Δένδιας για ελληνογαλλική συμφωνία: «Να εκπέμψουμε μήνυμα εθνικής ομοψυχίας»

Δένδιας για ελληνογαλλική συμφωνία: «Να εκπέμψουμε μήνυμα εθνικής ομοψυχίας»

Την ανάγκη η εθνική αντιπροσωπεία να εκπέμψει μήνυμα «ομοψυχίας και ομόνοιας» έναντι της τουρκικής επιθετικότητας μέσω της υπερψήφισης της ελληνογαλλικής συμφωνίας επισήμανε στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος διατύπωσε δις την εκτίμηση ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα ταχθεί εν τέλει κατά της συμφωνίας.

Ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε τη συμφωνία «έργο – φόρο τιμής στη μνήμη των Κωνσταντίνου Καραμανλή και Βαλερί Ζισκάρ ντ’Εσταίν», «βήμα από κοινού με τη Γαλλία για την ενωμένη Ευρώπη» και «ισχυρό όπλο όπως οι φρεγάτες».

Διαβάστε επίσης: Η ελληνογαλλική συμφωνία στη Βουλή: Καταψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, κριτικάρει το ΚΙΝΑΛ αλλά υπερψηφίζει

Απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την απουσία πρόβλεψης αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση παραβίασης της ελληνικής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας (άρθρο 2), υποστήριξε πως «είναι η πιο προχωρημένη διατύπωση διεθνώς». Κάλεσε δε όποιον ισχυρίζεται ότι είναι ελλειμματική να καταθέσει ένα άλλο διεθνές παράδειγμα, κρίνοντας πως αυτού του είδους η κριτική «αδυνατίζει την εικόνα της συμφωνίας διεθνώς και δεν ωφελεί το εθνικό συμφέρον».

Όσον αφορά το άρθρο 18 που αφορά την αποστολή ελληνικών δυνάμεων στο Σαχέλ, ο κ. Δένδιας ήταν πιο φειδωλός, αντιτείνοντας ότι μόνο ως υπεκφυγή μπορεί να εκλάβει τη διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ στη συμμετοχή της Ελλάδας σε κοινές στρατιωτικές αποστολές με τη Γαλλία. «Ορθώς είναι διατυπωμένο» είπε για το επίμαχο άρθρο της συμφωνίας, προβλέποντας ότι τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα καταψηφίσει.

Μάλιστα, απευθυνόμενος στον Γ. Κατρούγκαλο, έκανε λόγο για «δύο γραμμές» από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ειδικότερα, επισήμανε ότι «δεν ήταν καθόλου όμοιες» οι αιτιάσεις που ακούστηκαν από τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ και από τον Νίκο Φίλη, ο οποίος άσκησε ολιστική κριτική στη συμφωνία.

Δριμύ κατηγορώ κατά της Τουρκίας

Ιδιαίτερα επικριτικός κατά της αναθεωρητικής στρατηγικής της γείτονος ήταν ο Ν. Δένδιας. Υπενθύμισε τις επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας από την πλευρά της Τουρκίας, τονίζοντας ιδιαίτερα το casus belli και το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Σχετικά με την κριτική ότι η κυβέρνηση δεν εξαντλεί όλες τις διπλωματικές διόδους με τη γειτονική χώρα και επιλέγει να συμμετάσχει σε «κούρσα εξοπλιστικών», ο υπουργός απάντησε πως η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να μετέχει σε καμία «κούρσα», αλλά «υπάρχει το κράτος της ανάγκης».

Σημείωσε, επίσης, ότι έχουν ληφθεί οι απαιτούμενες πρωτοβουλίες για έναν «νοήμονα διάλογο με την Τουρκία» χωρίς την ανάλογη ανταπόκριση, καλώντας όποιο στέλεχος της αντιπολίτευσης έχει κάποια πρόταση που την κρατούσε κρυφή, να την κοινοποιήσει.

Τέλος, αποκάλυψε ότι η Ελλάδα θα μετάσχει με αναβαθμισμένο ρόλο στη διάσκεψη που θα γίνει στη Λιβύη για την επίλυση του λιβυκού ζητήματος. «Στις 21 Οκτωβρίου επανέρχεται το λιβυκό και έχουμε κληθεί να συμμετάσχουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter