Δεν είναι… μεσσίας ο Τζο Μπάιντεν

Δεν είναι… μεσσίας ο Τζο Μπάιντεν

Στις προεκλογικές τους εξαγγελίες ο Τζο Μπάιντεν και το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ κατήγγειλαν την επιθετική μεταναστευτική πολιτική Τραμπ με το χτίσιμο του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό ως «αχρείαστη, άσκοπη και αναποτελεσματική».

Εν αντιθέσει, ο Μπάιντεν ευαγγελιζόταν τη στροφή σε καθαρές μορφές ενέργειας, την έμφαση στα ανθρώπινα και τα εργασιακά δικαιώματα και την πάταξη της διαφθοράς. 

Για τους φτωχούς γείτονες της Λατινικής Αμερικής ο γενναιόδωρος Μπάιντεν δεσμευόταν για την παροχή οικονομικής βοήθειας ύψους 4 δισ. δολαρίων. 

Η περίπτωση της Ονδούρας είναι ενδεικτική της αποτυχίας του στην εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή και της υποκρισίας στις προεκλογικές εξαγγελίες. Κατά την ανάληψη της αντιπροεδρίας το 2009 από τον Τζο Μπάιντεν στις κυβερνήσεις Ομπάμα η Ονδούρα είδε τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρό της να ανατρέπεται από στρατιωτικό πραξικόπημα υποστηριζόμενο από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τη χώρα να βυθίζεται σε μια νεοφιλελεύθερη κόλαση βίας, και πάλι με ενίσχυση του στρατού από τις ΗΠΑ. 

Το 2015 ο Μπάιντεν εξήγγειλε το σχέδιο «Συμμαχία για την ευημερία» το οποίο προέβλεπε τη συνεργασία των ΗΠΑ με τις κυβερνήσεις των Ονδούρας, Γουατεμάλας και Ελ Σαλβαδόρ «και διεθνείς χρηματοοικονομικούς θεσμούς και τον ιδιωτικό τομέα». Το νεοφιλελεύθερο μοντέλο είχε ήδη εφαρμοστεί στην Ονδούρα οδηγώντας σε μαζική λεηλασία και αρπαγή γης, σε εκτοπισμούς πληθυσμών και κατ’ επέκταση σε ανεπιθύμητη μετανάστευση. 

Ας ελπίσουμε ότι ο Τζο Μπάιντεν έβαλε μυαλό…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter