Δένδιας: Η χώρα μεγαλώνει με τα 12 ν.μ. στο Ιόνιο – Κατρούγκαλος: Χαιρετίζουμε την προσχώρηση στην στρατηγική ΣΥΡΙΖΑ που καταγγέλλατε

Δένδιας: Η χώρα μεγαλώνει με τα 12 ν.μ. στο Ιόνιο – Κατρούγκαλος: Χαιρετίζουμε την προσχώρηση στην στρατηγική ΣΥΡΙΖΑ που καταγγέλλατε

Την άποψη ότι η Ελλάδα αυξάνει τον χώρο εθνικής κυριαρχίας με την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο διατύπωσε στη Βουλή ο Νίκος Δένδιας, με τον Γιώργο Κατρούγκαλο να χαιρετίζει την «προσχώρηση της ΝΔ σε μια στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» και να ζητά εξηγήσεις για την καταγγελτική στάση που τήρησε το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση.

«Σήμερα είναι η πρώτη φορά που καλείται το ελληνικό κοινοβούλιο να ψηφίσει αύξηση του χώρου εθνικής κυριαρχίας από το 1947» ανέφερε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών, αποκαλώντας ιστορική τη σημερινή συζήτηση που διεξάγεται. Κατά τον Ν. Δένδια, το νομοσχέδιο θα αυξήσει τον χώρο εθνικής κυριαρχίας κατά 10.079 τετραγωνικά χιλιόμετρα και συμπλήρωσε: «Αν συνυπολογίσουμε τον χώρο ο οποίος δημιουργείται από το νόμιμο κατά το διεθνές δίκαιο κλείσιμο των κόλπων, τότε η αύξηση του χώρου υπερβαίνει τα 13.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα από το κλείσιμο».

Υπενθύμισε δε ότι η συνολική έκταση της Ελλάδας είναι περίπου 131 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα και η έκταση της Κρήτης λίγο περισσότερο από 8.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ κατέληξε λέγοντας πως αποτελεί μεγάλη τιμή για τον ίδιο η εισήγηση του υπό συζήτηση νομοσχεδίου.

«Χαιρετίζουμε την προσχώρηση»

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Γ. Κατρούγκαλος χαιρέτισε την προσχώρηση της πλειοψηφίας στην «στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που είχε λοιδορήσει και καταγγείλει». Ανέγνωσε τις δηλώσεις των Γ. Κουμουτσάκου και Β. Κικίλια, με τις οποίες η ΝΔ σε ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε ψέξει την αντίστοιχη πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κουμουτσάκος ως τομεάρχης Εξωτερικών έκανε λόγο για φθηνό εντυπωσιασμό που υπέσκαπτε τις θέσεις της χώρας, ενώ ο Β. Κικίλιας ως τομεάρχης Άμυνας μιλούσε για προσχώρηση στην επιχειρηματολογία της Τουρκίας. «Αυτήν την μεγάλη ζημιά εισηγείστε σήμερα» σχολίασε δηκτικά ο Γ. Κατρούγκαλος, κρίνοντας πως είναι κριτήριο πατριωτισμού για ένα κόμμα να λέει τα ίδια στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση και να μην εργαλειοποιεί κρίσιμα εθνικά θέματα, θυμίζοντας ότι και το ΚΙΝΑΛ τότε διαφωνούσε με την πρωτοβουλία της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την συμπολίτευση για «κενό στρατηγικής», ζητώντας την επέκταση των χωρικών υδάτων Νότια και Ανατολικά της Κρήτης, κάτι που έχει προαναγγελθεί από τον Ν. Δένδια αλλά δεν συντελείται. Μάλιστα, συμπέρανε πως αν αυτή η προαναγγελία δεν γίνει πράξη, τότε η επέκταση στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο θα είναι μεμονωμένη. Ως προς την κριτική που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το γιατί δεν πραγματοποιήθηκε επί ημερών του η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε πως αυτό δεν μπορούσε να γίνει με προεδρικό διάταγμα αλλά με νόμο. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter