Δένδιας: Σύντομα η κυβερνητική θέση για την επέκταση των χωρικών υδάτων

Δένδιας: Σύντομα η κυβερνητική θέση για την επέκταση των χωρικών υδάτων

«Σύντομα η κυβερνητική θέση για την επέκταση των χωρικών υδάτων» δεσμεύτηκε ο Νίκος Δένδιας ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής κατά τη συζήτηση των Συμφωνιών οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο.

Απευθύνοντας προσκλητήριο εθνικής ομοψυχίας ως απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα και διατηρώντας χαμηλούς τόνους, ο υπουργός Εξωτερικών περιέγραψε ως ενίσχυση του εθνικού οπλοστασίου της Ελλάδας τις Συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο.

Αναφερόμενος στη Συμφωνία με την Ιταλία, τόνισε ότι η γειτονική χώρα επιβεβαιώνει πλέον το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα. «Αυτό επέτρεψε την άρση του αδιεξόδου» επισήμανε και άφησε να εννοηθεί ότι δρομολογούνται εξελίξεις ως προς την άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της χώρας για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια. «Σύντομα η κυβερνητική θέση για την επέκταση των χωρικών υδάτων» είπε χαρακτηριστικά ενώ νωρίτερα είχε αναφερθεί στην εκκρεμότητα που μένει να διευθετηθεί από την πλευρά της ΕΕ σε σχέση με τα δικαιώματα Ιταλών αλιέων στο Ιόνιο.

Σχετικά με τη Συμφωνία με την Αίγυπτο, αρνήθηκε πως απέκρυψε από την εθνική αντιπροσωπεία τη μέθοδο που ακολουθήθηκε για την επίτευξη αυτής, συμπληρώνοντας πως «η εύρεση της μεθόδου της γραμμής αυτής δεν αποτελεί μέθοδο, αποτελεί τη συνάντηση της βουλήσεως δύο κυρίαρχων κρατών». Υποστήριξε δε ότι είναι απολύτως σύμφωνο με το πνεύμα της εν λόγω Συμφωνίας το δικαίωμα και η υποχρέωση περαιτέρω διαπραγμάτευσης.

«Το πνεύμα που πρυτάνευσε (στη διαδικασία) ήταν πνεύμα αντίληψης της κρισιμότητας των στιγμών», ήταν το καταληκτικό του σχόλιο αναφορικά με τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της τρίωρης συζήτησης.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter