοτάκης…


Καλά ρε, τι έχουν πάθει οι ΝεοΔημοκράτες με τον Στέφανο Κασσελάκη; Ούτε να τους έλεγαν ότι θα πάρει την πρωθυπουργία από τον Μητσοτάκη. Τέτοιο μένος είχα να δω από την εποχή που βγήκε μπροστά ο Αλέξης Τσίπρας. Όχι, δεν λέω ότι είναι το ίδιο. Αλλά η τρέλα τους είναι αντίστοιχη. Στον ύπνο τους θα τον βλέπουν, στάνταρ, τις επόμενες μέρες.

Εννοείται ότι θα πάω στο συλλαλητήριο των αρνητών των νέων ταυτοτήτων, όπως είχα πάει και για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Για να μην ξεχνώ με ποιους ζω δίπλα…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter