Δεν έχουν λεφτά ούτε για τα βασικά οι οικογένειες

Δεν έχουν λεφτά ούτε για τα βασικά οι οικογένειες

Το 20% των νοικοκυριών με παιδιά δεν μπορεί να καλύψει τις άμεσες ανάγκες του, όπως καταδεικνύεται από τα στοιχεία-σοκ που παρουσίασε η ΕΛΣΤΑΤ.

«Η κοινωνία έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της». Είναι ένα συμπέρασμα που, αν μη τι άλλο, προκύπτει από τους αριθμούς αλλά και από τις ασκούμενες πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήδη από την αρχή της θητείας της, εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.

Όποια παρέμβαση γίνεται σε επίπεδο παραγωγικών υπουργείων έχει την προοπτική ωφέλειας των λίγων εις βάρος των πολλών. Το κόστος μεταβιβάζεται στους πολλούς ενώ τα κέρδη εισπράττονται από λίγους.

Η επιδότηση μισθών

Εξαίρεση αποτελεί η επιδότηση μισθών λόγω πανδημίας, αφού πολλοί άνθρωποι που εργάζονταν με μερική απασχόληση βρέθηκαν να λαμβάνουν περισσότερα χρήματα (534 ευρώ) όταν εισήλθαν σε καθεστώς αναστολής. Όλα αυτά δεν είναι αυθαίρετες ερμηνείες. Προκύπτουν από την ανάλυση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ. Πρόκειται για τους δείκτες για τη φτώχεια, την υλική αποστέρηση και την οικονομική ανισότητα.

Ωστόσο, αν μη τι άλλο πρόκειται για προσωρινό μέτρο, το οποίο αν ενταχθεί στο σύνολο των ασκούμενων κυβερνητικών πολιτικών, τότε εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι μόλις ομαλοποιηθούν οι καταστάσεις από την πανδημία και περάσουμε στην… κανονικότητα όλα θα αναδειχτούν και θα χτυπήσουν βάναυσα τα ευάλωτα τμήματα της κοινωνίας.

Αυτό που προέβαλε η ΕΛΣΤΑΤ είναι το γεγονός ότι καταγράφηκε οριακή μείωση 1,1% (από το 30% στο 28,9%) του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας. Αυτή η μείωση οφείλεται κατά κύριο λόγο στα 534 ευρώ που έλαβαν όσοι εργάζονταν σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, οπότε αυξήθηκε πρόσκαιρα το εισόδημά τους. Σε απόλυτους αριθμούς το 2020 βρέθηκαν στο κατώφλι της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού 3.043.869 άτομα.

Το πρόβλημα με τα ποσοστά

Το πρόβλημα όμως εστιάζεται στα ποσοστά υλικής αποστέρησης. Η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε οριακή μείωση 0,3% το 2020 (από 16,2% σε 16,5%) στα ποσοστά όσων ζουν σε συνθήκες υλικής στέρησης (είναι όσοι συνάνθρωποί μας αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες).

Όμως το γεγονός ότι καταγράφηκε οριακή αύξηση οφείλεται στο ότι για τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω το ποσοστό υλικής στέρησης το 2020 σημείωσε μείωση κατά 1,6 ποσοστιαία μονάδα.

Αναλυτικότερα:

• Η υλική στέρηση των παιδιών ηλικίας έως και 17 ετών ανέρχεται σε 19,7% για το 2020. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2009 ήταν 11,9%. Αυτό σημαίνει ότι το 20% των οικογενειών που ανατρέφουν ανήλικα παιδιά ασφυκτιεί και η σχετική αύξηση κατά 7,8% μόνο με μελανά χρώματα μπορεί να σκιαγραφηθεί.

• Αντίστοιχα, στις ηλικίες 18 έως 64 ετών το ποσοστό των ατόμων που στερούνται βασικά αγαθά και υπηρεσίες το 2020 ανέρχεται σε 17,6%, αυξημένο κατά 0,6 ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με το 2019.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα πάντα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 71% των φτωχών νοικοκυριών αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες να καλύψει τις συνήθεις ανάγκες του με το μηνιαίο ή εβδομαδιαίο εισόδημά του, σχεδόν οι μισοί αδυνατούν να πληρώσουν εγκαίρως τους πάγιους λογαριασμούς (ρεύμα, νερό, φυσικό αέριο κ.λπ.), το 38,8% δηλώνει οικονομική αδυναμία να έχει ικανοποιητική θέρμανση τον χειμώνα, ενώ ένα σημαντικό 45,5% στερείται διατροφή που περιλαμβάνει κάθε δεύτερη μέρα κρέας, κοτόπουλο, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας! Ναι, αλλά χρήματα (120 εκατ. ευρώ) για να σωθεί η Aegean βρέθηκαν…

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter