Δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή αλά καρτ

Δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή αλά καρτ

Μετά την φονική πλημμύρα στη Μάνδρα και τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, από χείλη αρμοδίων έγιναν οι πρώτες δηλώσεις περί των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Και καλά έκαναν. Μην κοιτάτε που αντιπολιτευόμενοι και μη προσπαθούσαν να εμφανίσουν αυτές τις δηλώσεις, τουλάχιστον, ως γραφικές.

Και ο πρωθυπουργός, όμως, με αφορμή το Μάτι είχε συνάντηση στο Μαξίμου με τους καθηγητές Χρήστο Ζερεφό και Ευθύμιο Λέκκα με αυτό ακριβώς το αντικείμενο. Τις επιπτώσεις που θα έχει η κλιματική αλλαγή στη χώρα και τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στις περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο.

Μέχρι εδώ όλα καλά. Μόνο που όπως φαίνεται, η κλιματική αλλαγή λειτουργεί κυρίως ως άλλοθι όταν οι φυσικές καταστροφές γίνονται όλο και πιο έντονες όλο και πιο φονικές και αποκαλύπτουν όλο και περισσότερο την ένδεια στη στρατηγική αντιμετώπισή τους εδώ και δεκαετίες και μέχρι σήμερα.

Γιατί κακά τα ψέματα. Δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής που να συνδυάζεται και με εξορύξεις υδρογονανθράκων και με την εμμονή της ΔΕΗ σε βρώμικα καύσιμα. Δεν μπορεί και να θέλεις μέτρα για την κλιματική αλλαγή και να θέλεις να παρατείνεις τη λειτουργία των υπαρχόντων λιγνιτικών μονάδων και να προκρίνεις την κατασκευή νέων.

Η τελευταία έκθεση της Διεπιστημονικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) που προέκυψε μετά από ενάμιση χρόνο έρευνας και με τη συμμετοχή χιλιάδων επιστημόνων είναι σαφέστατη. Οι πλέον καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μπορούν, ίσως, να αντιμετωπιστούν εάν μειωθούν κατά 50% οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2030 και μηδενιστούν το 2050.

Οπότε αποφασίστε. Γιατί και με τον χωροφύλακα και με τον αστυφύλακα δεν γίνεται…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter