Δεν καταδικάζει την παρέμβαση στρατιώτη του Αζόφ στη Βουλή ο Τασούλας

Δεν καταδικάζει την παρέμβαση στρατιώτη του Αζόφ στη Βουλή ο Τασούλας

Αρνήθηκε να καταδικάσει ο Κωνσταντίνος Τασούλας την προβολή βίντεο με στρατιώτη του ναζιστικού τάγματος Αζόφ στη Βουλή των Ελλήνων. Μετά το πέρας της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, ο κ. Τασούλας ισχυρίστηκε ενώπιον των κοινοβουλευτικών συντακτών πως δεν θα συμβάλλει «στην ανατροπή της μεγάλης εικόνας» ή «στη ρωσική προπαγάνδα» και αρκέστηκε να αποκαλέσει «άστοχη και αχρείαστη» την τοποθέτηση του ομογενή, ο οποίος συστήθηκε στο πανελλήνιο με το όνομα Μιχαήλ και παραδέχτηκε πως πολεμά στο πλευρό των υμνητών του Μπαντέρα.

Μετά από ερώτηση του documentonews.gr για το αν καταδικάζει την προπαγάνδα νομιμοποίησης του ναζιστικού τάγματος από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσω του ελληνικού Κοινοβουλίου, ο κ. Τασούλας αρνήθηκε να δώσει σαφή απάντηση, επαναλαμβάνοντας την απροθυμία του να συμβάλλει στην ανατροπή και αμαύρωση της «μεγάλης εικόνας». Δηλαδή, όπως ο ίδιος την περιέγραψε, της διεθνοποίησης της μάχης ζωτικής σημασίας που δίνει η Ουκρανία έναντι της ρωσικής εισβολής.

Σημείωσε δε ότι ενημερώθηκε για το βίντεο περίπου 15 λεπτά πριν την έναρξη της παρέμβασης Ζελένσκι στη Βουλή και πως όταν ρώτησε τον αρμόδιο αξιωματούχο της ουκρανικής πρεσβείας για το περιεχόμενο του, εκείνος του αποκρίθηκε πως δύο ομογενείς περιγράφουν «αυτά που τραβάνε». Επ΄ αυτού, απευθύναμε το ερώτημα εάν θα συναινούσε στην προβολή του βίντεο στην περίπτωση που είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για την αναφορά στο τάγμα Αζόφ, με τον πρόεδρο της Βουλής να αποφεύγει και πάλι να δώσει σαφή απάντηση. Νωρίτερα, στενοί του συνεργάτες σε άτυπη ενημέρωση των κοινοβουλευτικών συντακτών είχαν εκφράσει την (προσωπική) άποψη πως ακόμα κι αν ήταν γνωστό εξ αρχής, δεν θα μπορούσαν να κάνουν κάτι.

Επιπλέον, τόνισε πως δεν άκουσε την επίμαχη φράση του στρατιώτη του Αζόφ κατά την προβολή του βίντεο στην Ολομέλεια και επισήμανε πως η αρμόδια υπηρεσία της Βουλής δεν φέρει καμία ευθύνη για το εν λόγω γεγονός. Πάντως, εντύπωση προκάλεσε η αποστροφή περί πριμοδότησης της ρωσικής προπαγάνδας από εκείνους που στέκονται στην τοποθέτηση του στρατιώτη του Αζόφ, αφού με αυτόν τον τρόπο αφενός τα κόμματα της αντιπολίτευσης που στηλίτευσαν το συγκεκριμένο γεγονός καθίστανται φερέφωνα της ρωσικής προπαγάνδας και αφετέρου είναι σαν να υποστηρίζει ουσιαστικά ο κ. Τασούλας ότι η προπαγάνδα υπέρ του Αζόφ μπορεί να μετατραπεί σε άλλοθι της ρωσικής προπαγάνδας.

«Ζητάμε δήλωση διαμαρτυρίας»

Από την πλευρά της, η Όλγα Γεροβασίλη χαρακτήρισε «ατόπημα» τη δήλωση του προέδρου από βήματος πως πρόκειται για «ιστορική μέρα» και τον κάλεσε να προβεί σε δήλωση διαμαρτυρίας«Υπάρχει κάτι για το οποίο πρέπει να ντρεπόμαστε σε σχέση με τη σημερινή ημέρα. Ότι μέλος των Αζόφ -τουλάχιστον ένα- απευθύνθηκε στη Βουλή» είπε και πρόσθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε εξηγήσεις κατά τη Διάσκεψη των Προέδρων, καθώς οι υπηρεσίες της Βουλής όφειλαν να έχουν ενημερωθεί για το περιεχόμενο του βίντεο.

Όταν ρωτήθηκε για το τι αποκρίθηκε ο κ. Τασούλας σχετικά με τον έλεγχο του βίντεο, η γραμματέας της Κ.Ο. της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε: «Η απάντηση του προέδρου ήταν ότι δεν το ήλεγξαν». «Η Βουλή είχε το βίντεο από πριν και όφειλε να το επεξεργαστεί. Ο Ζελένσκι ήξερε. Η Βουλή έχει διπλωματικό γραφείο…» σχολίασε με νόημα, ενώ γνωστοποίησε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αιτήθηκε να λάβει το βίντεο χωρίς μετάφραση προκειμένου να διασταυρωθεί πλήρως το περιεχόμενό του.

«Δικαίωση»

Τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ενημέρωσε και ο Θανάσης Παφίλης, ο οποίος υποστήριξε ότι το ΚΚΕ δικαιώθηκε πλήρως με τη στάση του να απέχει από τη διαδικασία. Μάλιστα, επισήμανε ότι οι δύο παρεμβάσεις των Ουκρανών στρατιωτών είναι μέρος της ομιλίας Ζελένσκι στη Βουλή των Ελλήνων, ξεκαθαρίζοντας πως πρόκειται για πολιτικό και όχι για διαδικαστικό ζήτημα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter