ΔΕΣΦΑ: Ενεργειακός κόμβος των Βαλκανίων σε Φυσικό Αέριο η Ελλάδα

ΔΕΣΦΑ: Ενεργειακός κόμβος των Βαλκανίων σε Φυσικό Αέριο η Ελλάδα

Στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος κατευθύνεται το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου που εισάγεται στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τη ΔΕΣΦΑ το 66% της ζήτησης για το πρώτο εννεάμηνο του 2020 κατευθύνθηκε στους ηλεκτροπαραγωγούς.

Οι οικιακοί καταναλωτές και οι επιχειρήσεις κάλυψαν το 18% των ποσοτήτων φυσικού αερίου που διακινήθηκε, κάτι που σημαίνει ότι υφίσταται τεράστιο περιθώριο αύξησης στο εγγύς μέλλον. Από την άλλη οι εγχώριες βιομηχανίες (χρησιμοποιούν φυσικό αέριο υψηλής πίεσης) κατανάλωσαν το υπολειπόμενο 16% των ποσοτήτων.

Αυτό ωστόσο που προκαλεί εντύπωση είναι η αύξηση κατά 420% των εισαγωγών φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ σε σύγκριση με το 2019. Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και το υγροποιημένο αέριο καθότι την πρωτοκαθεδρία στην προέλευση που είχε πέρυσι η Αλγερία, κατέλαβαν εφέτος οι ΗΠΑ με ποσοστό 50%. Σημαντική θέση κατέχουν, επίσης, το Κατάρ (25%) και η Νιγηρία (12%), ενώ ακολουθούν η Αλγερία (6%), η Νορβηγία (4%) και η Αίγυπτος (3%).

Σύμφωνα με την ΔΣΕΣΦΑ για ακόμα μία χρονιά, επιβεβαιώνεται έμπρακτα ο ρόλος της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, καθώς εξακολουθεί να παρατηρείται συνεχής και συστηματική αύξηση των ποσοτήτων φυσικού αερίου που εξάγονται στη Βουλγαρία. Συγκεκριμένα, το πρώτο ενιάμηνο του 2020 ποσότητες φυσικού αερίου 0,6 δισ. κ.μ. εξήχθησαν από το Σημείο Εξόδου του Σιδηροκάστρου προς Βουλγαρία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter