Δένδιας: Υποχρέωσή μας η τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Δένδιας: Υποχρέωσή μας η τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών

 «Η χώρα είναι απολύτως υποχρεωμένη να την τηρήσει και αυτό κάνει ως κυβέρνηση» δήλωσε αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας της Βουλής 

Η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά αναμένει από τις δύο γειτονικές χώρες απτά βήματα προόδου σε σημαντικά ζητήματα, σημείωσε ο Νίκος Δένδιας, υπογραμμίζοντας ότι ειδικότερα για τα Σκόπια «το ζήτημα είναι η πλήρης και συνεπής εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Ο κ. Δένδιας αφήνοντας τις «πολεμικές» προεκλογικές κραυγές της Νέας Δημοκρατίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, σημείωσε πως «η Ν.Δ. ήδη από την εποχή που ήταν στην αντιπολίτευση, είχε τοποθετηθεί για τα προβλήματα που κρίνει ότι υφίστανται στο κείμενο αυτής της Συμφωνίας».

«Όμως, ξεκάθαρα έχουμε πει ότι μετά τη θέση σε ισχύ, η χώρα είναι απολύτως υποχρεωμένη να την τηρήσει και αυτό κάνει ως κυβέρνηση» πρόσθεσε.

Αλβανία και ελληνική μειονότητα

Αναφερόμενος στην Αλβανία είπε πως ο σεβασμός των δικαιωμάτων της εθνικής ελληνικής μειονότητας είναι κρίσιμης σημασίας για την Ελλάδα, όχι στο πλαίσιο προφανώς διμερών σχέσεων μόνο, αλλά στο ευρύτερο πλαίσιο στο οποίο η Αλβανία οφείλει να στέργει για να καταστεί μέλος της ενιαίας ευρωπαϊκής οικογένειας. «Αυτό αφορά πρώτιστα στο δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού των μελών της ελληνικής εθνικής μειονότητας, αλλά και όσον αφορά τα περιουσιακά τους δικαιώματα» πρόσθεσε.

Τουρκία – Κύπρος – ΑΟΖ – Μεταναστευτικό

Ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε την Επιτροπή για την κλιμάκωση των τουρκικών παράνομων ενεργειών στις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες, με την παρουσία του Μπαρμπαρός, του Γιαβούζ και του Φατίχ. «Κοινή μας θέση με την Κύπρο είναι ότι η εποχή της διπλωματίας των κανονιοφόρων έχει περάσει ανεπιστρεπτί» επανέλαβε. Για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και τις υπερπτήσεις σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε επαγρύπνηση μαζί με τους εταίρους και συμμάχους της.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό και «δείχνοντας» προς την Άγκυρα υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να εργαλειοποιείται και να χρησιμοποιείται για την αναπαραγωγή ψευδών ισχυρισμών. «Το μεταναστευτικό είναι σημαντικό ζήτημα με κρίσιμες επιπτώσεις, αλλά για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι δεν επιτρέπεται να εργαλειοποιείται προς εξυπηρέτηση ειδικότερων συμφερόντων, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται εκβιαστικά για την απόσπαση οικονομικής ενίσχυσης, δεν πρέπει και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για την αναπαραγωγή ανυπόστατων και απολύτως ψευδών ισχυρισμών» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Δένδιας.

Σημείωσε επίσης πως «το μεταναστευτικό αποτελεί ένα ζήτημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, λαμβάνοντας υπόψη πρωτίστως την ανθρωπιστική πτυχή του». «Η χώρα μας καλείται να αντιμετωπίσει μια δραματική αύξηση των ροών, από τις αρχές του χρόνου, προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Και προς την κατεύθυνση αυτή, θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική την ευρωπαϊκή στήριξη και αλληλεγγύη, όπως ιδιαιτέρως σημαντική είναι συμμόρφωση, η απόλυτη συμμόρφωση της Τουρκίας, με τις υποχρεώσεις της, όπως αυτές πηγάζουν με την κοινή δήλωση του Μαρτίου του 2016, για την Ε.Ε.»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter