Der Spiegel: Καταγγελίες για επαναπροωθήσεις από το Λιμενικό με γνώση της Frontex

Der Spiegel: Καταγγελίες για επαναπροωθήσεις από το Λιμενικό με γνώση της Frontex

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel έφερε στο «φως» καταγγελίες που αφορούν επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών από το ελληνικό λιμενικό με τη γνώση και την ανοχή της Frontex.

Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του pushback, οι Έλληνες συνοριοφύλακες απωθούν τους πρόσφυγες, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο, όπως αποκαλύπτει το «Spiegel».

Το σημαντικότερο στοιχείο που αναδεικνύεται μέσα από το ρεπορτάζ του Spiegel είναι ότι, σύμφωνα πάντα με το γερμανικό ΜΜΕ, «υπάρχουν πληροφορίες για ανάμιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πρακτική των pushbacks».

Μαρτυρίες προσφύγων κάνουν λόγο για συλλήψεις αντί διασώσεων από το ελληνικό λιμενικό, ούτως ώστε να αρχίσει η διαδικασία παροχής ασύλου, όπως ορίζεται από το Δίκαιο. 

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, αεροσκάφος που χρησιμοποιείται από τo Frontex, πέταξε πάνω από το Στενό της Μυκάλης, λαμβάνοντας μέρος στην επιχείρηση που είχε στηθεί με ανοχή της Ε.Ε

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση αρνείται ότι προβαίνει σε επαναπροωθήσεις προσφύγων, ενώ αξιωματούχοι της Frontex σημειώνουν ότι δεν γνωρίζουν πράγματα σχετικά με τις εν λόγω επιχειρήσεις.

Οι αποκαλύψεις του Spiegel έφεραν αντιδράσεις από την Ευρωομάδα της Αριστεράς (GUE/NGL) η οποία ζητά την απόλυση του επικεφαλής της Frontex. Φαμπρίς Λεγκερί. 

«Εάν από εδώ και στο εξής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν δώσει τέλος σε αυτές τις ενέργειες της Frontex, θα θεωρηθεί συνεργός στην παραβίαση αυτή», τονίζει η Ευρωομάδα της Αριστεράς.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter