Δένδιας για αμυντική συμφωνία: Δέσμευση ΗΠΑ υπέρ σταθερότητας και ευημερίας στην Ελλάδα

Δένδιας για αμυντική συμφωνία: Δέσμευση ΗΠΑ υπέρ σταθερότητας και ευημερίας στην Ελλάδα

«Τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών και της κυβέρνησης Μπάιντεν υπέρ της σταθερότητας και της ευημερίας της Ελλάδας, των Βαλκανίων, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου» καταδεικνύει η υπογραφή της ανανεωμένης αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, γιατί υπογράφηκε την ώρα που η Ουάσιγκτον επικεντρώνεται περισσότερο στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών.

Σε συνέντευξή του στο Associated Press ο Νίκος Δένδιας σημειώνει πως η συμφωνία συνεπάγεται «ενισχυμένη αμερικανική παρουσία στην ηπειρωτική Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Θράκη, στη Βορειοανατολική Ελλάδα, περιοχή που είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για εμάς τους Έλληνες όσο και για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ».

Εξήγησε επίσης ότι «δεν πρόκειται για συμφωνία, η οποία στρέφεται, ή πρόκειται να στραφεί εναντίον οποιουδήποτε άλλου», αλλά για συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, η οποία σκοπό έχει τη «σταθερότητα και την ευημερία των δύο χωρών».

«Γίνεται η Τουρκία στόχος μέσω αυτών των συμφωνιών; Η ξεκάθαρη απάντησή μου είναι όχι, καθόλου», είπε ο υπουργός για να προσθέσει: «Θα θέλαμε πολύ η Τουρκία να καταστεί μέρος αυτής της συνεννόησης στο μέλλον. Φυσικά όμως, για να συμβεί αυτό θα πρέπει η Τουρκία να αλλάξει τη συμπεριφορά της. Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι η ενδεδειγμένη πορεία είναι μέσω του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Όχι μέσω απειλών πολέμου».

Τέλος, ο κ. Δένδιας εξέφρασε την άποψη πως «η Ελλάδα ως χώρα μεσαίου μεγέθους, αλλά ευρισκόμενη σε μια εξαιρετικά ασταθή περιοχή, θεωρεί ότι η αμερικανική παρουσία παραμένει ακόμη απαραίτητη στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter