Δέσμιος πολιτικών και εξωθεσμικών συμφερόντων ο πρωθυπουργός – Αδυνατεί να κάνει τον ανασχηματισμό

Δέσμιος πολιτικών και εξωθεσμικών συμφερόντων ο πρωθυπουργός – Αδυνατεί να κάνει τον ανασχηματισμό

Σε σύντομο ανέκδοτο έχει εξελιχθεί ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης που τείνει να ξεπεράσει ακόμη και το «επιτελικό κράτος».

Η διαρροή από το Μέγαρο Μαξίμου σε φιλικό ιστότοπο που συνιστούσε «στρατηγική υπομονή» δείχνει την δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και την αδυναμία του να υλοποιήσει την κίνηση που είναι «αποκλειστική προνομία του πρωθυπουργού».

Η αναφορά σε άλλο ιστότοπο ότι ο πρωθυπουργός δέχεται εξωθεσμικές πιέσεις προκάλεσε εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι οι επιχειρηματίες που στηρίζουν την κυβέρνηση θέλουν να έχουν λόγο στην επιλογή των υπουργών.

Μέχρι στιγμής ο κ. Μητσοτάκης με την προαναγγελία του ανασχηματισμού στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε το Δεκαπενταύγουστο πέτυχε να παγώσει το κυβερνητικό έργο… και να προκαλέσει εκνευρισμό ακόμη και στους υποστηρικτές του. Οι υπουργοί του όπως είναι φυσικό έχουν κατεβάσει τα μολύβια και τα πληκτρολόγια και ασχολούνται αποκλειστικά με το αν θα μείνουν ή θα φύγουν.

Η παράταση του προαναγγελθέντος ανασχηματισμού αποδεικνύει ότι ο πρωθυπουργός είναι δέσμιος όχι μόνο πολιτικών και εσωκομματικών αλλά και επιχειρηματικών εξαρτήσεων. Η εκκρεμότητα αποτελεί σημαντικό πλήγμα στο ηγετικό του προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο κι αν προσπαθεί το μιντιακό σύστημα να τον διασώσει αναπαράγοντας διαρροές του είδους ότι «ο ανασχηματισμός θα γίνει και θα είναι δομικός και σαρωτικός».

Εφόσον δεν έγινε την Δευτέρα με την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, το πρόγραμμα του πρωθυπουργού αφήνει πολύ μικρά περιθώρια για αυτή την εβδομάδα, αφού ο κ. Μητσοτάκης την Τρίτη θα είναι στην Σλοβενία, την Τετάρτη στην Θεσσαλονίκη και την Πέμπτη αναχωρεί για τη Μασσαλία όπου θα βρίσκεται και την Παρασκευή. Η παράταση εκ των πραγμάτων ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών. Αν θέλει να περισώσει κάτι από το καταρρακωθέν κύρος του, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να κάνει σημαντικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα που όμως προσκρούουν στις αντιρρήσεις των κορυφαίων υπουργών του και των συμφερόντων που τον στηρίζουν.

Οι φήμες στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία επιμένουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η μετακίνηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Εάν αποδώσει σε δεύτερο χρόνο ευθύνες για τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, προκειμένου να εκτονώσει την κοινωνική δυσαρέσκεια θα πρέπει να αφήσει τον κ. Χρυσοχοΐδη εκτός κυβέρνησης, κάτι στο οποίο φυσικά αντιδρά «ο υπουργός με την μάνικα» και τα στηρίγματά του.

Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες υπουργός του στενού του περιβάλλοντος του έβαλε όρους για να δεχθεί την μετακίνησή του στο υπουργείο Προ.Πο και δη να ενισχυθεί το υπουργείο με την αρμοδιότητα για την ΕΥΠ, που ανήκει τώρα στο γραφείο του πρωθυπουργού. Άρνηση όμως δέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και από τον Νίκο Δένδια – ο οποίος έχει προειδοποιήσει ότι θα προτιμήσει τα έδρανα της Βουλής.

Μετακίνηση μόνο με αναβάθμιση δέχεται και ο Άδωνις Γεωργιάδης. Το να κάνει βέβαια ανασχηματισμό για να απομακρύνει τον υπουργό Τουρισμού και να μετακινήσει την υπουργό Παιδείας στο Δικαιοσύνης, θα προκαλέσει αρνητικές εντυπώσεις.

Μέσα σε αυτό το κλίμα γενικευμένης δυσαρέσκειας πραγματοποιείται το πρωί της Τρίτης η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Θα είναι η πρώτη συνεδρίαση της νέας πολιτικής χρονιάς και οι υπουργοί θα πάρουν κατευθύνσεις τις οποίες θα υλοποιήσουν οι διάδοχοί τους…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter