Πλημμύρες: Δεν πάει στη ΔΕΘ ο Μητσοτάκης, αφήνει γένια τριών ημερών και ξεκινάει περιοδεία

Πλημμύρες: Δεν πάει στη ΔΕΘ ο Μητσοτάκης, αφήνει γένια τριών ημερών και ξεκινάει περιοδεία

Από εκεί που ετοιμαζόταν για επικοινωνιακές φιέστες… πυρόπληκτων παροχών δίπλα στον φράχτη και «φυγή προς τα εμπρός» από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβαλε και τις δύο επισκέψεις, κρυπτόμενος πίσω από τις αυτονόητες υποχρεώσεις της Πολιτείας για αποζημιώσεις των καταστροφών και τις ευθύνες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Απεγνωσμένη προσπάθεια να κρατήσει εαυτόν μακριά από το ζοφερό και πλημμυροπαθές κάδρο των ευθυνών συνεχίζει να καταβάλλει ο πρωθυπουργός, με τον εκπρόσωπό του να αποκαλύπτει μάλιστα πως η νέα επιχείρηση κατασκευής «αυτοφοριάκηδων» στοχεύει στα πρόσωπα των δημάρχων και των περιφερειαρχών.

«Όλοι έχουν την ευθύνη και τον ρόλο που τους αναλογεί. Ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης έχει η τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν είμαστε σε φάση αυτή τη μέρα να αποδώσουμε προσωποπαγώς ευθύνες, ούτε να βάλουμε στο τσουβάλι δημάρχους και περιφερειάρχες. Άπαντες αξιολογούνται, και στην περίπτωση της αυτοδιοίκησης, πολύ σύντομα στις δημοτικές εκλογές» ήταν η αποστροφή του κυβερνητικού εκπροσώπου γύρω από την οποία χτίζεται αυτές τις ώρες η υπερασπιστική γραμμή του Κυριάκου Μητσοτάκη, απέναντι στην… όχι και τόσο πρωτοφανή ανεπάρκεια και αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να ανταπεξέλθει στα καταστροφικά φαινόμενα των πλημμυρών.

Το κλίμα και η κατάσταση στο Μέγαρο Μαξίμου είναι τόσο βαριά που ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να αναβάλλει την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, καθώς κρίθηκε πως θα ήταν καταστροφικό για την εικόνα του να εμφανιστεί απέναντι στον δημοσιογραφικό έλεγχο την ωρα που τα πλημμυρικά φαινόμενα μαίνονται ανά την επικράτεια, με κόστος και ανθρώπινες ζωές αλλά και περιουσίες.

«Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ εκείνες τις ημέρες αναβάλλεται και τόσο η καθιερωμένη ομιλία όσο και η συνέντευξη τύπου θα γίνουν στα μέσα της επόμενης εβδομάδας» ανέφερε ο Παύλος Μαρινάκης, ωστόσο ενδεικτικό της αποδιοργάνωσης είναι πως το πρωθυπουργικό γραφείο δεν είναι ακόμα σε θέση να ανακοινώσουν τη νέα ημερομηνία. Σε κάθε περίπτωση, την Παρασκευή θα αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και τη συνάντηση με Ερντογάν, στις 18 Σεπτεμβρίου.

Κατά τον εκπρόσωπο, αντί της ΔΕΘ, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στις πληγείσες περιοχές για να πραγματοποιήσει αυτοψία στις καταστροφές, προτάσσοντας το αφήγημα της «άμεσης αποκατάστασης». «Αυτό προέχει αυτή τη στιγμή και εκεί είναι προσανατολισμένος όλος ο κρατικός μηχανισμός» επιχείρησε ο Π. Μαρινάκης να αποφύγει τα υπόλοιπα, εκκωφαντικά ερωτήματα. Παράλληλα, ανακοίνωσε μία ακόμα ενημέρωση από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, μαζί με τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ, ΕΛΑΣ και Πυροσβεστικής. Εξάλλου, ήδη από το Μαξίμου ανακοινώθηκε η συμβολή του στρατού σε πλήθος περιοχών που κρίθηκε αναγκαίο.

«Οι δυνάμεις του κρατικού μηχανισμού επεμβαίνουν όπου είναι ανάγκη, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού. Η απόλυτη προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η προστασία των κρίσιμων υποδομών. Με απόφαση του πρωθυπουργού στήνεται ήδη Συντονιστικό Κέντρο στη Λάρισα, όπου μεταβαίνουν οι συναρμόδιοι υπουργοί» ανέφερε ο εκπρόσωπος επιχειρώντας να δώσει το στίγμα «εκτάκτου ανάγκης» που διατρέχει τον πρωθυπουργικό σχεδιασμό.

Ωστόσο, εκείνο που δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει είναι τόσο πως ο συνολικός κρατικός και κυβερνητικός σχεδιασμός εμφανίζεται για μία ακόμα φορά παντελώς αδύναμος, ανεπαρκής και προβληματικός. Αντί λοιπόν να ακουστούν οι άμεσες δράσεις του Μαξίμου για την αντιμετώπιση της κατάστασης, το επιτελείο του πρωθυπουργού ετοιμάζει μία επικοινωνιακή καμπάνια αφαίρεσης του Κυρ. Μητσοτάκη από το κάδρο των ευθυνών, μετατρέποντας τον για μία ακόμα φορά σε κατήγορο, και εκείνον που αναλαμβάνει την αποκατάσταση των καταστροφών που συντελέστηκαν στην… βάρδιά του.

Διαβάστε επίσης: Βίντεο – ντοκουμέντο: Όταν ο Μητσοτάκης έταζε το 2020 έργα και γρήγορες αποζημιώσεις στην Καρδίτσα που πνίγηκε ξανά

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter