Δεσμεύσεις λογαριασμών και κατασχέσεις ακινήτων για τους σεισμόπληκτους του Αρκαλοχωρίου

Δεσμεύσεις λογαριασμών και κατασχέσεις ακινήτων για τους σεισμόπληκτους του Αρκαλοχωρίου

Εναν μόλις μήνα μετά τις καταγγελίες για δέσμευση έως και του ποσού της κρατικής αρωγής αρκετών σεισμοπαθών από τις Τράπεζες παρά το γεγονός ότι το ποσό είναι ακατάσχετο,  αποστέλλονται κατασχετήρια και για τις κατοικίες σεισμοπλήκτων στο Ηράκλειο Κρήτη τα οποία έχουν καταχωριστεί στο Υποθηκοφυλακείο.

Συγκεκριμένα, σε έρευνα που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Σεισμοπλήκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας «Η Ελπίδα» στο Υποθηκοφυλακείο Αρκαλοχωρίου διαπιστώθηκε ότι μετά το σεισμό έχουν καταχωρηθεί 12 κατασχέσεις ακινήτων σε κτηματικές περιφέρειες του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων από τις 24 – 03 – 2022 έως 28 – 02 – 2023.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που συνέλεξαν, τα κατασχετήρια αφορούν ακόμα και πρώτες κατοικίες, αλλά και καταστήματα σεισμοπλήκτων, αποθήκες που χρησιμοποιούνται για επαγγελματικούς λόγους έως και το δικαίωμα επέκτασης σε ύψος. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι ένα από αυτά καταχωρίστηκε σε ημερομηνία πριν τη λήξη του 6μήνου του «παγώματος» των υποχρεώσεων των σεισμοπλήκτων, ενώ αναμένονται και άλλες κατασχέσεις μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα.

Δεσμεύσεις λογαριασμών σεισμόπληκτων

Τουλάχιστον δέκα άτομα έχουν απευθυνθεί ήδη στον Σύλλογο καταγγέλλοντας ότι οι τράπεζες έχουν δεσμεύσει τους λογαριασμούς τους ακόμα και στις περιπτώσεις που σε αυτούς υπήρχαν μόνο τα χρήματα της κρατικής αρωγής, λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου, Κώστας Γκαντάτσιος προσθέτοντας ότι ο αριθμός μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος καθώς δεν έχουν πάει όλοι να ελέγξουν τους λογαριασμούς τους.

Ο πρόεδρος εξηγεί ότι σε κάποιους λένε να στείλουν αίτηση αποδέσμευσης του λογαριασμού στην ΑΑΔΕ. Ωστόσο το χειρότερο είναι πως οι Τράπεζες επικαλούνται μεταγενέστερο νόμο του Νοεμβρίου του 2021, σύμφωνα με τον οποίο εάν το ποσό της κρατικής αρωγής δεν αναληφθεί από τον δικαιούχο εντός 30 ημερών, τότε ο λογαριασμός μπορεί να δεσμευτεί.

Σε ενημερωτική επιστολή τράπεζας προς σεισμόπληκτη αναφέρεται πως μετά την αλλαγή της νομοθεσίας «πλέον τα πάσης φύσεως ακατάσχετα ποσά που πιστώνονται στους λογαριασμούς με εξαίρεση τις πιστώσεις για διατροφή, προστατεύονται ως τέτοια μόνο για 30 μέρες από την πίστωσή τους. Αν δεν αναληφθούν εγκαίρως από τον δικαιούχο κατάσχονται. Ως εκ τούτου επειδή είχε προ πολλού παρέλθει το 30ήμερο που απαιτεί ο νόμος για την προστασία των ακατάσχετων ποσών, τα ποσά που δεν είχε αναλάβει η καθ’ ης κατασχεση από την πίστωση δεσμεύτηκαν υπέρ της κατασχούσας αρχής».

Θύματα φυσικών καταστροφών δύο ταχυτήτων

Στο μεταξύ η κυβέρνηση δημιουργεί θύματα φυσικών καταστροφών δύο ταχυτήτων, καθώς όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος, στην περίπτωση του Αρκαλοχωρίου οι κατασχέσεις ακινήτων καταχωρίστηκαν πριν καλά καλά κλείσει το 6μηνο της αναστολής. Αναρωτιούνται μάλιστα αν ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά καθώς για τους πυρόπληκτους της φωτιάς στο Μάτι το 2018 ισχύουν ακόμα παρατάσεις στις αναστολές πλειστηριασμών. Η τελευταία ετήσια αναστολή είχε δοθεί με ΦΕΚ στις 28 Μαρτίου 2022 και δεν έχει λήξει ακόμα.

Για το ζήτημα υπέβαλαν για ακόμα μια φορά ερώτηση οι βουλευτές Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ. Στη γραπτή απάντησή του ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Χρήστος Τριαντόπουλος στις 14 Μαρτίου επαναλαμβάνει ότι οι ενισχύσεις πρώτης αρωγής που καταβάλλονται στο πλαίσιο κρατικής αρωγής είναι αφορολόγητες, ανεκχώρητες και ακατάσχετες στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, ενώ δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

Ο κ. Τριαντόπουλος αναφέρει ότι επιβεβαιώθηκε με τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, που διενεργεί τις εν λόγω πληρωμές, ότι στις εντολές αναφέρεται το ακατάσχετο των ποσών που καταβάλλονται.

Επιπλέον, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ενημέρωσε ότι από την πρώτη έρευνα και επικοινωνία με εκπροσώπους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank) δεν προέκυψε καταγεγραμμένη στο αρχείο τους περίπτωση κατάσχεσης ποσών πρώτης αρωγής για την στήριξη των πληγέντων συνεπεία του σεισμού της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης.

Ο κ. Τριαντόπουλος σημειώνει πως «σε κάθε περίπτωση, παραμένουμε σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς και με τον Σύλλογο Σεισμοπλήκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας «Η ΕΛΠΙΔΑ», από τον οποίο έχουν ζητηθεί περαιτέρω στοιχεία».

Ωστόσο παρόλα αυτά η τελευταία δέσμευση λογαριασμού σε σεισμόπληκτο του Αρκαλοχωρίου έγινε μόλις την περασμένη Πέμπτη, σύμφωνα με τον κ. Γκαντάτσιο, δηλαδή μετά την απάντηση του υπουργού και τη διαβεβαίωσης της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών.

Ως προς την αναστολή πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης, πάντως ο αρμόδιος υφυπουργός ξεκάθαρα ενημερώνει πως μετά την 6μηνη αναστολή, η οποία προ πολλού έχει τελειώσει «στο σημείο αυτό δεν προβλέπεται επέκταση της εν λόγω αναστολής, σύμφωνα με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο».

Ακόμα στα κοντέινερς και στο Δαμάσι

Την ίδια στιγμή στα κοντέινερς παραμένουν αρκετοί από τους σεισμοπλήκτους των χωριών που επλήγησαν από το σεισμό του 2021 και έπληξε αρκετά χωριά και συγκεκριμένα το Δαμάσι, Μεσοχώρι, Αμούρι, Δομένικο, Πλατανούλια, Κουτσόχερο, όπως κατήγγειλε με ερώτησή του προς το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης.

«Την επόμενη ημέρα από τον σεισμό ο μέχρι πριν λίγες ημέρες πολιτικός σας προϊστάμενος κ. Καραμανλής με τον κ. Πέτσα δήλωναν: Σε έξι μήνες θα είστε στα σπίτια σας», είπε απευθυνόμενος στον υφυπουργό Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη ο κ. Κόκκαλης δείχνοντάς του και φωτογραφίες από τους κατοίκους στους λυόμενους οικίσκους.

Σύμφωνα με τον κ. Κόκκαλη, στη διετία που προηγήθηκε εκδόθηκαν περίπου 10 -15 άδειες, ενώ εκκρεμούν πάρα πολλές.

Απαντώντας ο κ. Καραγιάννης παραδέχτηκε τις καθυστερήσεις επιχειρώντας εν μέρει να μεταθέσει την ευθύνη στην άγνοια των μηχανικών και στα λάθη στους φακέλους που υποβάλλονται και λέγοντας ότι στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, δηλαδή δύο χρόνια μετά το σεισμό προτάθηκε η απλοποίηση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου που θα περιορίσει, σημαντικά, τη γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις.

«Βέβαια, οι καθυστερήσεις οφείλονται πολλές φορές και στις δύο πλευρές και οι φάκελοι που φτιάχνονται είναι ελλιπείς. Και γι’ αυτό φροντίσαμε ως πολιτεία και ως αρμόδια υπηρεσία να κάνουμε δύο μέχρι τώρα ενημερωτικά σεμινάρια στους μηχανικούς της περιοχής, προκειμένου να ενημερωθούν επαρκώς για την απαιτούμενη πληρότητα των φακέλων».

Βάσει των στοιχείων που έδωσε ο υφυπουργός, για τα σχεδόν 2.500 κτίρια που κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλα και χρήζουν επισκευών, έχουν υποβληθεί 838 φάκελοι. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 33 άδειες επισκευής, ενώ σε 432 περιπτώσεις έχουν παραληφθεί οι βλάβες των κτιρίων και προχωρά η διαδικασία εκπόνησης των μελετών αποκατάστασης από τους μηχανικούς και τους ιδιοκτήτες. Επίσης έχουν σταλεί και 330 έγγραφα ελλείψεων για τη συμπλήρωση αυτών των φακέλων, ενώ από τα 375 κτίρια, που κρίθηκαν ακατάλληλα και κατεδαφιστέα έχουν μέχρι σήμερα εκδοθεί 362 πρωτόκολλα κατεδάφισης.

Μέχρι σήμερα έχουν επίσης υποβληθεί στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου 255 αιτήσεις ιδιοκτητών για βεβαίωση καθορισμού δικαιούχου στεγαστικής συνδρομής και έχουν εκδοθεί μέχρι τώρα 82 βεβαιώσεις, ενώ έχουν απορριφθεί και 6 αιτήματα.

Διαβάστε επίσης

Αρκαλοχώρι: Μπλόκαραν λογαριασμούς σεισμόπληκτων, παρότι είναι ακατάσχετοι

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter