Δεν είναι η άθροιση είναι ο μετασχηματισμός

Δεν είναι η άθροιση είναι ο μετασχηματισμός

Τα αποτελέσματα των τριών εκλογών (εθνικών και αυτοδιοικητικών) έφεραν στο επίκεντρο τη συζήτηση για τη νέα μορφή της «κεντροαριστεράς» ή της «δημοκρατικής παράταξης», με την έμφαση να δίνεται στην πιθανότητα σύμπραξης ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ. Η διάθεση της παραταξιακής βάσης (η οποία εν πολλοίς είναι ενιαία) είναι και λογική και ορθή. Η σημερινή Δεξιά ως φορέας του παγκοσμίως καταρρέοντος νεοφιλελευθερισμού πρέπει να χάσει και την κυβέρνηση και την εξουσία. Μόνο που η απλή άθροιση κομματικών ποσοστών όχι μόνο δεν αρκεί, αλλά υπό όρους μπορεί να κάνει και μεγαλύτερη ζημιά.

Οι συζητήσεις οφείλουν να ξεκινούν από τις αιτίες.

Και η αιτία της κακοδαιμονίας της (κεντρο)Αριστεράς συνίσταται κυρίως στην προσχώρησή της στις πολιτικές τού νεοφιλελευθερισμού και της ατλαντικής εξάρτησης τόσο στην εξωτερική όσο και στην εσωτερική πολιτική: 1ο μνημόνιο, συγκυβέρνηση με ΝΔ, 3ο μνημόνιο αποτελούν τις απογοητευτικές κορυφώσεις του δεξιού μετασχηματισμού των ηγεσιών και μεγάλου μέρους των στελεχών της «δημοκρατικής παράταξης».

Πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ντροπιαστικές θέσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για το παλαιστινιακό, οι οποίες δεν συντονίζονται ούτε με την ιστορική παρακαταθήκη του χώρου ούτε με τη σημερινή άποψη της βάσης.

Χωρίς να αναιρεθεί αυτός ο μετασχηματισμός, η κακοδαιμονία της δημοκρατικής παράταξης δεν θα αλλάξει. Η δε αναίρεση, ο αντίστροφος μετασχηματισμός δηλαδή προς την κατεύθυνση της εθνικής και κοινωνικής χειραφέτησης, με σοσιαλιστική στρατηγική, μπορεί να αρθρωθεί πάνω στα σημερινά, στρατηγικά και όχι δευτερεύοντα επίδικα. Ζούμε την πλέον επικίνδυνη περίοδο του πλανήτη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ενας εξελισσόμενος, σπονδυλωτός παγκόσμιος πόλεμος συνδυάζεται με τη σοβούσα διεθνή καπιταλιστική κρίση, την κλιματική αλλαγή και τους κινδύνους από τη χρήση των νέων τεχνολογιών στον καπιταλισμό, με κυριότερη την τεχνητή νοημοσύνη.

Οι ίδιες αυτές οι αιτίες της κρίσης όμως γεννούν και απελευθερωτικές προοπτικές για έναν κόσμο πολυκεντρικό, για την ανανέωση του σοσιαλιστικού σχεδίου και τη χειραφέτηση των εργαζομένων, για την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών υπό κοινωνικό, δημοκρατικό έλεγχο.

Η (κεντρο)Αριστερά θα έχει προοπτική αν εκφράσει το κοινωνικό μπλοκ εργαζομένων – αγροτών – αυτοαπασχολούμενων – νεολαίας – επιστημόνων, διαμορφώνοντας σοσιαλιστική στρατηγική πάνω σε δέκα άξονες:

01 Ελληνισμός από προτεκτοράτο των ΗΠΑ πρωτοπόρος ενός δικαιότερου, πολυκεντρικού κόσμου.

02 Ελλάδα και Κύπρος ασφαλείς, με τα δικαιώματά μας κατοχυρωμένα, μέσα από τις δικές μας αμυντικές και διπλωματικές δυνάμεις αλλά και μέσα από στέρεες, δίκαιες, πολύπλευρες συμμαχίες.

03 Ελληνισμός παράγοντας δικαιοσύνης και ειρήνης στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη θάλασσα, αλληλέγγυος στους αγωνιζόμενους λαούς.

04 Παραγωγική ανασυγκρότηση με δημοκρατικό σχεδιασμό και συμμετοχή μας στην εξέλιξη των νέων τεχνολογιών.

05 Επανάκτηση του δημόσιου πλούτου που λεηλατήθηκε εν μέσω μνημονίων (αλλά και παλαιότερα), εθνικοποίηση, κοινωνικοποίηση

των στρατηγικών τομέων της οικονομίας και απόσπαση κρίσιμων δραστηριοτήτων από το καπιταλιστικό πλαίσιο.

06 Αναδιανομή πλούτου προς τα λαϊκά στρώματα με βάση τις ανάγκες τους ιδίως (αλλά όχι μόνο) σε παιδεία, υγεία, σταθερή, καλά αμειβόμενη εργασία, ασφάλιση, στέγαση, ενίσχυση της οικογένειας, πολιτισμό, αθλητισμό, περιβάλλον.

07 Αποκατάσταση και εμβάθυνση της λαϊκής κυριαρχίας, αναιρώντας την κυριαρχία του ξένου παράγοντα και της παρασιτικής ολιγαρχίας, μεταξύ άλλων με κοινωνικό έλεγχο των ΜΜΕ.

08 Κράτος αποκεντρωμένο, αποτελεσματικό, διαφανές, δίκαιο.

09 Δημογραφική ανάταξη και περιφερειακή ανασυγκρότηση.

10 Σχεδιασμός και υλοποίηση πολιτικών σοσιαλιστικού μετασχηματισμού μες στον καπιταλισμό.

Η ιδεολογική και προγραμματική δουλειά στους μαζικούς χώρους θα φέρει τη σύνθεση από τη βάση, την ανάπτυξη της παράταξης και τελικώς θα επιβάλει την εξουσία του λαού επί του σημερινού συστήματος εξουσίας. Οχι οι συμφωνίες στελεχών. Οποιοι τολμούν, να δοκιμαστούν στην κοινωνία λοιπόν. Εκεί που κρινόμαστε όλοι.

Ιάσονας Γαβριηλίδης είναι  Ιστορικός, Μέλος ΣΥΡΙΖΑ, ο Κώστας Καϊκής είναι Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Δέλτα, μέλος Ν.Ε ΠΑΣΟΚ Β’ Θεσσαλονίκης, ο Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος είναι Δημοσιογράφος- Συγγραφέας , ο Θέμης Τζήμας είναι Δικηγόρος και ο Πέτρος Τσιουμάνης είναι συνδικαλιστής

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter