Δεν γεφυρώθηκαν οι διαφορές με το ΔΝΤ για το ύψος ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

Δεν γεφυρώθηκαν οι διαφορές με το ΔΝΤ για το ύψος ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

Χωρίς αποτέλεσμα έληξαν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο Γουίσλερ του Καναδά όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση των επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος στο περιθώριο του G7.

Παρόλο που Eυρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι σημειώθηκε κάποια πρόοδος στις συζητήσεις δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στο ύψος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους την στιγμή τα χρονικά πλαίσια για την συμμετοχή του ΔΝΤ είναι πλέον ελάχιστα. Ωστόσο οι συζητήσεις θα συνεχιστούν, όπως δήλωσε σχετικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος

Τελικά η αισιοδοξία των Βρυξελλών ότι η συνάντηση του Καναδά θα έβγαζε “λευκό καπνό” αποδείχτηκε αβάσιμη, καθώς φάνηκε ότι οι διαφορές παραμένουν αγεφύρωτες.

Η γερμανική πλευρά και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς καλείται να λύσει μία πολύ δύσκολη εξίσωση. Να βρει δηλαδή έναν τρόπο που θα επιτρέπει την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, όπως ζητεί το γερμανικό Κοινοβούλιο για να δώσει την έγκρισή του στην τελευταία εκταμίευση και από την άλλη, η ελάφρυνση του χρέους που θα εξασφαλίσει τη συμμετοχή του Ταμείου να μην είναι απαγορευτική και πάλι για το Κοινοβούλιο.

Τι ζητεί το ΔΝΤ

Το Ταμείο από την πλευρά του επιμένει ακόμη σε θέσεις που απέχουν σημαντικά από τις γερμανικές, καθώς θεωρεί ότι το ύψος της ελάφρυνσης του χρέους θα πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερο για να το καταστήσει βιώσιμο, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να γίνει μία επιμήκυνση των πληρωμών των δανείων του δεύτερου προγράμματος (ΕFSF) για 10-15 χρόνια τουλάχιστον (η Γερμανία θέλει πολύ μικρότερη).

Επιπρόσθετα ζητεί ο μηχανισμός ελάφρυνσης του χρέους να τίθεται σε λειτουργία απολύτως αυτόματα χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται σήμερα, καθώς τα χρονικά όρια έχουν εξαντληθεί. Σύμφωνα με το καταστατικό του Ταμείου, για να προχωρήσει σε εκταμίευση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και μία αξιολόγηση, κάτι το οποίο χρονικά δεν θα είναι εφικτό αν η συμφωνία για το χρέος δεν γίνει τις επόμενες ημέρες.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter