Δεν σταματούν ούτε με σεισμούς: Νέα τουρκική NAVTEX για έρευνες του Oruc Reis ως τις 14 Νοεμβρίου

Δεν σταματούν ούτε με σεισμούς:  Νέα τουρκική NAVTEX για έρευνες του Oruc Reis ως τις 14 Νοεμβρίου

Ο σεισμός σε Σμύρνη και Σάμο ήταν μια ανάπαυλα. Το Oruc Reis θα παραμείνει ως τα μέσα μέσα Νοεμβρίου, στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο Καστελόριζο, εντός τμημάτων ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η Άγκυρα ανανέωσε τις έρευνες του τουρκικού ερευνητικού κάνοντας πράξη τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, ότι το Oruc Reis θα παραμείνει στην περιοχή για δύο μήνες.

Με τη νέα προκλητική NAVTEX η Άγκυρα δεσμεύει παράνομα για σεισμικές έρευνες μία περιοχή που το δυτικό της τμήμα απέχει μόλις 16 μίλια από τη Ρόδο και το ανατολικό της 50 ν.μ από το Καστελόριζο. Η νέα τουρκική αναγγελία έχει χρονική ισχύ μέχρι τις 14 Νοεμβρίου.

Τις τελευταίες ημέρες το Oruc Reis «σαρώνει» τον βυθό νοτιοανατολικά της Ρόδου και της Καρπάθου με κινήσεις από τον βορά προς το νότο και αντίστροφα. Πλέει με ταχύτητα 4,5 κόμβων και συνοδεύεται από πολεμικά πλοία. Ο τουρκικός στόλος παρακολουθείται πάντα από τις δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού.

Υπενθυμίζεται ότι το Oruc Reis πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από τα μέσα Αυγούστου. Το προηγούμενο διάστημα οι παράνομες τουρκικές NAVTEX είχαν δεσμεύσει θαλάσσιες περιοχές που εκτείνονταν μέχρι και 6,5 ν.μ από το Σύμπλεγμα της Μεγίστης και 11 ν.μ από τις ανατολικές ακτές της Ρόδου. Το τουρκικό ερευνητικό έφτασε να «αυλακώσει» τη θάλασσα έως και 9 ν.μ από τις ακτές του Καστελόριζου.

ΥΠΕΞ: Ανακαλέστε τη NAVTEX

 «Δυστυχώς η Τουρκία με την έκδοση νέας παράνομης Navtex για την περίοδο 1-14 Νοεμβρίου, με την οποία δεσμεύει περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας προκειμένου να διεξάγει παράνομες σεισμικές έρευνες, επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι συνεχίζει να αγνοεί τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η ενέργεια αυτή δημιουργεί περαιτέρω ένταση σε μια ευάλωτη περιοχή στην οποία η προσοχή είναι αυτή τη στιγμή στραμμένη στην παροχή βοήθειας και στην έκφραση μηνυμάτων στήριξης και αλληλεγγύης.

Οι ενέργειες αυτές, υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών, δείχνουν εκ νέου ότι η Τουρκία συνεχίζει να δρα σε αντίθεση με τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Οκτωβρίου, το οποίο καλούσε την Τουρκία να τερματίσει τις ενέργειες αυτές.

Περαιτέρω, τονίζει πως η Ελλάδα καταδικάζει εκ νέου την παραβατική αυτή συμπεριφορά, η οποία απομακρύνει την προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex που εξέδωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, καθώς και την ενημέρωση συμμάχων και εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά.

Πηγή: onalert.gr, AΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter