Δεν κάνει πίσω το Ιράν: Καμία διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ «όσο παραμένουν οι κυρώσεις»

Δεν κάνει πίσω το Ιράν: Καμία διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ «όσο παραμένουν οι κυρώσεις»

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δήλωσε σήμερα, ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ότι το Ιράν δεν θα διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ, όσο παραμένουν σε ισχύ οι κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.

«Εξ ονόματος της χώρας μου, θα ήθελα να ανακοινώσω ότι η απάντησή μας σε κάθε διαπραγμάτευση, όσο υπάρχουν κυρώσεις, είναι αρνητική» διαμήνυσε από το βήμα κι ενώ η Ουάσιγκτον σκληραίνει την οικονομική πίεση εναντίον του Ιράν.

Εξάλλου, οι αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα του είναι οι «σκληρότερες στην ιστορία», όπως σημείωσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Ροχανί, η Ουάσιγκτον «καταβάλλει πολλές προσπάθειες» για να «στερήσει από το Ιράν (τη δυνατότητα) να συμμετάσχει στην παγκόσμια οικονομία», κάνοντας λόγο για «διεθνή πειρατεία» και «σιωπηλή δολοφονία ενός σπουδαίου έθνους».

Άλλωστε, όπως σημείωσε, το Ιράν δεν πιστεύει στην ειλικρίνεια της αμερικανικής βούλησης για διαπραγμάτευση.

Στους Ευρωπαίους που προτρέπουν για μια συνάντηση μεταξύ του Ιρανού προέδρου και του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο Χασάν Ροχανί απάντησε:

«Οι αναμνηστικές φωτογραφίες είναι το τελευταίο βήμα σε μια διαπραγμάτευση, όχι το πρώτο».

Επιπλέον, ο πρόεδρος του Ιράν προειδοποίησε τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας ότι η περιοχή του Κόλπου βρίσκεται «στα πρόθυρα κατάρρευσης και ένα μόνο ατόπημα μπορεί να πυροδοτήσει μια μεγάλη πυρκαγιά».

«Δεν θα πρέπει να ανεχόμαστε την προκλητική παρέμβαση των ξένων. Θα απαντάμε με αποφασιστικότητα και σθεναρά σε οποιαδήποτε παραβίαση και καταστρατήγηση της ασφάλειάς και της εδαφικής ακεραιότητάς μας» υπογράμμισε ο Ροχανί.

Την ίδια ώρα, ο Ιρανός πρόεδρος ζήτησε από τη Σαουδική Αραβία να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στην Υεμένη, μετά τις επιθέσεις της 14ης Σεπτεμβρίου εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας, την ευθύνη για τις οποίες επιρρίπτει στην Τεχεράνη.

«Η ασφάλεια της Σαουδικής Αραβίας θα διασφαλιστεί με τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην Υεμένη παρά με το να καλεί τους ξένους» να παρέμβουν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter