Δεν επιβεβαίωσε την πρωτοβουλία των ΗΠΑ αλλά εξέφρασε ικανοποίηση ο Στέλιος Πέτσας

Δεν επιβεβαίωσε την πρωτοβουλία των ΗΠΑ αλλά εξέφρασε ικανοποίηση ο Στέλιος Πέτσας

Την πλήρη ικανοποίηση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού εξέφρασε στο μπρίφινγκ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, για την επίσκεψη της Ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ουάσιγκτον.

Πάντως ο κ. Πέτσας δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για ανάληψη πολιτικής πρωτοβουλίας από την πλευρά των ΗΠΑ για την αποκλιμάκωση της έντασης σε υψηλό πολιτικό επίπεδο. Περιορίστηκε να πει ότι οι πρωτοβουλίες μπορούν να εκτυλίσσονται σε πολλά επίπεδα, είναι ανοικτό αν θα επιταχυνθεί το προγραμματισμένο ταξείδι του υφυπουργού Πάλμερ.

Για την διαδικασία του Βερολίνου αναφορικά με τις εξελίξεις στην Λιβύη ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι η χώρα μας έχει εκφράσει την βούληση να συμμετάσχει αλλά αυτό εξαρτάται από τις ήδη μετέχουσες χώρες. Σε κάθε περίπτωση είπε “Έχουμε αναπτύξει πολλές πρωτοβουλίες η Ελλάδα είναι στο κέντρο των εξελίξεων δεν είναι απούσα. Η πολιτική λύση είναι αυτή που προάγουμε και εμείς και η ΕΕ για την Λιβύη”.

Αποτίμηση επίσκεψης στην Ουάσινγκτον

Κάνοντας αποτίμηση του ταξιδιού στην Ουάσινγκτον ανέφερε ότι “Σε όλες τις συναντήσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής και τόνισε πως είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Υπογράμμισε ότι η σημαντική συμφωνία για τον αγωγό East Med δεν στρέφεται εναντίον κανενός, αλλά αποτελεί έργο ειρήνης και ανάπτυξης στο οποίο όλοι μπορούν να συμμετέχουν.

Τόνισε ότι τα «μνημόνια» που έχει υπογράψει η Τουρκία με τη Λιβύη είναι παράνομα και άκυρα, ότι παραβιάζουν ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και ότι αποσταθεροποιούν ολόκληρη την περιοχή.

Ανέπτυξε ξεκάθαρα τις θέσεις της χώρας μας για τις παράνομες και προκλητικές τουρκικές ενέργειες, στην Ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ, και κατέστησε σαφές – με τρόπο που έγινε απόλυτα κατανοητός – ότι δεν θα δείξουμε καμιά ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμφωνία αναβάθμισης των F-16, που εγκρίθηκε πρόσφατα από τη Βουλή, εκδήλωσε το ενδιαφέρον της χώρας μας για συμμετοχή στο πρόγραμμα των F-35 και συμφωνήθηκε να αρχίσει άμεσα η σχετική διαπραγμάτευση με στόχο την απόκτηση μιας μοίρας αυτών των αεροσκαφών.

Σε όλες τις συναντήσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόβαλε την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, εξήγησε γιατί η Ελλάδα προσφέρει γόνιμο επενδυτικό έδαφος και επανέλαβε την πρόσκλησή του για επενδύσεις στη χώρα μας. Υπήρξε ενθάρρυνση που βρίσκει πολλές μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις έτοιμες να επενδύσουν στην Ελλάδα, όπως επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους 22 κολοσσιαίων επιχειρήσεων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter